Shortlease: wat is dat eigenlijk?

Frits Pieper
31 jul 2015

Soms komen er periodes voor dat het handig is om over een (extra) auto te beschikken. Bijvoorbeeld voor een maand of half jaar. Om dan een auto te huren kan aardig in de papieren lopen. En voor een volwaardig leasecontract is de periode net te kort. Wat dan? Dan kies je voor shortlease.

Korte toelichting over shortlease

Shortlease is het makkelijkste te omschrijven als een overeenkomst die het beste heeft van 2 werelden: de gunstige tarieven van een leasecontract en de vrijblijvendheid van autoverhuur. Je leaset namelijk een auto voor een korte periode tegen afgesproken maximaal aantal kilometers en maandbedrag. De minimale looptijd bedraagt 30 dagen. Daarna kan de shortlease per dag opgezegd worden, zonder verdere opzegtermijn. Op deze manier kan je flexibel inspelen op de vervoersbehoefte die op dat moment voorbij komt.

Voordelen van shortlease

Het huren van een auto middels een shortleasecontract heeft een aantal concrete voordelen:

  • Flexibiliteit op basis van je eigen vervoersbehoefte
  • Na 30 dagen per dag opzegbaar, waardoor je nooit langere tijd aan een contract vastzit
  • Geniet van de voordelen van een leasecontract, zoals een all-risk verzekering en je betaalt geen wegenbelasting, geen reparatiekosten en geen onderhoudskosten
  • Geen onverwachte kosten, je weet precies waar je aan toe bent voordat je het shortleasecontract afsluit

Voor wie is shortlease interessant?

Bij het woord ‘lease’ denk je al snel dat dit een oplossing is die alleen voor ondernemers interessant is. Dat is ook zo, maar shortlease is ook zeker geschikt voor particulieren. Stel dat je van baan wisselt en van je vorige werk had je een auto van de zaak. Die moet je uiteraard inleveren met als gevolg dat je tijdelijk zonder auto zit. Of omdat je zelf nog geen andere auto hebt gekocht of omdat je nog moet wachten totdat je nieuwe baas een leaseauto voor je heeft. Dan kan je in de tussentijd een auto huren via shortlease. Een snelle en vooral flexibele oplossing op dat moment! Of wat dacht je als je een ongeluk hebt gehad en je moet wachten met de reparatie totdat de verzekering heeft uitgekeerd. Dat kan soms wel maanden duren. Ook dan kan shortlease uitkomst bieden.

Maar zoals gezegd biedt shortlease ook voor ondernemers diverse voordelen. Bijvoorbeeld voor startende ondernemers die nog niet gelijk in een auto of bestelbus kunnen investeren. Of je hebt tijdelijk personeel in dienst om de pieken op te vangen. Of je hebt medewerkers die nog in de proeftijd zitten en zich eerst nog moeten bewijzen voordat ze definitief een leaseauto namens het bedrijf krijgen. Als ondernemer profiteer je dan ook van de voordelen die shortlease met zich meebrengt.

Wat is de beste oplossing?

Shortlease is voornamelijk interessant als je minimaal 30 dagen een auto nodig hebt. Is deze periode korter, kies er dan voor om een auto te huren. Simpelweg omdat dat in die situatie kostentechnisch een stuk aantrekkelijker is. Tegenwoordig is het zelfs al mogelijk om een auto per dagdeel of per uur te huren.

Ondernemers die voor enkele jaren een auto willen leasen of meer dan 4.000 kilometer in de maand gaan rijden, is het voordeliger om een leasecontract af te sluiten.

Wanneer je twijfelt wat voor jouw situatie de beste oplossing is, bespreek dit dan met het verhuurbedrijf. Zij kunnen jou daar zeker in adviseren!

Laat een reactie achter

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »