Car sharing een nieuw fenomeen

Nina Geuskens
18 mei 2022

De nieuwe generatie wordt steeds milieubewuster. Er worden meer manieren gevonden om het milieu minder te vervuilen en bewuster met de wereld om te gaan. Ook een auto delen, ook wel car sharing genoemd, is daar een voorbeeld van. Car sharing is steeds bekender aan het worden en de afgelopen jaren is het dan ook echt een concept geworden. Het is een zeer goede oplossing voor mensen die niet vaak een auto gebruiken, maar wel af en toe een auto nodig hebben. Wat car sharing precies is, hoe het in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen hiervan zijn zullen we in deze blog verder toelichten. Dit is namelijk heel erg handig wanneer jij ook van plan bent om wat meer aan het milieu te gaan denken.

Wat houdt het begrip car sharing in?

Car sharing is een soort van systeem waarbij meerdere mensen van eenzelfde auto gebruik kunnen maken. Je maakt dan gebruik van een shared auto. Dus je kan met een sharing auto voor een bepaalde dag of tijdslot gebruik maken van een auto zodat er vervolgens, wanneer je hem niet meer nodig hebt, andere mensen mee kunnen rijden. Het lijkt een klein beetje op huren. Het is alleen zo dat dit niet door autoverhuurbedrijven wordt gedaan, maar door autodeelbedrijven die op bepaalde punten staan geparkeerd. Naast dat car sharing wordt aangeboden door autodeelbedrijven zijn er ook particulieren die hun eigen auto aanbieden voor andere mensen. Vaak is het dan zo dat mensen in de omgeving er gebruik van mogen maken wanneer dit nodig is. In de meeste gevallen betaal je een prijs per kilometer of uur, soms komen daar ook nog eens vaste kosten bovenop.

wat is car sharing

De verschillen met een autoverhuurbedrijf

Er zijn een aantal verschillen tussen car sharing en het huren van een auto bij een autoverhuurbedrijf. De auto’s van car sharing worden vaak aangeboden in de omgeving, hiervoor hoef je dus niet naar een autoverhuurbedrijf te gaan. Aangezien dit punt waar deze auto’s worden aangeboden onbemand is, zijn de auto’s te openen met bijvoorbeeld een pasje of sleutel in een kastje. Die auto’s kunnen vaak 24 uur per dag en 7 dagen in de week worden teruggebracht. Car sharing wordt meestal gedaan voor kortere periodes, het huren van een auto is dan ook handiger voor een aantal dagen of langer.

De voor- en nadelen van car sharing

Auto sharing heeft zowel een aantal voor- als nadelen. De voornaamste voordelen zijn dat er meer mensen gebruik kunnen maken van één auto. Dit betekent dat er minder auto’s op de weg hoeven te rijden wat uiteindelijk beter is voor het milieu. Naast dat dit beter is voor het milieu, zorgt het ook voor minder files, CO2 uitstoot, parkeerproblemen en lagere individuele kosten voor een auto. Een auto delen is dan ook veel voordeliger dan zelf een auto aanschaffen.

De nadelen zijn dat je niet altijd zomaar een auto hebt en afhankelijk bent van het aanbod van auto’s. Ook moet je de auto binnen een bepaalde tijd terugbrengen en bouw je geen schadevrije jaren op als autobestuurder bij de autoverzekering.

Het begrip car sharing is de laatste jaren dus steeds populairder geworden, met name in de Randstad. Dit komt omdat de kosten veel voordeliger zijn dan bijvoorbeeld een lease contract, je niet constant hoeft te zoeken naar een parkeerplek voor je auto en steeds meer mensen de voordelen hiervan inzien.

Wil je liever een auto huren voor een langere periode dan bij car sharing? Of ben je op zoek naar een personenbus in plaats van een auto? Op de website van Adrem Autoverhuur Limburg helpen we je graag verder.

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »