milieusticker duitsland

Alles over de Duitse milieusticker

Ga je naar Duitsland? In een groeiend aantal steden en gebieden heb je dan een milieusticker nodig. Dat geldt ook voor Aken, vlak over de Limburgse grens. Maar hoe zit het nu als je een auto huurt?

Voor het verbeteren van de luchtkwaliteit zijn in delen van Duitsland zogenaamde Umweltzones ingesteld. Die zones mag je alleen inrijden als je voertuig beschikt over een geldige milieusticker. Umweltzones vind je vooral in Duitse stadscentra. Met de sticker wil de Duitse overheid luchtvervuiling tegengaan en gebruik van het openbaar vervoer stimuleren. De sticker, of Umweltplakette, geldt óók voor auto’s met een buitenlands kenteken.

Rood, geel en groen

Afhankelijk van de uitstoot van je voertuig, krijg je een groene, gele of rode sticker. De toekenning gebeurt op basis van je kenteken. Voertuigen met een rode sticker worden niet toegelaten in Umweltzones. Met een gele sticker heb je alleen nog maar toegang tot de stad Neu-Ulm. Er is ook een blauwe sticker in de maak, voor elektrische voertuigen.

Milieusticker bestellen

Je kunt de milieusticker online bestellen via TÜV Nederland. De kosten hiervoor bedragen 16,95 euro. ANWB-leden betalen € 13,95. Je kunt de sticker ook bestellen in de ANWB-winkel (o.a. in Heerlen en in Maastricht) en bij de meeste Nederlandse GWK-kantoren. Vergeet niet je kentekenbewijs bij de hand te houden.

Je plakt de sticker rechtsonder op de binnenkant van de voorruit. Van buiten gezien zit de sticker dus linksonder. Heb je geen (goed aangebrachte) sticker? Dan kan dit je op een boete komen te staan van Achtzig Euro (€ 80) – een veelvoud van de aanschafkosten van de sticker. Loop dus geen onnodig risico en schaf de milieusticker aan.

Huurauto en milieusticker

Hoe zit het nu als je met je (Nederlandse) huurauto een Umweltzone wilt inrijden? Reserveer gerust een auto of bestelbus. Ongeveer één week van te voren kunnen wij aangeven welk kenteken je zult krijgen, je kunt dan op kenteken reserveren. Meestal heb je voor de aanvraag van een milieusticker voor een huurauto geen kentekenbewijs nodig. Mocht dat wel zo zijn, dan kun je het kentekenbewijs van de betreffende auto van ons lenen. Met het geleende kentekenbewijs kun je dan – ruim op tijd – je milieusticker aanvragen. Voor meer informatie kun je natuurlijk altijd contact opnemen met ons!

Een reactie

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.