Oververhitte motor

Frits Pieper
24 mei 2018

Het vakantieseizoen staat voor de deur. Bij hoge temperaturen en lange ritten ligt het gevaar van een oververhitte motor op de loer. Zeker als je ook nog ’s in de bergen rijdt en met een caravan achter je aan.

Houd de temperatuur in het oog

Hoe kun je een oververhitte motor voorkomen? En wat kun je er zelf aan doen als je motor toch oververhit is geraakt? Om een oververhitte motor te voorkómen, is het belangrijk de temperatuurmeter op je dashboard goed in de gaten te houden. Als de wijzer flirt met het rood, is het oppassen geblazen.

Schakel een versnelling terug

In zware omstandigheden is het belangrijk het vermogen van je auto optimaal te benutten. Hoewel het voor je brandstofverbruik in normale omstandigheden goed is wat eerder op te schakelen, doe je er in de bergen en met een sleurhut achter je wagen goed aan juist wat meer toeren te maken.

Je motor mag best een beetje ‘loeien’ in zware omstandigheden. Dat is beter dan te hoog schakelen en amper vooruitkomen, waardoor je auto meer brandstof verbruikt en je eerder in het rood rijdt (op je temperatuurmeter).

Verwarming aan, airco uit

Om je motor verder te sparen, kun je de verwarming en ventilator het beste op de hoogste stand zetten. De motor kan de warmte dan makkelijker kwijt. Schakel radio, airco, de verlichting (indien mogelijk) en andere stroomverbruikers uit.

Dreigt je motor ondanks al deze maatregelen toch oververhit te raken? Dan zit er niets anders op dan de motor even af te zetten en de motorkap open te zetten. Wacht niet totdat er witte rook onder je motorkap vandaan komt. Dit betekent niet dat er een nieuwe paus is gekozen.

Laat je radiateur met rust

Weersta de verleiding om de dop van de radiateur los te draaien. Dit levert explosieve situaties op, met mogelijk ernstige brandwonden tot gevolg!

Check na circa een kwartier of de motor voldoende is afgekoeld door de auto te starten en op je temperatuurmeter te kijken. Mogelijk moet je de radiateur bijvullen met koelvloeistof of – alleen in noodgevallen! – kraanwater. Merk wel op dat je hierna het koelsysteem moet laten controleren in de garage en de vloeistof moet laten verversen.

Laat een reactie achter

Related Posts

25 jaar Adrem Autoverhuur én een nieuwe vestiging!

“Daarvoor moet je echt niet bij mij zijn,” staat er op de website van Adrem Autoverhuur onder de foto van…

Lees meer »

milieubewust rijden

Alles over milieubewust rijden

In onze snel veranderende wereld wordt milieubewust rijden steeds belangrijker. De impact van traditionele voertuigen op het milieu is aanzienlijk,…

Lees meer »

auto leasen zonder bkr check

Auto leasen zonder BKR

Bij het leasen van een auto komt vaak een BKR-check om de hoek kijken en je vraagt je misschien af…

Lees meer »