Top 5 fabrikanten van energiezuinige auto’s

Frits Pieper
26 aug 2015

De grote opmars van energiezuinige auto’s is al enkele jaren in volle gang. Het begon allemaal met de hybride auto waarbij een bezine- of dieselmotor gecombineerd werd met een elektromotor. Deze elektromotor laadt zich tijdens het rijden op, bijvoorbeeld wanneer u remt voor een verkeerslicht. En anno 2015 zijn de elektrische en semi-elektrische auto’s helemaal ‘booming’. Wanneer spreken we echter van een energiezuinige auto? En voor wie echt energiezuinig wilt rijden geven we een aantal tips én vertellen we wat de vijf groenste automerken zijn.

Kenmerken energiezuinige auto

Sinds 2001 is het voor autofabrikanten verplicht om een energielabel aan hun auto’s te koppelen. Zoals u Energielabelwaarschijnlijk wel weet, betekent energielabel A dat uw auto heel energiezuinig is en bij G juist erg onzuinig. Welk label de auto krijgt, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de CO2-uitstoot. Als u wilt weten welk energielabel uw auto heeft, raadpleeg dan ook eens het brandstofverbruiksboekje van het RDW. Daarin vindt u een overzicht van alle auto’s o.a. gerangschikt op merk.

De CO2-uitstoot is direct gerelateerd aan het brandstofgebruik. Een lager brandstofverbruik leidt namelijk tot een lagere CO2-uitstoot. En zoals we allemaal weten, is dat weer beter voor het milieu.

Tips voor energiezuinig rijden

‘Het nieuwe rijden’ is inmiddels een ingeburgerd begrip. Deze campagne heeft de overheid ingezet om energiezuinig rijden een boost te geven. Concreet worden er een aantal tips gegeven, waardoor u het brandstofverbruik van uw auto (en dus tegelijkertijd de CO2-uitstoot) kunt verminderen:

 • Let op de juiste bandenspanning van uw auto. Een auto verbruikt namelijk meer energie met zachte banden. Met de juiste bandenspanning bespaart u zo’n 2 tot 5% op uw brandstof.
 • Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling. Rijd zoveel mogelijk op dezelfde snelheid en met een laag toerental in dezelfde versnelling.
 • Anticipeer op het verkeer. Ziet u dat u moet remmen, laat dan uw gas los, verwissel niet van versnelling en laat de auto uitrollen.
 • Verwijder overbodig gewicht  van of uit uw auto (zoals een lege skibox) en rijd met gesloten ramen. Dat zorgt voor minder weerstand, waardoor de auto veel zuiniger is.

Top 5 groenste autofabrikanten

Dat energiezuinige auto’s bijdragen aan een beter milieu, dat weet iedereen. Maar worden de auto’s ook duurzaam gefabriceerd? Newsweek heeft in juli een top 500 van groenste bedrijven wereldwijd gepubliceerd. Voor autofabrikanten resulteerde dat in de volgende top 5.

 1. BMW
  BMW is de meeste groene autofabrikant van de wereld. De elektrische i-serie oogst wereldwijd dan ook niets dan lof. En dan scoort BMW ook nog uitzonderlijk hoog op de milieubeheersing in de fabriek.
 1. Toyota
  Wie kent de Toyota Prius niet? Waarschijnlijk de meest besproken hybride auto aller tijden. De auto is hoe dan ook wel goed voor het milieu én de processen bij Toyota zijn ook nog eens zeer milieuvriendelijk.
 1. Daimler AG
  De nummer 3 notering voor Daimler komen vooral op het conto van de elektrische Smarts, plug-in hybrids (semi-elektrische auto’s) en de elektrische B-klasse Mercedes.
 1. Nissan
  De bestverkopende elektrische auto staat op naam van Nissan, namelijk de Nissan Leaf. In het productieproces kunnen er nog stappen gemaakt, waardoor Nissan ‘slechts’ op nummer 4 is geëindigd.
 1. Ford
  Al jarenlang heeft Ford diverse duurzaamheidsprogramma’s. Bovendien gooit de fabrikant hoge ogen met de energiezuinig Focus, de hybride C-max en Fusion Energi en de elektrische variant van de Focus.

Wat wel verrassend is, is dat Tesla niet in dit rijtje voorkomt, aangezien zij toch gezien worden als dé toonaangevende fabrikant van elektrische auto’s en voorvechter van energiezuinig rijden.

Uiteraard houden we bij Adrem Autoverhuur ook rekening met het milieu en vindt u bij ons uitsluitend auto’s met een energielabel A of B. Bekijk ons actuele aanbod!

Laat een reactie achter

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »