Auto start niet: wat nu?

Frits Pieper
16 jun 2016

Het komt nooit uit: je hebt een auto die je veel (of weinig) gebruikt. Net als je weg moet naar een belangrijke afspraak, doet hij het niet. Hier beetje eerste hulp als je auto niet start.

Auto start niet: de accu?

Dit kan meerdere oorzaken hebben: een defecte bougie, een slechte accu? We beginnen bij het begin. Als de auto helemaal niet reageert als je probeert te starten, controleer dan of er op je dashboard een controlelampje brandt. Als dat niet het geval is, betekent dit dat de accu leeg is.

Maar is dit de oorzaak of een gevolg? Je kunt in dit geval de auto door een vriend of buurman met startkabels over laten starten. Controleer of je een stroomverbruiker aan hebt laten staan (bijvoorbeeld de verlichting). Als dit niet het geval is, is het verstandig om de accu even te laten testen bij een garage. Een oude accu het vaak afweten als het kouder begint te worden. En als dan tijdens het rijden het lampje van de dynamo aangaat, ben je meteen op de hoogte van het euvel: de accu wordt niet meer bijgeladen.

De accu werkt gewoon goed

Als de accu het probleem niet is, en er is wel genoeg stroom, maar er gebeurt niets, dan kan het zijn dat je startmotor het begeven heeft. Meestal hoor je dan tijdens het starten alleen een klik. Dat is het relais, en dat betekent dat de startmotor defect is. Bij en garage kun je een nieuwe of gereviseerde startmotor kopen. In het laatste geval mag je de oude startmotor achterlaten en ontvang je meestal een korting, of je gaat naar de dichtstbijzijnde autosloperij. Meestal hebben die wel wat op de plank liggen (behalve als je een heel zeldzame auto hebt).

Als de startmotor wel werkt maar de motor slaat niet aan, kan het zijn dat er een bougie kapot is maar dan had de motor daarvoor ook al slecht moeten lopen. Ook kan het zijn dat de motor geen brandstof krijgt. Dit is eenvoudig te constateren. Bovenop je tank zit de brandstofpomp (achterin de auto) en als je de auto op het contact zet, kun je bij de achterbank de brandstofpomp horen zoemen. Is dit het geval dan is de brandstofpomp niet defect en ligt de oorzaak ergens anders. Controleer ook het luchtfilter; misschien is deze wel verstopt door ongedierte of iets dergelijks. Kijk de bougiekabels na, er kunnen scheurtjes in zitten waardoor de bougie niet vonkt. Of kijk de brandstofslang na, deze kan ook droogtescheurtjes hebben. In dit geval ruikt het in en om de auto sterk naar benzine of diesel.

De auto start nog steeds niet

Doordat de meeste auto’s zo geavanceerd zijn door voelers, meters en computers en al de elektronica die tegenwoordig in een auto zit, is het raadzaam om de auto naar een garage te slepen of laten slepen. Elke garage heeft tegenwoordig een computer waarmee hij je auto kan uitlezen. Aan de hand van zijn bevindingen kun je altijd nog beslissen of je de reparatie uit laat voeren of het zelf doet. Dan hoef je alleen de kosten van het slepen en het uitlezen te betalen.

Wanneer je niet zeker weet waarom je auto niet start, heb ik hier nog een leuke tip: een artikel met geluid om te luisteren wat er aan de hand kan zijn.

Auto huren in Susteren en omgeving? Bij Adrem hebben we en 100% vervoersgarantie, dus als de auto niet meer start halen we je op.

Laat een reactie achter

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »