Met welk rijbewijs mag ik in een busje rijden?

Frits Pieper
29 sep 2016

Als mensen bij ons een (grote) personenbus of bestelbus willen huren, krijgen we vaak de vraag: “Mag ik met mijn rijbewijs B eigenlijk wel in een busje rijden?” Het korte antwoord is ‘ja’. In alle voertuigen die wij verhuren, dus ook in alle personenbusjes en bestelbusjes, mag je rijden met een rijbewijs B. We zullen hieronder kort toelichten waarom dit zo is. We vertellen jou precies in welke bussen je mag rijden met een B rijbewijs.

Welke voertuigen mag je besturen met rijbewijs B?

Met een rijbewijs B mag je auto’s en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief die van de bestuurder). Als jij een busje voor 8 personen wilt huren, dan mag je dus gewoon rijden in dit busje met je rijbewijs B.

hoeveel personen mag je vervoeren met rijbewijs b

Welk rijbewijs heb ik nodig als ik een 9 persoons auto wil besturen?

Je B-rijbewijs is voldoende om een 9-persoonsbus te huren. Een busje voor 9 personen voldoet namelijk nog aan de eis van maximaal 8 zitplaatsen exclusief die van de bestuurder. Dit is echter wel gelijk de grootste bus die je met rijbewijs B mag besturen.

Welk rijbewijs heb ik nodig om een groter busje te rijden?

Voor bussen die zwaarder zijn dan 3500 kg heb je een vrachtwagenrijbewijs (rijbewijs C) nodig en voor bussen met meer dan 8 zitplaatsen heb je rijbewijs D (een busrijbewijs) nodig. Grotere bussen zoals een 12 persoons busje mag je dus alleen rijden met een C en/of D rijbewijs, afhankelijk van het gewicht en de zitplaatsen van het busje.

Sommige autoverhuurbedrijven kiezen er nog wel eens voor om de andere kant op te kijken als je met een rijbewijs B een 12 persoons busje wilt huren. We raden je echter zeer sterk af om dit te doen, omdat je dan niet meer verzekerd bent als je met het busje schade of letsel veroorzaakt.

Een verzekeringsmaatschappij zal alle betreffende zaken controleren om bij (hoge) schade niet uit te hoeven keren. Als blijkt dat jij geen geldig rijbewijs hebt voor het betreffende voertuig, dan zul je dus volledig zelf moeten opdraaien voor de kosten. Bovendien zijn er ook andere risico’s verbonden aan het huren van een 12 persoons busje met enkel een B-rijbewijs.

Hoeveel personen mag je vervoeren met rijbewijs B?

Eerder in deze blog hebben we eigenlijk al antwoord gegeven op de vraag: “Hoeveel mensen mag je vervoeren met rijbewijs B?” Het antwoord hierop is 8, exclusief jij als bestuurder. Als je jezelf als bestuurder meerekent bij het aantal te vervoeren personen, dan mag je dus 9 mensen in totaal vervoeren.

welke voertuigen mag je besturen met rijbewijs B?

Kan ik met mijn B-rijbewijs een bus huren bij Adrem?

Adrem verhuurt geen bussen die meer dan 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurders zitplaats) hebben en zwaarder zijn dan 3500 kg. Je mag dus in al onze bussen rijden met je rijbewijs B.

Waarom bestaat er toch verwarring bij sommigen?

De verwarring ontstaat meestal wanneer mensen een van onze bestelbussen met meubelbox willen huren. Die lijken voor sommigen namelijk op een kleine vrachtauto. Voor de wet zijn deze busjes echter ‘gewoon’ een auto. Datzelfde geldt voor onze personenbussen voor 6 of 9 personen.

Pas als een bus méér dan 8 zitplaatsen heeft (de bestuurder niet meegeteld) heb je een busrijbewijs nodig. (Let op, je hebt dus ook een busrijbewijs nodig als je in een bus met meer dan 8 zitplaatsen maximaal 8 personen gaat vervoeren!)

Tot slot

Veel mensen denken ten onrechte dat ze met hun autorijbewijs (B) niet in onze bestelbussen mogen rijden, en daarom huren ze maar een aanhangwagen of boedelbak. Dit is ook een mogelijkheid, maar het is helemaal niet nodig! We willen jou daarom nog een keer duidelijk maken dat je in AL onze auto’s en bussen gewoon mag rijden met je rijbewijs B!

Rijd jij liever in een bestelbus of in een personenauto met aanhangwagen? Laat het ons weten in een reactie. Een bestelbus huren in Geleen en omgeving doe je bij Adrem!

7 reacties

 1. asveld op 10 februari 2018 om 09:26

  Ik heb een rijbewijs gehaald in 1983 B & E = aanhanger en slaagt voor de examen en theorie ik ging op voor mijn AGK rijbewijs = automatisch gangwisseling of koppeling is na een jaar na afgifte beperkt geldig. Maar ik heb er 6 jaar na afgifte erin gereden toen overgegaan in schakel auto en de E kreeg ik toen ook gratis erbij bij de B. Waarom staat er op mijn nieuwe rijbewijs B E niks meer van personenvervoer 8 personen onder de 3500 kilo erin rijden mag dat niet meer Nu zie ik op de rijbewijs staan (kleine busje) D1 maar die heb ik niet mag ik dan toch erin rijden met B? Heb paar keer gereden in een rolstoel busje van het Nederlandse Rode Kruis ik ben vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis afdeling Meierijstad.

 2. asveld op 10 februari 2018 om 12:33

  Rijbewijs be agk

 3. asveld op 10 februari 2018 om 12:37

  Mag iemand die een b rijbewijs en geslaagd voor agk mag hij / zij in het schakel auto erin rijden

 4. wim diepeveen op 10 maart 2018 om 14:14

  ik zit er erg mee met het wegbrengen van bewoners, even uitleggen, ik zit in een woonvorm, begeleid, en zit al jaren te knarsen of ik nu wel of niet een busje mag besturen
  ik zelf ben in 2005 geslaagd voor mijn rijbewijs B, er is nog een woonvorm genaamd de Emma Steate, ligt in Hoensbroek treebeekstraat, maar de begeleiding daar doen heel weinig ondernemen met de bewoners(sters) die daar wonen, mij leek het een briljant idee om gewoon weg met die bewoners eens een dagje te gaan toeren, dan hebben ze tenminste een mooie dag / middag. Maar hoeveel personen mag ik dan meenemen in het busje??, ze hebben op Emma Steate zelf een busje, maar wordt niet gebruikt, en dat vindt ik jammer, kunt uw mij uitleggen of ik het busje mag besturen en met hoeveel personen.
  Met vriendelijke groeten van:
  Wim Diepeveen
  Prof. Asserstraat 22
  6431 TR Hoensbroek

  • Frits Pieper op 10 maart 2018 om 15:21

   Beste Wim,
   Bedankt voor je reactie. Met een B-rijbewijs mag je met 9 personen in een busje rijden. Dat is inclusief chauffeur. Met een D-rijbewijs kun je meer dan 9 personen vervoeren.

 5. Jan Koppenaal op 14 februari 2021 om 10:33

  een op kenteken staande bus van meer dan 7500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen exclusief bestuurder mag ik die bestuuren met vrachtwagen rijbewijs C ?

 6. L op 27 januari 2022 om 13:39

  Met code 105 op je rijbewijs, terwijl je een rijbewijs hebt wat ook 10 jaar geldig is.
  Mag je dan in een busje rijden?

Laat een reactie achter

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »