rijbewijs

Met welk rijbewijs mag ik in een busje rijden?

Veel mensen die bij ons een (grote) bus komen huren, stellen ons de vraag: “Mag ik met mijn rijbewijs eigenlijk wel rijden in een busje?”

Het korte antwoord is ‘ja’. In alle voertuigen die wij verhuren, dus ook in alle busjes, mag je rijden met een rijbewijs B.

 

Toelichting

Met een rijbewijs B mag je auto’s en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder).

Voor bussen zwaarder dan 3500 kg of met meer dan 8 zitplaatsen heb je een vrachtwagenrijbewijs (rijbewijs C) respectievelijk busrijbewijs (rijbewijs D) nodig.

De verwarring wordt vooral veroorzaakt door onze bestelbussen met meubelbox. Die lijken misschien op een kleine vrachtauto, maar zijn voor de wet ‘gewoon’ een auto. Datzelfde geldt voor onze personenbussen voor 6 of 9 personen. Pas als een bus méér dan 8 zitplaatsen heeft (de bestuurder niet meegeteld), heb je een busrijbewijs nodig. (Let op, ook als je 8 passagiers of minder vervoert in een bus met meer dan 8 zitplaatsen heb je een busrijbewijs nodig!)

Veel mensen denken ten onrechte dat ze met hun autorijbewijs niet in onze (grotere) bestelbussen mogen rijden, en huren daarom maar een aanhangwagen of boedelbak. Weet daarom voor eens en altijd dat je in alle auto’s en bussen die wij verhuren ‘gewoon’ mag rijden met je rijbewijs B!

 

Rijd jij liever in een bestelbus? Of in een personenauto met aanhangwagen? Laat het ons weten in een reactie.

5 Reacties

  1. wim diepeveen

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.