Is de afkoop eigen risico huurauto mogelijk?

Frits Pieper
17 mrt 2023

Een auto huren is vandaag de dag snel en eenvoudig te realiseren. Je huurt bijvoorbeeld een auto voor je vakantie of omdat je eigen auto tijdelijk even bij de garage staat voor onderhoud. Het eigen risico is het bedrag dat je moet betalen als er schade wordt veroorzaakt aan de huurauto. Het eigen risico kan soms wel oplopen tot honderden euro’s. Veel mensen vragen zich af of een afkoop eigen risico huurauto mogelijk is. In deze blog zullen we dieper op deze vraag in gaan.

Wat is het eigen risico huurauto?

Het eigen risico bij een huurauto is het bedrag dat jij als huurder moet betalen in geval van schade aan de huurauto. Ook betaal je eigen risico bij verlies of diefstal van de huurauto. Het eigen risico is meestal een vast bedrag dat in het huurcontract is vastgelegd. De hoogte van dit bedrag varieert afhankelijk van het verhuurbedrijf en het type auto dat je huurt. In sommige gevallen kan het eigen risico oplopen tot meer dan duizend euro.

Waarom is eigen risico bij autohuur nodig?

Een eigen risico bij autohuur wordt in rekening gebracht om het verhuurbedrijf te beschermen tegen eventuele kosten bij schade aan, diefstal of verlies van de huurauto. Het is een soort verzekering die het verhuurbedrijf in staat stelt de kosten voor reparaties of vervanging van de auto te dekken. Het eigen risico is een manier om de verantwoordelijkheid voor het betalen van deze kosten te delen tussen de huurder en het verhuurbedrijf. Het stimuleert ook huurders om voorzichtiger te zijn bij het rijden van de huurauto, omdat ze financieel verantwoordelijk zijn voor eventuele schade die tijdens de huurperiode wordt veroorzaakt.

Afkoop eigen risico huurauto

Welke schade valt onder eigen risico huurauto?

Wanneer je kortom schade veroorzaakt aan de huurauto, moet je dit deels of compleet vanuit het eigen risico betalen. Dit geldt echter niet bij elke schade:

 • Schade zonder jouw toedoen: Wanneer schade aan je huurauto wordt veroorzaakt door een andere auto en je hier niets aan kunt doen, dan valt dit onder de autoverzekering van de andere partij. In dit geval hoef je geen eigen risico te betalen.
 • Schade door onbekende oorzaak: Wanneer het onduidelijk is door wie de schade is veroorzaakt, valt dit onder het eigen risico van de bestuurder van de auto. Het is tenslotte voor de autoverhuurder niet te achterhalen wie de mogelijke schuldige van de schade is. Hoe zit het eigen risico dan in het geval dat er meerdere bestuurders zijn? Lees het antwoord in deze blog.
 • Schade door eigen toedoen: Wanneer je zelf schade veroorzaakt aan de huurauto is het duidelijk dat de opgelopen schade wordt afgetrokken van het eigen risico van je autoverzekering. Lees in dit artikel hoe de huurauto verzekering geregeld is.

Is afkoop eigen risico huurauto mogelijk?

Het afkopen van het eigen risico is inderdaad mogelijk bij het huren van een auto. Dit kan echter verschillen per verhuurder en per land. In sommige gevallen bieden verhuurbedrijven een optie om het eigen risico af te kopen tegen een meerprijs. Hierbij betaal je een extra bedrag om het eigen risico te verlagen of zelfs volledig af te kopen. Dit kan een goede optie zijn als je jezelf wilt beschermen tegen hoge kosten in geval van schade. Lees, voordat je huurt altijd de voorwaarden na, want je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Wil je meer weten over een vakantieauto huren, lees dan ook deze blog.

Is de afkoop eigen risico bij autoverhuur verstandig?

Het is belangrijk om te onthouden dat de afkoop eigen risico huurauto niet altijd de beste optie is. Het kan namelijk behoorlijk duur zijn, en als je de auto zonder schade terugbrengt, heb je het extra geld voor het afkopen van het eigen risico voor niets uitgegeven. Bovendien kan het eigen risico bij sommige verhuurbedrijven al laag zijn, wat betekent dat het afkopen van het eigen risico niet echt nodig is.

Afkoop eigen risico huurauto

Auto huren zonder eigen risico bij Adrem?

Als je besluit om het eigen risico af te kopen, is het belangrijk om de voorwaarden van het verhuurbedrijf goed door te nemen. Lees de kleine lettertjes om er zeker van te zijn dat je begrijpt wat wel en niet gedekt is door het afkopen van het eigen risico. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde schade niet gedekt is, of dat er beperkingen zijn op de dekking van het afkopen van het eigen risico.

Bij Adrem Limburg is het eigen risico voor een personenauto €1000. Dit kun je verlagen naar €250 tegen een meerprijs in de premie. De hoogte van deze premie is afhankelijk van in welk autosegment je huurt. Lees in deze blog welke autosegmenten er zijn. Auto huren en eigen risico volledig afkopen, doen wij niet. Uit onze ervaring blijkt namelijk dat een hoger eigen risico zorgt voor voorzichtig rijgedrag bij onze huurders.

2 reacties

 1. Jos Heuts op 17 maart 2023 om 11:28

  Geache mevrouw/meneer,

  Wij hebben ten behoeve van het vervoer van het instrumentarium van de orkest-band Mixed Harmony Maastricht voor twee data een bestelbus, inhoud 3m3 gereserveerd. Dit hebben wij gedaan zonder het afkopen van het eigen risico.
  Kunt u ons zeggen wat de meerprijs is bij het huren van een betreffende bestelbus als wij het eigen risico wél afkopen ?

  • Frits Pieper op 4 november 2021 om 22:36

   Beste Jos,
   De meerprijs voor het verlagen van het eigen risico van €1250 naar €350 is een premie van €15 per dag.

Laat een reactie achter

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »