Een lekke autoband verwisselen

Frits Pieper
22 feb 2018

Als je een lekke autoband hebt, is het allereerst zaak een veilige plek op te zoeken om stil te staan. Parkeer op een vlakke, harde ondergrond en trek de handrem goed aan, zodat de auto niet kan wegrollen.

De auto opkrikken

Allereerst draai je de wielmoeren van het te verwisselen wiel iets los. Pas daarna begin je met het opkrikken van de auto. Een auto heeft een aantal krikpunten. Kies het krikpunt dat het dichtst bij de lekke band ligt. Weet je niet waar het krikpunt zich bevindt? Raadpleeg dan het instructieboekje van je auto. Haal nu het reservewiel uit de auto.

onderhoud auto

Het wiel verwisselen

Zorg ervoor dat je de krik goed bevestigt en krik het voertuig op totdat de band los van de grond is. Draai nu de wielmoeren helemaal los en verwissel het wiel. Draai de wielmoeren van het nieuwe wiel met de hand vast. Laat de auto weer zakken en draai de moeren kruiselings vast. Gebruik bij voorkeur een momentsleutel.

Thuiskomer en reparatiesets

Heb je een zogenaamde thuiskomer gemonteerd? Rijd dan rechtstreeks naar huis of naar de garage en rijd niet harder dan 80 km/u. In plaats van een thuiskomer of echt reservewiel heeft ongeveer de helft van alle nieuwe auto’s tegenwoordig een reparatieset aan boord, in de vorm van een spuitbus met vulschuim. Volg de instructies op de verpakking en rijd ook nu niet te lang door.

Een lekke band voorkómen

Voorkómen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor een lekke band. Zorg voor de juiste bandenspanning en je beperkt de slijtage aan je banden. Vervang versleten banden tijdig. Voor zomerbanden geldt een minimale profieldiepte van 2 mm. Voor winterbanden geldt een minimale profieldiepte van 4 mm.


Wanneer heb jij voor het laatst een wiel verwisseld? Of bel je meteen de pechhulp? Auto huren in de regio Brunssum, en pech onderweg? Bel ons gerust! 

Laat een reactie achter

Related Posts

luxe huurauto

Met een luxe huurauto door het heuvelland

De vakanties komen er langzaam aan en dat betekent natuurlijk leuke uitstapjes, dagjes weg en vakanties. Om mooie plekken te…

Lees meer »

rijden met aanhanger

Tips voor het rijden met een aanhanger

Wanneer je op vakantie gaat, aan het verhuizen bent of simpelweg spullen moet vervoeren, kan het wel eens zijn dat…

Lees meer »

distributieriem

Een versleten of kapotte distributieriem herkennen

Iedere auto heeft een distributieriem. Deze bevindt zich meestal aan de voorkant van de motor. Distributieriemen staan onder veel stress…

Lees meer »