Twee auto’s of één busje huren: wat is voordeliger?

Frits Pieper
13 okt 2016

Je gaat op vakantie of een weekendje weg met een man of acht. Bijvoorbeeld met twee gezinnen met elk twee kinderen. Is het in dat geval voordeliger om twee auto’s te huren of één personenbus? En wat zijn de praktische voordelen van beide opties?

De kosten

Het huren van een auto (kleine middenklasser zoals een VW Golf) kost bij ons 24,90 euro per dag. Omdat je twee auto’s huurt, moet je dat bedrag wel nog verdubbelen: 49,80 euro per dag. De huur voor een personenbusje voor 9 personen bedraagt 59,90 euro per dag. Een tientje duurder dus.

De verzekering voor beide auto’s kost samen 13 euro per dag (6,50 euro per auto per dag), terwijl je voor de personenbus 11,50 euro per dag betaalt.

Dan de kilometerkosten, die van doorslaggevend belang zijn. Enerzijds heb je de Golf die je 15 cent per kilometer kost, tegenover 21 cent voor het busje. Maar … Je bent met twee auto’s, weet je nog? Dus bij elkaar kosten de auto’s je 30 cent per kilometer. 9 cent meer dan het busje. Dat kan bij grote reisafstanden behoorlijk aantikken.

2 rekenvoorbeelden

Laten we eens twee rekenvoorbeelden nemen met een korte respectievelijk lange reisduur en -afstand. Concreter: we gaan een weekendje (3 dagen) naar de Zeeuwse kust en een week naar Zuid-Frankrijk. Wat is in beide gevallen voordeliger: twee auto’s huren of één personenbusje?

Rekenvoorbeeld 1: weekendje Zeeland

We gaan allereerst naar Renesse in Zeeland. Heen en terug 336 km vanuit Maastricht. We gaan ervan uit dat de auto’s/bus tijdens de vakantie verder stilstaan.

De totale huur voor de twee auto’s bedraagt dan € 149,40 en de verzekering € 39,00. Daar komen nog 336 km x € 0,15 = € 49,80 kilometerkosten bij per auto, voor een totaal van € 100,80.

Totale kosten: € 188,40 (huur/verz.) + € 100,80 (kilometers) = € 289,20.

De huur voor de personenbus bedraagt € 179,70 in totaal plus € 34,50 voor de verzekering. De kilometerkosten bedragen 336 km x € 0,21 = € 70,56.

Totale kosten: € 214,20 (huur/verz.) + € 70,56 (brandstof) = € 284,76.

Je ziet dat het verschil in totale kosten elkaar in dit rekenvoorbeeld verwaarloosbaar is. De auto’s zijn voordeliger in huur, maar het busje is goedkoper qua kilometerkosten.

Maar hoe zit het met een langere reis?

Rekenvoorbeeld 2: week Zuid-Frankrijk

We gaan een week naar Perpignan, een populaire vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk. Vanuit Maastricht is dat heen en terug 2500 km. Bij dat kilometrage is het slim om te huren met onbeperkte kilometers.

Het huren van twee auto’s (7 dagen) kost bij elkaar € 532,50 per auto inclusief verzekering. Hier zijn alle kilometers bij inbegrepen.

Totale kosten: € 532,50 (huur/verz.) + € 0,00 (kilometers) = € 1065,00.

De huur voor het busje bedraagt € 821,50 inclusief de verzekering. De kilometerkosten zijn ook hier inbegrepen.

Totale kosten: € 821,50 (huur/verz.) + € 0,00 (kilometers) = € 821,50.

In dit geval is de personenbus aanzienlijk goedkoper. Daar komt nog bij dat 2 personenauto’s meer brandstof zullen gebruiken dan 1 personenbus – en dat 2 auto’s meer aan tol zullen kosten dan 1 personenbus. Alle reden dus om in dit geval voor de personenbus te kiezen.

Conclusie

Bij korte reizen (bijvoorbeeld voor 1 dag) zijn de auto’s al snel aantrekkelijker, terwijl als de reisafstand toeneemt (en verblijfsduur gelijk blijft) het busje steeds voordeliger wordt. Maar omdat de praktijk niet zo zwart-wit is, is het verstandig om voor elke specifieke situatie een aparte berekening te maken.

Praktische voordelen auto en personenbus

Los van het kostenplaatje, hebben een auto en personenbus natuurlijk ook elk hun unieke eigenschappen en voordelen.

Met twee auto’s kun je niet alleen apart van elkaar heen en terug reizen, maar ook op vakantie afzonderlijk dingen ondernemen. Die vrijheid heeft ook z’n keerzijde, want twee auto’s vragen natuurlijk om evenveel chauffeurs.

Met een personenbus kunnen op langere reizen twee (of meer) chauffeurs elkaar afwisselen en kun je bovendien meer bagage meenemen.

Qua comfort ontlopen een auto en personenbus elkaar niet of nauwelijks. Zo beschikken al onze auto’s en bussen bijvoorbeeld over airconditioning.

Tot slot

Niet alleen de kosten, maar ook de specifieke eigenschappen en voordelen van elk bepalen de keuze voor twee auto’s of één personenbus. In veel gevallen is het aan het eind van de rit eerder een gevoelsmatige dan een rationele keuze.

Zijn jullie wel eens met een ander gezin of samen met familie op vakantie geweest? Voor wat voor vervoer hebben jullie gekozen en hoe is dit bevallen? Laat het ons weten in een reactie! Een auto of busje huren in Limburg doe je bij Adrem. We helpen je graag!


NB Hoewel de rekenvoorbeelden in dit blogartikel op feitelijke informatie berusten, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Er is gerekend met de tarieven van 2015 en 2016. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw.

Laat een reactie achter

Related Posts

gratis parkeren geleen

Waar kun je gratis parkeren in Geleen?

Ben jij regelmatig te vinden in de gemeente Sittard-Geleen? Bijvoorbeeld omdat je in Sittard werkt of omdat je het leuk…

Lees meer »

Auto Wrappen

Auto wrappen: de voor- en nadelen

Auto wrappen is een proces waarbij een speciale vinylfolie wordt gebruikt om de buitenkant van een auto te bedekken. Deze…

Lees meer »

Auto band

Een autoband verwisselen in 10 stappen

Het kan iedereen overkomen na een onschuldige botsing met een stoeprand, versleten schokdempers of simpelweg oud materiaal; een lekke autoband….

Lees meer »