Met welk rijbewijs mag ik in een busje rijden?

Frits Pieper
29 sep 2016

Veel mensen die bij ons een (grote) bus komen huren, stellen ons de vraag: “Mag ik met mijn rijbewijs eigenlijk wel rijden in een busje?”

Het korte antwoord is ‘ja’. In alle voertuigen die wij verhuren, dus ook in alle busjes, mag je rijden met een rijbewijs B.

Toelichting

Met een rijbewijs B mag je auto’s en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder).

Voor bussen zwaarder dan 3500 kg of met meer dan 8 zitplaatsen heb je een vrachtwagenrijbewijs (rijbewijs C) respectievelijk busrijbewijs (rijbewijs D) nodig.

De verwarring wordt vooral veroorzaakt door onze bestelbussen met meubelbox. Die lijken misschien op een kleine vrachtauto, maar zijn voor de wet ‘gewoon’ een auto. Datzelfde geldt voor onze personenbussen voor 6 of 9 personen. Pas als een bus méér dan 8 zitplaatsen heeft (de bestuurder niet meegeteld), heb je een busrijbewijs nodig. (Let op, ook als je 8 passagiers of minder vervoert in een bus met meer dan 8 zitplaatsen heb je een busrijbewijs nodig!)

Veel mensen denken ten onrechte dat ze met hun autorijbewijs niet in onze (grotere) bestelbussen mogen rijden, en huren daarom maar een aanhangwagen of boedelbak. Weet daarom voor eens en altijd dat je in alle auto’s en bussen die wij verhuren ‘gewoon’ mag rijden met je rijbewijs B!

Rijd jij liever in een bestelbus? Of in een personenauto met aanhangwagen? Laat het ons weten in een reactie. Een bestelbus huren in Geleen en omgeving doe je bij Adrem!

7 reacties

 1. asveld op 10 februari 2018 om 09:26

  Ik heb een rijbewijs gehaald in 1983 B & E = aanhanger en slaagt voor de examen en theorie ik ging op voor mijn AGK rijbewijs = automatisch gangwisseling of koppeling is na een jaar na afgifte beperkt geldig. Maar ik heb er 6 jaar na afgifte erin gereden toen overgegaan in schakel auto en de E kreeg ik toen ook gratis erbij bij de B. Waarom staat er op mijn nieuwe rijbewijs B E niks meer van personenvervoer 8 personen onder de 3500 kilo erin rijden mag dat niet meer Nu zie ik op de rijbewijs staan (kleine busje) D1 maar die heb ik niet mag ik dan toch erin rijden met B? Heb paar keer gereden in een rolstoel busje van het Nederlandse Rode Kruis ik ben vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis afdeling Meierijstad.

 2. asveld op 10 februari 2018 om 12:33

  Rijbewijs be agk

 3. asveld op 10 februari 2018 om 12:37

  Mag iemand die een b rijbewijs en geslaagd voor agk mag hij / zij in het schakel auto erin rijden

 4. wim diepeveen op 10 maart 2018 om 14:14

  ik zit er erg mee met het wegbrengen van bewoners, even uitleggen, ik zit in een woonvorm, begeleid, en zit al jaren te knarsen of ik nu wel of niet een busje mag besturen
  ik zelf ben in 2005 geslaagd voor mijn rijbewijs B, er is nog een woonvorm genaamd de Emma Steate, ligt in Hoensbroek treebeekstraat, maar de begeleiding daar doen heel weinig ondernemen met de bewoners(sters) die daar wonen, mij leek het een briljant idee om gewoon weg met die bewoners eens een dagje te gaan toeren, dan hebben ze tenminste een mooie dag / middag. Maar hoeveel personen mag ik dan meenemen in het busje??, ze hebben op Emma Steate zelf een busje, maar wordt niet gebruikt, en dat vindt ik jammer, kunt uw mij uitleggen of ik het busje mag besturen en met hoeveel personen.
  Met vriendelijke groeten van:
  Wim Diepeveen
  Prof. Asserstraat 22
  6431 TR Hoensbroek

  • Frits Pieper op 10 maart 2018 om 15:21

   Beste Wim,
   Bedankt voor je reactie. Met een B-rijbewijs mag je met 9 personen in een busje rijden. Dat is inclusief chauffeur. Met een D-rijbewijs kun je meer dan 9 personen vervoeren.

 5. Jan Koppenaal op 14 februari 2021 om 10:33

  een op kenteken staande bus van meer dan 7500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen exclusief bestuurder mag ik die bestuuren met vrachtwagen rijbewijs C ?

 6. L op 27 januari 2022 om 13:39

  Met code 105 op je rijbewijs, terwijl je een rijbewijs hebt wat ook 10 jaar geldig is.
  Mag je dan in een busje rijden?

Laat een reactie achter

Related Posts

luxe huurauto

Met een luxe huurauto door het heuvelland

De vakanties komen er langzaam aan en dat betekent natuurlijk leuke uitstapjes, dagjes weg en vakanties. Om mooie plekken te…

Lees meer »

rijden met aanhanger

Tips voor het rijden met een aanhanger

Wanneer je op vakantie gaat, aan het verhuizen bent of simpelweg spullen moet vervoeren, kan het wel eens zijn dat…

Lees meer »

distributieriem

Een versleten of kapotte distributieriem herkennen

Iedere auto heeft een distributieriem. Deze bevindt zich meestal aan de voorkant van de motor. Distributieriemen staan onder veel stress…

Lees meer »