Grootste autofabrikanten en automerken

Frits Pieper
27 sep 2018

Welk land produceert de meeste auto’s? En welke autofabrikant is de grootste? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in dit artikel!

Grootste autoproducerende landen

Welk land produceert de meeste auto’s, denk je? De Verenigde Staten toch zeker, of anders wel Japan of Duitsland? Raad nog maar een keer, want het juiste antwoord is China. Dat land maakte in 2017 meer auto’s dan de hiervoor genoemde drie landen bij elkaar!

Niet gek, aangezien bijvoorbeeld Volkswagen, het tweede grootste automerk ter wereld, veel van zijn auto’s in China laat maken. Maar China heeft ook zijn eigen automerken, waarvan Changan het populairste is. Changan produceert ook Mazda’s voor de Chinese markt.

Grootste autofabrikanten

Toch vinden we China niet terug in de top-10 van grootste autofabrikanten. De top-10 wordt gedomineerd door Japan, de VS en Europa. ’s Werelds grootste autofabrikant is Toyota, met een jaarlijkse productie van 10,2 miljoen (2016) voertuigen.

Het verschil met de productie van Volkswagen Group – nummer 2 op de lijst – is marginaal. Merk op dat ook Audi, Seat en Škoda tot de VW-familie behoren. Dit naast de luxemerken Bentley, Bugatti, Lamborghini en Porsche, die kwantitatief betrekkelijk weinig aan de productie bijdragen.

Op nummer 3 staat de Hyundai Motor Group (HMG), waar naast Hyundai’s ook Kia’s van de band rollen. HMG wordt op de voet gevolgd door nummer 4 General Motors (GM), fabrikant van typisch Amerikaanse merken als Buick, Cadillac en Chevrolet. Op nummer 5 prijkt Ford, dat – naast wat luxe Lincoln’s – hoofdzakelijk Fords produceert.

Op nummers 6 en 7 in de top-10 vinden we nog twee Japanse fabrikanten: Nissan Motor Company (merken: Nissan, Infinity, Datsun) en Honda Motor Company (Honda).

Op 8 staat de holding Fiat Chrysler, dat zijn hoofdkantoor om fiscale redenen in Nederland heeft. Alfa-Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Maserati, Jeep en RAM zijn de merken van deze groep. Fiat Chrysler heeft ook een meerderheidsbelang in Ferrari.

Op 9 staat Groupe Renault, dat een groot aandeel heeft in Nissan, dat op zijn beurt weer een (kleiner) aandeel heeft in Renault. Renault en Nissan hebben elk ook een klein aandeel in Daimler (Mercedes-Benz) en vice versa.

De top-10 wordt afgesloten door de Groupe PSA, met de merken Peugeot, Citroën en Opel.

Je ziet: de top-10 hangt aan elkaar van allianties!

Laat een reactie achter

Related Posts

Baby

Wat is duurder: een kind of een auto?

‘Zou je nog een kind willen?’ ‘Weet je wat dat kost? € 120.000 tot ze 18 zijn! Daar kun je…

Lees meer »

Afkoop eigen risico huurauto

Is de afkoop eigen risico huurauto mogelijk?

Een auto huren is vandaag de dag snel en eenvoudig te realiseren. Je huurt bijvoorbeeld een auto voor je vakantie…

Lees meer »

Kun je in de sneeuw rijden zonder winterbanden in het buitenland?

Binnen Nederland is het niet verplicht om in de winter met winterbanden te rijden. Vanwege de veiligheid wordt het wel…

Lees meer »