Autoschade: wat nu?

Frits Pieper
13 jun 2016

Het is altijd een gedoe als er schade komt aan je auto. Je moet veel regelen, zeker als je auto niet meer kan rijden. Een korte hulp bij autoschade:

  • Botsing met aan andere auto
  • Botsing met een voorwerp
  • Botsing met loslopende dieren
  • Brand
  • Stormschade

Botsing met aan andere auto

Heb je een aanrijding met een andere auto? Heeft de andere partij schuld? Dan wordt schade aan je auto door de WA-verzekering van de tegenpartij vergoed. Hiervoor moet je het schadeformulier opsturen naar je verzekering. Jouw verzekering zal de tegenpartij aansprakelijk stellen, en ervoor zorgen dat jij de schade krijgt uitgekeerd. De verzekering van de tegenpartij zal een expert inschakelen die de schade aan jouw auto gaat taxeren. Op basis van deze taxatie wordt de schade aan je auto vergoed. Let op: je bent niet verplicht om de schade te laten repareren door het bedrijf waar de expertise is geweest. Je kunt er ook voor kiezen om het schadebedrag uitgekeerd te krijgen, en zelf een schadehersteller te zoeken die jouw auto (hopelijk voor een lager bedrag) kan repareren,

Heb je zelf schuld aan de aanrijding? Dan vergoedt jouw WA-autoverzekering de schade aan de auto van de andere partij. De schade aan je eigen auto wordt alleen vergoed als je een volledig casco autoverzekering (allrisk) hebt.

soorten autoschadeBotsing met een voorwerp

Bots je tegen een paaltje of een lantaarnpaal? Als je schade je eigen schuld is, en niet te verhalen op een tegenpartij, dan wordt de schade aan je eigen auto alleen vergoed als je een all-risk verzekering hebt. De schade aan de lantaarnpaal bijvoorbeeld, wordt betaald door jouw WA verzekering.

Botsing met loslopende dieren

Met beperkt casco verzekering (soms ook WA plus genoemd), of met een all-risk verzekering, wordt deze schade vergoed. Neem daarvoor contact op met je verzekeringsmaatschappij. Schades veroorzaakt door loslopende dieren heeft meestal geen gevolgen voor je no-claimkorting. Wel kan het zijn dat je een eigen risico moet betalen, als dat in je polisvoorwaarden is opgenomen.

autobrandBrand

Als je te maken krijgt met een autobrand, is de kans groot dat je de auto daarna niet meer kunt gebruiken. Als een auto éénmaal brandt, gaat meestal alles eraan. Maar wie gaat dat betalen? Ook bij brand hangt het ervan af hoe je verzekerd bent. Als je alleen WA verzekerd bent, moet je dit helaas zelf betalen. Ben je echter WA plus of all-risk verzekerd, dan zal de verzekering (na onderzoek) dit uitbetalen.

Stormschade

Heeft je auto stormschade door bijvoorbeeld een afgebroken tak? Als je een autoverzekering met beperkt of volledig casco hebt, wordt stormschade (windkracht 7 of hoger) vergoed. Bij stormschade heb je geen eigen schuld. Bij de meeste autoverzekeraars heeft het claimen van stormschade dus geen consequenties voor de no-claimkorting. Wel kan het zijn dat je een eigen risico moet betalen als dit voor je autoverzekering van toepassing is.

Soorten verzekeringen

Je merkt al dat het nogal wat uitmaakt wat voor soort verzekering je hebt. Ik zet de 3 mogelijkheden die de meeste autoverzekeraars in Nederland bieden, op een rijtje:

  • WA verzekering: verplicht voor elke auto. Deze verzekering vergoedt alleen schade die jij toebrengt aan andere voertuigen of voorwerpen. Schade aan je eigen auto is hiermee dus niet gedekt.
  • WA plus/beperkt casco: een extra verzekering die naast het WA gedeelte ook brand, diefstal en ruitschade aan jouw auto dekt. Deze verzekering is duurder dan alleen WA.
  • Volledig casco/all-risk: een verzekering die alle schade dekt, ook de schade je eigen schuld is. Zowel aan jouw auto als aan andere auto’s of andere voorwerpen. Daarmee is dit ook de duurste verzekering.

 

Laat een reactie achter

Related Posts

25 jaar Adrem Autoverhuur én een nieuwe vestiging!

“Daarvoor moet je echt niet bij mij zijn,” staat er op de website van Adrem Autoverhuur onder de foto van…

Lees meer »

milieubewust rijden

Alles over milieubewust rijden

In onze snel veranderende wereld wordt milieubewust rijden steeds belangrijker. De impact van traditionele voertuigen op het milieu is aanzienlijk,…

Lees meer »

auto leasen zonder bkr check

Auto leasen zonder BKR

Bij het leasen van een auto komt vaak een BKR-check om de hoek kijken en je vraagt je misschien af…

Lees meer »