Een lekke autoband verwisselen

Frits Pieper
22 feb 2018

Als je een lekke autoband hebt, is het allereerst zaak een veilige plek op te zoeken om stil te staan. Parkeer op een vlakke, harde ondergrond en trek de handrem goed aan, zodat de auto niet kan wegrollen.

De auto opkrikken

Allereerst draai je de wielmoeren van het te verwisselen wiel iets los. Pas daarna begin je met het opkrikken van de auto. Een auto heeft een aantal krikpunten. Kies het krikpunt dat het dichtst bij de lekke band ligt. Weet je niet waar het krikpunt zich bevindt? Raadpleeg dan het instructieboekje van je auto. Haal nu het reservewiel uit de auto.

onderhoud auto

Het wiel verwisselen

Zorg ervoor dat je de krik goed bevestigt en krik het voertuig op totdat de band los van de grond is. Draai nu de wielmoeren helemaal los en verwissel het wiel. Draai de wielmoeren van het nieuwe wiel met de hand vast. Laat de auto weer zakken en draai de moeren kruiselings vast. Gebruik bij voorkeur een momentsleutel.

Thuiskomer en reparatiesets

Heb je een zogenaamde thuiskomer gemonteerd? Rijd dan rechtstreeks naar huis of naar de garage en rijd niet harder dan 80 km/u. In plaats van een thuiskomer of echt reservewiel heeft ongeveer de helft van alle nieuwe auto’s tegenwoordig een reparatieset aan boord, in de vorm van een spuitbus met vulschuim. Volg de instructies op de verpakking en rijd ook nu niet te lang door.

Een lekke band voorkómen

Voorkómen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor een lekke band. Zorg voor de juiste bandenspanning en je beperkt de slijtage aan je banden. Vervang versleten banden tijdig. Voor zomerbanden geldt een minimale profieldiepte van 2 mm. Voor winterbanden geldt een minimale profieldiepte van 4 mm.


Wanneer heb jij voor het laatst een wiel verwisseld? Of bel je meteen de pechhulp? Auto huren in de regio Brunssum, en pech onderweg? Bel ons gerust! 

Laat een reactie achter

Related Posts

Versnellingspook

Auto schakelt niet meer – wat nu?

Het kan voorkomen dat je tijdens het rijden moeite krijgt met schakelen. Opeens schakelt de auto niet meer. Je wilt…

Lees meer »

parkeren in geleen

Goedkoop en gratis parkeren in Geleen

Ben jij regelmatig te vinden in Geleen? Bijvoorbeeld omdat je er werkt of omdat je het leuk vindt om naar…

Lees meer »

gratis parkeren valkenburg

Waar kun je (gratis) parkeren in Valkenburg?

Als je een auto komt huren bij ons in Sittard om het prachtige Limburg te ontdekken, dan staat er vast…

Lees meer »