Auto met onbeperkte kilometers of per kilometer huren?

Frits Pieper
25 apr 2015

Je staat bij de autoverhuur voor het huren van een auto. Je hebt de optie om een vast bedrag te betalen voor onbeperkte kilometers of per kilometer af te rekenen, wat doe je?

Een belangrijke keuze die afhankelijk is van het doel en het uiteindelijke gebruik van de auto. Wat is nou daadwerkelijk het verschil tussen deze twee mogelijkheden en wanneer kies je voor de onbeperkte kilometers?

Onbeperkte kilometers

Wanneer je kiest voor een huurauto waarmee een onbeperkt aantal kilometers kan worden gereden maakt het niet uit welke afstanden je met de auto aflegt. De kosten bestaan in dit geval uit het standaardtarief voor autohuur, premie voor verzekering en brandstofkosten.

De kosten op de website worden meestal per gehuurde dag berekend. Je krijgt de auto altijd met een volle tank mee en het is daarom ook de verantwoordelijkheid van de huurder om de auto ook weer met een volle tank bij de ons af te leveren.

Huren per kilometer

Een andere mogelijkheid is om de huurauto af te rekenen per afgelegde kilometer. Op basis van de kilometerstand wordt er bij inlevering bekeken hoeveel kilometer je in de huurperiode hebt gereden. Over de afgelegde kilometers betaal je dus een vergoeding. Hier bovenop komt ook het standaardtarief voor autohuur (bijvoorbeeld per dag). Ook hier geldt weer dat de brandstofkosten voor rekening van de huurder komen.

Welke optie moet ik kiezen?

De belangrijkste vraag is natuurlijk: welke optie is het meest voordelig in welke situatie? Wanneer je een auto gebruikt om grote afstanden af te leggen is het verstandig om te kiezen voor een huurcontact met onbeperkte kilometers.

Afrekenen per kilometer kan in zulke gevallen namelijk een hoge rekening opleveren. Wanneer je bijvoorbeeld dagelijkse excursies maakt is het interessant om alleen een dagtarief en brandstofkosten af te hoeven rekenen. Hierbij houd je zelf de kosten in de hand en hoef je niet te gaan rekenen als je wat langere afstanden wilt gaan afleggen.

Er zijn ook situaties denkbaar waarbij slechts beperkte afstanden worden afgelegd. Hierbij kun je denken aan het bezoeken van bijvoorbeeld steden in de omgeving of slechts een ritje naar de supermarkt. In deze gevallen is het nadelig om voor onbeperkte kilometers te kiezen. Het aantal kilometers binnen de huurperiode zal beperkt zijn en daarmee slechts beperkte kosten met zich meebrengen. Ook de brandstofkosten zullen in zo’n geval beperkt zijn.

Bij hoeveel afgelegde kilometers ligt de grens?

In het geval van autoverhuurder Adrem Limburg kun je alleen kiezen voor onbeperkt aantal kilometers wanneer je de auto voor minimaal een dag huurt. De rekensom is eigenlijk heel eenvoudig:

  • Tot 400 km per dag kun je het voordeligst huren per km, daarboven is het tarief met onbeperkte kilometers voordeliger
  • Tot 2800 km per week is huren per kilometer het voordeligst, ga je meer km per week rijden, dan kun je beter voor het tarief met onbeperkte kilometers kiezen

Conclusie: Wees bewust van het gebruik

Wil je weten wat voor jou het meest voordelig is? Dan moet je van tevoren ongeveer weten hoeveel kilometer je van plan bent af te leggen op een dag. Kies je auto en kijk of je beter onbeperkte kilometers kunt kiezen, of dat je betaalt per afgelegde kilometer.

Laat een reactie achter

Related Posts

Auto Wrappen

Auto wrappen: de voor- en nadelen

Auto wrappen is een proces waarbij een speciale vinylfolie wordt gebruikt om de buitenkant van een auto te bedekken. Deze…

Lees meer »

Auto band

Een autoband verwisselen in 10 stappen

Het kan iedereen overkomen na een onschuldige botsing met een stoeprand, versleten schokdempers of simpelweg oud materiaal; een lekke autoband….

Lees meer »

parkeren weert

Goedkoop en gratis parkeren in Weert

Waar kun je parkeren in Weert? Heb jij een dagje shoppen gepland met vrienden in Weert? Dan is het handig…

Lees meer »