Huurauto beschadigd: wat nu?

Frits Pieper
14 okt 2015

Oh nee, je hebt net een auto gehuurd en je hebt al gelijk een aanrijding gehad. De bumper ligt eraf, krassen op de kofferbak, oftewel een hoop ellende. Maar wat moet je nou doen? En hoe zit het met de huurauto verzekering en het eigen risico?

Welke soorten schades zijn er?

Hoe je het ook wendt of keert, het is altijd vervelend wanneer de huurauto onverhoopt beschadigd raakt. Voor de verhuurder, maar zeker ook voor jou als bestuurder en huurder. Maar een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Bovendien hoef je er zelf zeker niet altijd schuld aan te hebben. Voor de huurauto verzekering wordt er onderscheid gemaakt tussen drie soorten schades:

Schade wordt door een ander veroorzaakt

Bijvoorbeeld: je staat voor het rode verkeerslicht te wachten en iemand rijdt je vanachter aan. Dan is duidelijk wie de schade veroorzaakt heeft.

Je veroorzaakt de schade zelf

Zoals: bij het inparkeren zie je net dat paaltje over het hoofd met als gevolg een deuk in de bumper.

Schade wordt door een onbekende veroorzaakt

Stel je voor: je hebt je auto geparkeerd in een parkeergarage voor een middagje shoppen. Wanneer je terugkomt, zie je een grote kras aan de zijkant van de huurauto én de dader heeft geen briefje achtergelaten.auto beschadigd door aardbeving

Hoe is de huurauto verzekerd?

Of de schade aan de huurauto vergoed wordt, is afhankelijk van wie de schade veroorzaakt heeft én wat voor verzekering er bij de huurauto is afgesloten. Voor elke auto in Nederland dient minimaal een WA verzekering afgesloten te worden. Dan ben je in ieder geval verzekerd voor eventuele schade die je bij een ander veroorzaakt. De schade aan je eigen auto wordt dan niet vergoed en dien je zelf te betalen.

Daarnaast kennen we nog de Casco verzekering. Dan ben je naast de schade bij derden, ook verzekerd voor de schade aan je eigen auto. Verzekeraars bieden twee varianten hierin: Beperkt Casco en Volledig Casco (ook wel Allrisk genoemd).

Bij Adrem Limburg zijn al onze huurauto’s WA + Volledig Casco verzekerd. Hierdoor weet je zeker dat mocht de huurauto toch beschadigd raken, dat deze in principe altijd vergoed wordt. Bij de ene verhuurder zit de verzekeringspremie verwerkt in de huurprijs. Anderen – net als Adrem Limburg – vermelden dit apart, zodat je als huurder exact weet waar je voor betaalt.

Eigen risico voor de beschadigde huurauto

Bij welke verhuurder je ook een auto huurt, je mag er vanuit gaan dat er een eigen risico in de voorwaarden staat vernoemd. Hoe hoog die is, dat verschilt dan wel weer per verhuurder. Wij ervaren dat een hoog eigen risico zorgt voor extra voorzichtigheid bij de huurder. Daarom heb je bij ons € 1.000,- eigen risico bij een schade. Deze kan je dan wel weer afkopen, waardoor dit bedrag verlaagd wordt € 250,-. Vraag ons naar de voorwaarden.

Maar wanneer betaal je nu dit eigen risico? Het antwoord op die vraag is ook weer afhankelijk van wie er schuldig is aan de schade van de huurauto. Heeft een ander de schade veroorzaakt en kan die ander aansprakelijk worden gesteld, dan betaal je geen eigen risico. In alle andere gevallen, geldt het eigen risico wel. Dus ook wanneer de schade door een onbekende is veroorzaakt. Het is dan namelijk niet te achterhalen, bij wie we de schade moeten verhalen.

Vul altijd een schadeformulier in

Mocht je onverhoopt schade rijden aan de huurauto, blijf dan in eerste instantie altijd rustig en kalm. Raak niet in paniek. Bij een groter ongeluk, bel je 112 voor de hulpdiensten. Vul daarnaast altijd het schadeformulier in wat in het dashboardkastje ligt en bel het telefoonnummer wat op de sleutelhanger staat. Dan helpen wij je weer snel op weg.

Lees onze tips voor het kiezen van de beste huurauto.

Laat een reactie achter

Related Posts

Baby

Wat is duurder: een kind of een auto?

‘Zou je nog een kind willen?’ ‘Weet je wat dat kost? € 120.000 tot ze 18 zijn! Daar kun je…

Lees meer »

Afkoop eigen risico huurauto

Is de afkoop eigen risico huurauto mogelijk?

Een auto huren is vandaag de dag snel en eenvoudig te realiseren. Je huurt bijvoorbeeld een auto voor je vakantie…

Lees meer »

Kun je in de sneeuw rijden zonder winterbanden in het buitenland?

Binnen Nederland is het niet verplicht om in de winter met winterbanden te rijden. Vanwege de veiligheid wordt het wel…

Lees meer »