X

Wat is het verschil tussen huur en shortlease?

Bij Adrem Autoverhuur Limburg kun je een auto huren en een auto leasen (shortlease). Wat zijn de verschillen eigenlijk tussen huur en lease? En wat is voor wie interessant?

Wat is huren?

Bij het huren van een auto gaan huurder (jij) en verhuurder (wij) een overeenkomst aan: de huurovereenkomst (huurcontract). In feite komen we overeen dat wij jou gedurende een bepaalde tijd een van onze auto’s of busjes ter beschikking stellen en dat we daarvoor een tegenprestatie verwachten. Simpeler gezegd: jij mag een van onze auto’s gebruiken en betaalt daarvoor huur.

Tijdens de huurperiode ‘is’ de auto van jou, dat wil zeggen: jij hebt hem in je bezit, maar hij blijft ons eigendom. Het aangaan van een huurovereenkomst schept wederzijdse verplichtingen. Zo dienen wij in te staan voor gebreken en die jij je te gedragen als een goed huurder. Oftewel de huurauto te behandelen alsof het je eigen auto is.

Huren heeft, in het geval van een auto althans, betrekking op een relatief korte termijn. Je huurt een auto meestal voor een dag(deel), week of maand. Huur je een auto langer dan 30 dagen? Dan is shortlease aantrekkelijker.

Wat is shortlease?

Shortlease, of kort leasen, is in feite niks anders dan een huurovereenkomst voor ten minste 30 dagen. Je moet shortlease niet verwarren met financial lease, wat in feite een financieringsvorm is, waarbij je (maandelijks) aflost en rente betaalt, en uiteindelijk eigenaar wordt van de auto. Een leasecontract is in ons geval dus in feite ‘gewoon’ een huurcontract voor ten minste 30 dagen.

Voor wie is huren interessant?

Huren is interessant voor iedereen die zo nu en dan of een korte aaneengesloten periode een vervoermiddel nodig heeft. Omdat de eigen auto even in de garage staat bijvoorbeeld, omdat je een betrouwbare auto zoekt om mee op vakantie te gaan of omdat die wasmachine eenvoudigweg niet in je dagelijkse auto past.

Voor wie is shortlease interessant?

Shortlease is in principe interessant voor iedereen die 30 (aaneengesloten) dagen of langer een (huur)auto nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat je langere tijd je eigen auto moet missen.

Bij shortlease ga je een leasecontract aan voor ten minste 30 dagen. Daarna is het contract per dag opzegbaar. Je zit dus niet vast aan een langlopend contract. Onze concurrerende all-inclusive tarieven zijn inclusief autoverzekering (all-risk), wegenbelasting en onderhoud en reparaties.

Shortlease is tegenover huur betrekkelijk goedkoop. Dat wil zeggen dat je per dag minder betaalt dan wanneer je een auto voor bijvoorbeeld één dag of één week zou huren.


Heb jij al eens langere tijd je eigen auto moeten missen? Hoe heb je je toen verplaatst? Met een leenauto, huurauto of het openbaar vervoer misschien? Een auto huren in Limburg kan natuurlijk altijd bij Adrem! Laat het ons weten in een reactie!

Frits Pieper: Frits Pieper is mede-eigenaar van Adrem Autoverhuur Limburg. Ondernemer met passie voor mooie auto's, maar ook regelmatig de beschouwer die zich afvraagt waarom iedereen elke dag zo ver moet reizen. Ik ben ervan overtuigd dat je eerst moet kiezen of je jezelf wel moet verplaatsen, en als je daarvoor kiest, hoe je dat zo voordelig en comfortabel mogelijk kunt doen.
Related Post