Moet ik een automaat of handgeschakelde auto kiezen?

Frits Pieper
28 mrt 2017

In Nederland leert iedereen in principe autorijden met een handgeschakelde auto. Dat is nou eenmaal de norm in Europa. Maar ga je naar Amerika of Japan, dan is de kans heel groot dat je daar een automaat krijgt. In die landen hebben ze de automaat namelijk al jaren geleden massaal omarmd.

Waarom rijden ze in Amerika allemaal in een automaat?

Dat is tientallen jaren geleden ontstaan. Zodra de automaat werd geïntroduceerd, waren de Amerikanen er gelijk weg van. Niet zo gek natuurlijk als je kijkt naar het wegennet wat ze hebben. Het is daar heel gebruikelijk om dagelijks lange afstanden te rijden over rechte snelwegen. Zonder al te veel bochten en andere obstakels onderweg. Dan is een automaat ideaal.

Jarenlang is het verbruik één van de nadelen van een automaat geweest. De motor verbruikte nou eenmaal meer dan een schakelbak. Dat was voor veel Europeanen ook een goede reden om toch voor een handgeschakelde auto te kiezen. In Amerika lagen (en liggen overigens nog steeds) de benzineprijzen een stuk lager dan hier, dus dat was geen probleem voor ze. Tegenwoordig is het verbruik van een automaat trouwens enorm verbeterd. Met dank aan de moderne technologie.

amerikaanse automaat auto

 

De voordelen van het rijden in een automaat

Hoe je het ook wendt of keert, het rijden in een automaat heeft toch nog steeds een wat truttig imago. Dat is vooral ontstaan door de Dafjes met een Variomatic, een pook die je naar voren duwde als je vooruit wilde rijden en naar achteren als je achteruit wilde rijden. De rest deed de auto zelf. En daardoor kreeg de auto een ‘oude vrouwen’ stempel. Vandaag de dag moet je jezelf vaak nog steeds verantwoorden wanneer je voor een automatische versnellingsbak kiest.

Toch zien langzaam maar zeker steeds meer Europeanen ook de voordelen in van het rijden in een automaat. In de eerste plaats kan je veel meer ontspannen tijdens het rijden. Dit is overigens ook gelijk het grootste voordeel. Je gebruikt maar één voet, je hoeft geen versnellingspook te bedienen en je kan beide handen aan het stuur houden. Met andere woorden, je hoeft veel minder handelingen te doen om hetzelfde doel te bereiken. Je kan dus ook je aandacht volledig op het verkeer richten, waardoor een automaat ook nog eens veiliger is.

Wanneer je veel file rijdt (en wie doet dat nou niet in Nederland?), is een automaat ideaal. Je hoeft alleen maar gas te geven en te remmen, schakelen gebeurt automatisch. Filerijden wordt hierdoor een stuk prettiger, omdat je niet continu met je schakelbak bezig met. En de auto kan ook niet afslaan, wel zo prettig.

De voordelen van een handgeschakelde auto

Voor de sportieve automobilisten onder ons die graag controle over de auto willen houden, gaat er toch niets boven een schakelbak. Je kan nou eenmaal net wat langer doortrekken bij het verkeerslicht of als je wat meer power nodig hebt om een vrachtwagen in te halen op de snelweg. Vroeger had een handgeschakelde auto een krachtigere motor. Vandaag de dag is de techniek zo veel verbeterd, dat die vlieger niet meer helemaal op gaat. Het vermogen ligt nagenoeg bij elkaar.

Wij Europeanen vinden toch dat zelf schakelen zo zijn charme heeft. Dat je dan pas het gevoel hebt dat je dan pas ‘echt’ aan het rijden bent.

Automaat of handgeschakeld?

Het lijkt nu of het rijden in een automaat veel meer voordelen heeft dan het rijden in een schakelbak. Objectief gezien is dat misschien ook zo. Maar uiteindelijk bepaal je altijd nog zelf wat je het prettigste vindt. 20, 30 jaar geleden zou de keuze makkelijker zijn geweest. Een automaat was in die tijd onzuinig en truttig. Tegenwoordig is een automaat zelfs zuiniger dan een schakelbak, doordat een automaat meer versnellingen heeft en dus altijd het optimale toerental rijdt. En zodra ook jongere mensen in een automaat gaan rijden, verdwijnt het truttige imago vanzelf.

Je kan ook altijd nog voor de gulden middenweg kiezen. Veel merken hebben een dubbele koppeling of bieden een semi-automaat, zoals de Fiat 500. Hierdoor kan je rijden met een automaat, maar als je veel in de bergen rijdt of op bochtige wegen, kan je ook nog zelf schakelen. Of als je gewoon eens een keer in een sportieve bui bent. Het beste van twee werelden dus!

Automaat rijden bij Adrem

De meeste auto’s die bij ons te huur zijn, zijn nog altijd handgeschakeld. Maar ook ons wagenpark is aan het veranderen. De hybride auto’s (auto’s die zowel op Euro 95 als elektrisch rijden) schakelen allemaal automatisch. En dat maakt deze auto’s ook zuiniger. Dus als je bij Adrem voor een automaat kiest, kies je niet alleen voor relaxt rijden maar ook voor zuinig rijden.


In wat voor soort auto rijd jij het liefst? Handgeschakeld of automaat? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Automaat of handgeschakelde auto huren in de regio Sittard? Dat kan bij Adrem! 

6 reacties

 1. Rob op 8 december 2017 om 15:22

  Ik lees hier alleen maar voordelen, vergeet vooral de nadelen niet.
  Een automaat versnellingsbak moet je “spoelen” of “flushen”, garagehouders adviseren om de 100.000km (kosten circa €400-€500).
  Is de automaatmodule (computer van de automaat) kapot? Kassa, rond de €1300.

  Met een handmatige versnelling heb je deze allende allemaal niet.

  • Frits Pieper op 8 december 2017 om 19:12

   Dat klopt helemaal Rob!
   En als je de automatische versnellingsbak moet (laten) reviseren, ben je veel meer geld kwijt dan bij een handgeschakelde bak.
   Dit artikel is vooral bedoeld voor mensen die bij ons een auto huren en die twijfelen of ze een handgeschakelde of automatische versnellingsbak moeten nemen.

 2. Mark op 4 januari 2018 om 10:11

  Ik heb nu toch voor een automatisch geschakelde versnellingsbak gekozen, ik denk dat de voor en nadelen qua kosten hetzelfde liggen en een beetje in het voordeel voor de automaat tegenwoordig. Zuiniger, maar wat duurder in aankoop, als er stukken zijn wat duurder. Maar je rijdt veel meer ontspannen, terwijl je stukken een ongeluk kan krijgen, met een handgeschakelde auto kan krijgen, doordat je aandacht op het verkeer niet zo goed is.
  Mark 44 jaar

  • Jan op 27 mei 2020 om 23:02

   Onzin. Als je rijdt, is je focus gericht op de weg en het verkeer. Schakelen doe je ‘automatisch’ is leuk, sportief en je bent zelf degene die ‘m bestuurt. Nieuwe generaties auto’s zijn allemaal automaten met snelheidsbegrenzing. Leuk rijden is echt anders.

 3. Bas Oude Luttikhuis op 3 januari 2019 om 22:02

  Automaat. Altijd.
  Het rijdt zoveel rustiger, vooral in de file. Ik ben zelf een groot fan van automaten.

 4. Koen op 19 april 2022 om 17:12

  Behalve dat in mijn ogen een automaat veel fijner rijdt is het ook een stuk beter voor het milieu. Ik zou dus zelf kiezen voor een automaat!

Laat een reactie achter

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »