Tips voor het rijden met een aanhanger

Nina Geuskens
28 jun 2022

Wanneer je op vakantie gaat, aan het verhuizen bent of simpelweg spullen moet vervoeren, kan het wel eens zijn dat je een aanhanger moet gaan huren. Tegenwoordig zijn er genoeg aanbieders en is het makkelijk om aan een aanhangwagen te komen. Maar dat is nog niet alles. Je moet natuurlijk ook daadwerkelijk kunnen rijden met een aanhanger. Dit is vaak niet iets wat je dagelijks doet en zeker in het begin kan het even flink wennen zijn. Er zijn dan ook een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je met een aanhanger gaat rijden. In deze blog gaan we je een aantal tips geven voor het rijden met een aanhanger. Zo hopen we dat jij en al je spullen veilig op de plek van bestemming zullen aankomen.

Hoe hard mag je rijden met een aanhanger?

Voordat je de weg op gaat, is het belangrijk om te weten welke verkeersregels er gelden. Zo is het verstandig om te weten hoe hard je mag rijden met een aanhanger. Dit is namelijk anders dan de snelheid die je mag rijden met een auto. Hoe hard je mag rijden met een aanhanger is afhankelijk van het gewicht. Weegt jouw aanhanger, met lading, minder dan 3500 kilo? Dan mag je op de snelweg 90 kilometer per uur rijden. Wanneer het totale gewicht hoger is dan 3500 kilo mag je niet sneller dan 80 kilometer per uur rijden. Ben je van plan om met een aanhanger op vakantie naar het buitenland te gaan? Dan is het verstandig om ook de verkeersregels van jouw bestemming te controleren, deze kunnen namelijk verschillen met die van Nederland.

Tips voor het achteruit rijden met een aanhanger

Ook het achteruit rijden is met een aanhanger iets anders dan je normaal gewend bent met een auto. Wil je je aanhangwagen naar links sturen? Dan moet je je stuur naar rechts draaien. En bij het sturen naar rechts moet je dan natuurlijk naar links draaien. Let er hierbij op dat je goed over je schouder meekijkt, je spiegels gebruikt en rustig doet rijden. Daarnaast mag de hoek tussen de auto en de aanhanger niet groot zijn, dit kan namelijk voor beschadigingen zorgen wanneer ze elkaar raken.

Het slingeren van je aanhanger

Soms kan het voorkomen dat je aanhanger gaat slingeren. Dit kan enkele oorzaken hebben. Voorbeelden zijn windvlagen, oneffenheden in het wegdek, een te hoge snelheid of een verkeerde belading. Voordat je vertrekt, is het daarom ook altijd belangrijk dat je je belading controleert en onderweg de juiste snelheid aanhoudt. Wat je het beste kunt doen op het moment dat je auto gaat slingeren? Probeer altijd je snelheid te verminderd door gedoseerd te remmen, hierdoor zal het slingeren vanzelf afnemen.

rijden met aanhanger

Algemene tips voor het rijden met een aanhanger

Buiten de bovengenoemde zaken zijn er natuurlijk ook nog een aantal andere dingen waar je op moet letten om zo veilig mogelijk met een aanhanger te rijden. Hieronder zullen we er nog een paar opsommen.

Neem de bochten ruim

Het is belangrijk om met een aanhanger de bochten zo ruim mogelijk te nemen. Zo kun je eventuele ongelukken voorkomen.

De handrem- breekkabel

De breekkabel zorgt ervoor dat wanneer je aanhanger onverhoopt loskomt van je auto er automatisch aan de handrem wordt getrokken. De kabel breekt dan door de trekkracht van je auto. Het is belangrijk om deze goed te controleren voor vertrek. Zo moet deze breekkabel aan een stevig punt worden vastgemaakt aan de auto en mag er geen lus in worden gemaakt.

Rustig blijven rijden

Onthoud altijd dat je tijdens het rijden met een aanhanger rustig blijft rijden. Met een aanhanger is het namelijk zo dat je remweg langer wordt en het uitwijken voor gevaar lastiger is. Door rustig te rijden zorg je ervoor dat eventuele risico’s worden verlaagd.

Wil je liever niet rijden met een aanhanger? Dan kun je bij Adrem Autoverhuur Limburg er ook voor kiezen om een bestelbus of bus met laadklep te huren.

Related Posts

25 jaar Adrem Autoverhuur én een nieuwe vestiging!

“Daarvoor moet je echt niet bij mij zijn,” staat er op de website van Adrem Autoverhuur onder de foto van…

Lees meer »

milieubewust rijden

Alles over milieubewust rijden

In onze snel veranderende wereld wordt milieubewust rijden steeds belangrijker. De impact van traditionele voertuigen op het milieu is aanzienlijk,…

Lees meer »

auto leasen zonder bkr check

Auto leasen zonder BKR

Bij het leasen van een auto komt vaak een BKR-check om de hoek kijken en je vraagt je misschien af…

Lees meer »