Wat is het eigen risico bij een huurauto?

Frits Pieper
22 apr 2015

Een auto huren is vandaag de dag snel en eenvoudig te realiseren. Je huurt bijvoorbeeld een auto voor je vakantie of omdat je eigen auto tijdelijk even bij de garage staat voor onderhoud. Een veelgehoorde vraag bij ons in de zaak gaat over het eigen risico bij het huren van een auto. Daar gaan we in deze blog dieper op in.

Het huren van een auto brengt veelal een eigen risico met zich mee. Maar waar bestaat het uit en hoe gaat dit in zijn werk bij de meeste autoverhuurders? En wat is de hoogte van het eigen risico en bestaat er ook een mogelijkheid om het af te kopen?

Waarom is er een eigen risico en hoe werkt dit?

Huur jij een auto bij een autoverhuurder? Dan zorgt de verhuurder voor een autoverzekering. De premie hiervan is soms verwerkt in de huurprijs of wordt apart vermeld. Mocht je schade veroorzaken met de huurauto, dan is het eigen risico van toepassing en komt dit voor jouw rekening.

Bij Adrem Limburg staan de verzekeringspremies apart vermeld bij elke autocategorie.

Welke schade valt onder het eigen risico?

Het is duidelijk wanneer je schade veroorzaakt aan de huurauto, dat dit ten koste gaat van je eigen risico. Maar om welke soort schades hebben we het dan precies? Er zijn grofweg drie situaties mogelijk waarbij er schade aan je auto ontstaat.

Schade zonder jouw toedoen

Als een andere auto schade aan je huurauto veroorzaakt zonder dat je hier iets tegen kunt doen, dan valt dit onder de autoverzekering van diegene. In dit geval betaal je dus niets aan eigen risico.

Voorbeeld: een andere auto let niet op tijdens het autorijden en botst achterop terwijl jij in de file staat op de snelweg.

Schade door onbekend toedoen

Wanneer het onduidelijk is door wie de schade is veroorzaakt, valt dit onder het eigen risico van de huurder van de auto. Het is tenslotte voor de autoverhuurder niet te achterhalen wie de mogelijke schuldige van de schade is.

Voorbeeld: Je hebt de auto voor een aantal uren in de parkeergarage gezet omdat je bent wezen winkelen. Bij terugkomst tref je een grote kras aan de zijkant van de huurauto. Helaas ligt er geen briefje van degene wie dit gedaan heeft.

In dit geval is het dus niet bekend wie de schade aan de auto heeft veroorzaakt.

Schade door jouw toedoen

Wanneer je zelf schade veroorzaakt aan de huurauto is het duidelijk dat de opgelopen schade wordt afgetrokken van het eigen risico van de verzekering.

Voorbeeld: Je raakt een andere auto bij het inparkeren van de huurauto en de spiegel ligt eraf.

eigen risico auto hurenDe hoogte van het eigen risico

Het eigen risico bij een auto huren kan per autoverhuurder flink verschillen. Wanneer je nog geen 24 jaar bent en een auto wilt huren, dan betaal je over het algemeen een hoger eigen risico. Als jonge bestuurder heb je statistisch gezien namelijk (veel) meer kans om een ongeluk of schade te veroorzaken. De hoogte van dit eigen risico staat altijd vermeld in het huurcontract.

Kun je het eigen risico van een huurauto afkopen?

Een aantal verhuurders bieden de mogelijkheid om dit eigen risico af te kopen. Je betaalt hiervoor echter wel een hogere huurprijs.

Bij Adrem Limburg is het eigen risico voor een personenauto €1000. Dit kun je verlagenen naar €250, dit kost wel een extra premie. Houd altijd goed voor ogen wanneer je besluit om het eigen risico af te kopen en kijk bij de risicoafweging vooral of je in staat bent om voor het eigen risico op te draaien mocht er toch iets onverhoopt gebeuren.

In sommige gevallen van schade is er geen maximumbedrag aan het eigen risico verbonden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er met opzet door de autohuurder schade is toegebracht aan de auto of wanneer het interieur is beschadigd.

Eigen risico bij Adrem Limburg

Uit onze ervaring blijkt dat een hoog eigen risico zorgt voor voorzichtig rijgedrag bij onze huurders. Uiteindelijk zorgt dit voor een win-win situatie voor zowel Adrem Limburg als onze klanten. Wij zijn tenslotte tevreden dat de auto zonder schade terugkomt en onze huurders worden niet op (onnodige) extra kosten gejaagd.

Voel je je niet comfortabel in een auto waar een (hoog) eigen risico op zit, dan kun je dit uiteraard wel terugbrengen naar een lager bedrag door het betalen van een premie. De hoogte van deze premie is afhankelijk van het auto segment waarin je huurt. Heb je interesse in het (deels) afkopen van je eigen risico? Neem contact met ons op voor de prijzen en voorwaarden.

Heb je vragen over bovenstaand artikel? Plaats hieronder je reactie!

2 reacties

 1. Jos Heuts op 4 november 2021 om 22:28

  Geache mevrouw/meneer,

  Wij hebben ten behoeve van het vervoer van het instrumentarium van de orkest-band Mixed Harmony Maastricht voor twee data een bestelbus, inhoud 3m3 gereserveerd. Dit hebben wij gedaan zonder het afkopen van het eigen risico.
  Kunt u ons zeggen wat de meerprijs is bij het huren van een betreffende bestelbus als wij het eigen risico wél afkopen ?

  • Frits Pieper op 4 november 2021 om 22:36

   Beste Jos,
   De meerprijs voor het verlagen van het eigen risico van €1250 naar €350 is een premie van €15 per dag.

Laat een reactie achter

Related Posts

Versnellingspook

Auto schakelt niet meer – wat nu?

Het kan voorkomen dat je tijdens het rijden moeite krijgt met schakelen. Opeens schakelt de auto niet meer. Je wilt…

Lees meer »

parkeren in geleen

Goedkoop en gratis parkeren in Geleen

Ben jij regelmatig te vinden in Geleen? Bijvoorbeeld omdat je er werkt of omdat je het leuk vindt om naar…

Lees meer »

gratis parkeren valkenburg

Waar kun je (gratis) parkeren in Valkenburg?

Als je een auto komt huren bij ons in Sittard om het prachtige Limburg te ontdekken, dan staat er vast…

Lees meer »