Kan ik de brandstof E10 tanken?

Wie wel eens in België of Duitsland tankt, komt daar aan de pomp de brandstof E10 tegen. Wat is dat eigenlijk? En kun je dat zomaar in je tank gooien?

In België, waar pompstations verplicht zijn E10 aan te bieden, is de brandstof de vervanger van Euro 95. In Duitsland worden vaak nog beide brandstoffen aangeboden. E10 is ook op sommige plekken in Nederland al verkrijgbaar, maar is hier nog niet verplicht, zoals in België en ook Frankrijk wel het geval is.

Wat is E10?

E10 is een mix van 90 procent reguliere benzine (Euro 95) en 10 procent bio-ethanol. Bio-ethanol is alcohol verkregen uit de fermentatie van suikers uit meestal tarwe of maïs. Bio-ethanol wordt milieuvriendelijker geproduceerd dan fossiele brandstoffen en het promoten ervan behoort tot de extra maatregelen van de EU voor een lagere CO2-uitstoot.

Is E10 schadelijk voor mijn auto?

Ethanol is agressiever dan gewone benzine en kan in sommige auto’s onder andere de brandstofpomp en slangen en afdichtingen aantasten. In ongeveer 90 procent van de auto’s geeft het gebruik ervan geen problemen. Vooral in oudere auto’s kan langdurig gebruik op termijn problemen opleveren. Incidenteel E10 tanken zal ook in ongeschikte auto’s niet snel problemen opleveren.

Tankadvies

Onze huurauto’s zijn over het algemeen nieuwe auto’s (met uitzondering van de klassieke auto’s). Daarom kun je met je huurauto gerust E10 tanken.

Als je zelf een oudere auto met benzinemotor hebt (bouwjaar voor 2000), kun je beter normale Euro 95 of anders Euro 98 te tanken.  Op deze site kun je checken of jouw auto geschikt is voor E10. Kun je niet anders dan E10 tanken? Tank dan niet meer dan nodig is en vul de tank bij een ander pompstation af met Euro 95.

Een ander nadeel van E10 is dat bio-ethanol minder energie bevat dan gewone benzine. Daardoor ligt het brandstofverbruik 1,5 à 2 procent hoger. Dat scheelt op jaarbasis toch al gauw een paar tientjes.


Wat tank jij in je benzineauto? Euro 95 of een premiumbrandstof met een hoger octaangehalte? En hoe sta jij tegenover de brandstof E10?

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.