Huurtips: kan ik beter een bestelwagen of aanhangwagen huren?

Frits Pieper
25 aug 2016

Als je een wasmachine of wat verhuisdozen moet vervoeren, heb je de keus: moet ik een aanhangwagen huren of boedelbak, of een bestelwagen? Naast prijs spelen ook praktische overwegingen een rol. Een uiteenzetting.

Aanhangwagen/boedelbak

Een overdekte aanhangwagen (boedelbak) beschermt je waardevolle spullen tegen de weersinvloeden en biedt je de nodige laadruimte, maar vaak een beperkt laadvermogen.

Een aanhanger valt ‘gewoon’ onder je autoverzekering, dus je hoeft geen aparte verzekering af te sluiten.

Vanzelfsprekend heb je voor het trekken van een aanhanger een auto met trekhaak nodig en een officiële (witte) kentekenplaat voor de aanhangwagen. Vergeet ook niet dat voor een auto plus aanhangwagen op de auto(snel)weg een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur geldt.

Mensen die het niet gewend zijn, vinden rijden in een aanhangwagen vaak onhandig en zelfs eng. Met name keren en achteruitrijden bezorgt veel automobilisten klamme handen.

Als het gewicht van de aanhangwagen meer is dan 750 kg, heb je rijbewijs BE of B+ nodig. Dat is ook het geval als het gewicht van de auto plus aanhangwagen samen meer is dan 3500 kg.

Bestelwagen of bestelbus

Een bestelwagen of kleine bestelbus is in veel gevallen minstens zo geschikt en net zo voordelig als een overdekte aanhangwagen. Een kleine bestelbus biedt je bovendien meer laadruimte.

Een bestelwagen en bestelbus mag je besturen met een ‘gewoon’ rijbewijs B en ze hebben praktisch dezelfde rijeigenschappen als een gewone personenauto. Enig nadeel is dat een bestelwagen of kleine bestelbus slechts ruimte biedt aan één passagier.

Wat is goedkoper?

Wat is nu goedkoper om te huren: een aanhangwagen of een bestelwagen/-bus?

We vergeleken onze kleine bestelbus (6 m 3 laadruimte) met de meest verhuurde aanhangwagen: de Boedelbak type CH, met een laadruimte van ca. 4,8 m 3 . Wat blijkt? De twee zijn onder de streep praktisch even duur, terwijl de kleine bestelbus je een kwart meer laadruimte biedt.

De rekensom:

De genoemde aanhanger kost op Boedelbak.nl standaard € 39 per 3 uur of € 46 per kalenderdag (peildatum 30-6- 2016). Voor de volledigheid willen we erbij zeggen dat je 20% respectievelijk 40% korting krijgt als je de aanhangwagen 3 of 7 dagen of langer huurt.

Het huren van een kleine bestelbus kost bij ons € 19,90 per dagdeel (vergelijkbaar met de 3 uur voor de aanhangwagen) en € 27,50 per dag. Daar komt wel nog € 11,50 voor de verzekering en de kilometers à € 0,19 bij plus de btw, waardoor je in totaal € 38 per dagdeel en € 47,19 per kalenderdag kwijt bent.

De brandstofkosten hebben we voor het gemak buiten beschouwing gelaten, want die ben je met je eigen auto en een gehuurde aanhanger natuurlijk ook kwijt.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Naar een aanhangwagen of naar een bestelwagen of bestelbus in Kerkade en omgeving? Laat het ons weten in een reactie.

Laat een reactie achter

Related Posts

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »