Zo zorg je ervoor dat je winters autoritje glad verloopt!

Frits Pieper
26 nov 2015

De winter staat voor de deur. Natuurlijk kun je ervan op aan dat we bij Adrem Autoverhuur Limburg je huurauto winterklaar maken. Toch is het goed om van een paar zaken op de hoogte zijn, wil je pech en andere ‘winterse’ problemen met je huurauto voorkomen en verhelpen.

Vastgevroren deuren en handrem slot vastgevroren

Wie kent het probleem niet? Het heeft ’s nachts flink gevroren en als je ’s ochtends in je auto wilt stappen, zit de deur muurvast. In plaats van eraan te trekken, kun je dan beter even tegen de deur duwen, om – letterlijk – het ijs te breken. In noodgevallen biedt ruitondooier uitkomst.

Trek in de winter je handrem niet helemaal aan, zodat je deze eventueel nog wat strakker kunt aantrekken om het ijs te breken. Als dat niet werkt, zit er niks anders op dan de verwarming op de hoogste stand te zetten en te wachten tot de handrem ontdooid is. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen; ’s winters kun je beter je auto in de parkeerstand of versnelling – de één of in z’n achteruit – laten staan in plaats van je handrem te gebruiken.

Bevroren sloten

Voor bevroren sloten heb je allerhande huis-tuin-en-keukenoplossingen. Je kunt het topje van je autosleutels verwarmen met een aansteker of een diepvrieszakje gevuld met warm water tegen je slot houden. Ook bij bevroren ruitensproeiers helpt een zakje warm water. Ook een warmtekompres (hot-coldpack) kan uitkomst bieden.

Als je een stopcontact in de buurt hebt, kun je ook een haardroger gebruiken. Wees hier wel voorzichtig mee; zet de haardroger niet op de hoogste stand, richt niet te lang op één plek en houd hem niet te dichtbij. Zo kun je namelijk je lak beschadigen en door te grote temperatuursverschillen kunnen je ramen barsten.

Het beste kun je daarom ‘gewoon’ en flesje slotontdooier kopen. (Tip: niet in de auto bewaren natuurlijk!)

winterweerVeilig op weg in de winter

Om goed te zien én gezien te worden, is het belangrijk op donkere winterochtenden naast al je ramen ook al je lampen sneeuw- en ijsvrij te maken. Zet de verwarming meteen op de warmste en hoogste stand, en richt de blower op je voorruit. Zo voorkom je dat deze onder het rijden beslaat en je alsnog niks ziet.

Bij hevige sneeuwval dien je je hele auto sneeuwvrij te maken. De sneeuw op je auto kan onder het rijden plotseling opwaaien, wat gevaar voor jezelf én anderen veroorzaakt. Dat kan je zelfs op een bekeuring komen te staan. Ook als je kentekenplaat niet leesbaar is, kun je een bekeuring krijgen.

Trek in de sneeuw op in de tweede versnelling. Dan heb je meer grip. Laat de koppeling rustig opkomen en geef niet teveel gas. Als het door sneeuw of ijs glad is op de weg, stem je je rijgedrag hier uiteraard op af. Pas je snelheid aan – zeker in bochten – en houd meer afstand tot je voorligger. Zo voorkom je dat je abrupt moet remmen en (door)slipt.

Slipcursus

Als je veel in winterse omstandigheden rijdt, bijvoorbeeld omdat je elk jaar op wintersport gaat, is het misschien een goed idee om een grip- en slipcursus te volgen. Dan leer je hoe je een slip kunt voorkomen en hoe je moet handelen als je toch in een slip geraakt.

Als je een slipcursus bij de ANWB hebt gevolgd (en je kunt dit bij het afsluiten van je huurovereenkomst aantonen), krijg je van december tot en met januari 5% korting op het huurbedrag voor je auto!*

* Vraag naar de voorwaarden.

Lees meer over veilig auto rijden in het verkeer.

Laat een reactie achter

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »