7 tips voor autorijden in de winter

Frits Pieper
10 feb 2015

Hoe rijd je zonder problemen de winter door?

Het wordt weer snel donker en de dagen worden korter; een teken dat de winter haar intrede doet. Hoe zorg je er nou voor dat je ook in de winter veilig de weg op kunt en zo min mogelijk last hebt van het winterweer?

Hieronder 7 tips om goed voorbereid de weg op te gaan met winterse weersomstandigheden.

1. Check vooraf de weersvoorspellingen

Wees goed voorbereid. Kijk voordat je de weg op gaat altijd naar de weersvoorspelling voor de komende uren, zodat je weet wat je te wachten staat. Wanneer een fikse regen- of sneeuwbui op komst is, kun je de afweging maken deze te ontwijken, of kun je een inschatting maken hoe lang het winterweer ongeveer aanhoudt.

Door het weer van tevoren te checken, ben je ook beter voorbereid wat je mogelijk te wachten staat en rijd je over het algemeen rustiger op de weg.

2. Maak je autoruiten en autolichten schoon

Zorg ervoor dat je autoruiten en -lichten schoon zijn voordat je de weg op gaat. Bijvoorbeeld bij sneeuw: neem de tijd om sneeuw van je ruiten, lichten en dak te verwijderen. Dit kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen op de weg (ook voor andere weggebruikers) als de sneeuw eraf wordt geblazen door de wind tijdens het rijden.

3. Check de profieldikte van je banden

Ligt er sneeuw of ijzel op de weg? Kijk dan van tevoren of je banden nog voldoende profieldikte hebben. Winterbanden en sneeuwkettingen geven je veel meer grip op de weg.

Winterbanden

Overweeg (nieuwe) winterbanden om meer grip op de weg te krijgen. Zeker met sneeuw of ijzel scheelt het erg veel. De profieldikte van 4.0mm is minstens twee maal zoveel als bij zomerbanden.

Sneeuwkettingen

Ga je op wintersport? Bevestig dan sneeuwkettingen op je banden. In Nederland zal je deze niet zo snel nodig hebben, maar voor sommige skigebieden is het echt aan te raden tegen gladheid en veel sneeuw op de weg.

4. Omgaan met vorst

Wanneer je in de ochtend vorst aantreft op je autoruiten, krab dit er dan rustig af met de krabber. Zet tijdens het krabben alvast de motor aan om de auto van binnenuit op te laten warmen. Wat je zeker niet moet doen is kokend water over je ruiten heen gooien. Hierdoor is de kans groot dat je ruit knapt door de grote warmteverschillen.

5. Warm de auto nooit op in een gesloten ruimte

Als je een eigen garage hebt en je wilt graag je auto opwarmen voordat je vertrekt, zorg er dan altijd voor dat je de garagedeur openhoudt. De hoge concentratie Koolmonoxide die een auto produceert kan een koolmonoxide vergiftiging veroorzaken dat leidt tot hoofdpijn, duizeligheid en zelfs flauwvallen.

6. Auto accu gaat sneller leeg

Koud weer zorgt ervoor dat de accu van je auto sneller leegloopt. Check je accu dus vaker dan normaal bij zeer koud weer. Het is moeilijker om je auto te starten onder strenge weersomstandigheden. Een accu-oplader is daarom dan ook geen overbodige luxe.

7. Let op je benzinemeter

Nou is het sowieso verstandig om vaak je benzinemeter te checken om hachelijke situaties te voorkomen (lees onze andere blog met de beste tips om niet zonder benzine te komen zitten).

In de winter kan een lege benzinetank al helemaal vervelend zijn. Bij koude weersomstandigheden kan condensatie van vocht in de lucht waterophoping in je benzinetank veroorzaken. Als dit water terechtkomt in je benzinetank, kan dit verstoppingen met zich meebrengen bij het brandstofverbruik.

Tank dus wat vaker in de winter. Laat de wijzer niet de ‘E’ naderen, maar tank op tijd.

Tip: laat de benzinewijzer niet onder een ¼ komen.

Conclusie

Rijden in winterweer vraagt om andere voorzorgsmaatregelen dan normaal. Heb je dus een auto gehuurd in de winter? Check bovenstaande 7 tips om er maximaal gebruik van te kunnen maken en niet in de problemen te komen.

Lees nog meer tips over veilig auto rijden, voorkomen van autodiefstal, vakantie bespaartips, en tips bij het huren van een auto.

Laat een reactie achter

Related Posts

Versnellingspook

Auto schakelt niet meer – wat nu?

Het kan voorkomen dat je tijdens het rijden moeite krijgt met schakelen. Opeens schakelt de auto niet meer. Je wilt…

Lees meer »

parkeren in geleen

Goedkoop en gratis parkeren in Geleen

Ben jij regelmatig te vinden in Geleen? Bijvoorbeeld omdat je er werkt of omdat je het leuk vindt om naar…

Lees meer »

gratis parkeren valkenburg

Waar kun je (gratis) parkeren in Valkenburg?

Als je een auto komt huren bij ons in Sittard om het prachtige Limburg te ontdekken, dan staat er vast…

Lees meer »