Auto schakelt niet meer – wat nu?

Nina Geuskens
18 nov 2022

Het kan voorkomen dat je tijdens het rijden moeite krijgt met schakelen. Opeens schakelt de auto niet meer. Je wilt overschakelen naar een andere versnelling, maar de versnellingsbak wil niet meewerken. Wat moet je in zo’n geval doen? En wat zijn de mogelijke oorzaken van een auto die niet meer schakelt? Daar vertellen we graag wat meer over.

versnellingspook

Hoe komt het dat de auto niet meer schakelt?

Als je moeite hebt met het schakelen van de auto, als je rare geluiden hoort tijdens het schakelen of als de versnellingsbak helemaal niet meer schakelt, kan dit verschillende oorzaken hebben.

Kapotte koppeling

Bij de meeste gevallen is een kapotte koppeling de boosdoener. De koppeling werkt alleen als alle tandwielen een vrije positie hebben en niet in contact komen met andere tandwielen. Je kunt in dat geval de tandwielen ‘ontkoppelen’ wanneer je de koppeling intrapt. Als dit niet gebeurt, zijn de tandwielen nog verbonden en is het dus niet mogelijk om te schakelen. De koppeling zal dan vervangen moeten worden.

Versleten tandwielen/vertanding op de wielen

Een tweede mogelijkheid is dat de ringen van de tandwielen versleten zijn of dat de vertanding op de wielen niet meer goed is. Dit probleem komt tegenwoordig niet meer zo vaak voor door de hoge kwaliteitseisen van de materialen. Maar zo nu en dan kan dit probleem optreden door onverwachte samenkomst van omstandigheden, druk of vuil. In dit geval zal de versnellingsbak vervangen moeten worden.

Vastgelopen tandwielen

De derde mogelijke oorzaak is het vastlopen van de tandwielen. Dit kan nog wel eens voorkomen als er niet meer voldoende olie aanwezig is of als er zwevend vuil is vast komen te zitten in de vertanding.
Als dit de oorzaak van het probleem is, zul je al een paar weken moeite hebben ervaren met het schakelen van de auto. Vastgelopen tandwielen gaan ook vaak gepaard met rare geluiden tijdens het schakelen, die het beste kunnen worden omschreven als een geluid van ijzer op ijzer, ofwel gekraak. Mochten de tandwielen zijn vastgelopen, dan is het nodig om de olie te verversen en te contoleren wat de exacte schade is aan de versnellingsbak zelf. Met een beetje geluk is de schade beperkt en hoeft er verder niets te gebeuren.

Versnellingspook

Auto schakelt niet meer achteruit – oorzaken

Als je auto niet meer in de achteruit gaat, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Zo kan het zijn dat er onvoldoende transmissievloeistof beschikbaar is of dat deze vloeistof vervuild is. Verder kan het zijn dat de koppeling stuk is of dat er iets met de versnellingsbak zelf aan de hand is.

Mijn auto schakelt ineens niet meer – wat moet ik doen?

Wanneer je merkt dat je ineens niet meer achteruit kunt of niet meer kunt schakelen, is het verstandig om de auto gelijk aan de kant te zetten. Wanneer de auto in de tweede versnelling staat en je nog maar een klein stukje hoeft te rijden, zou je eventueel nog met de auto naar huis kunnen rijden. Dit is echter niet heel veilig. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om op de motor af te remmen en om op te trekken wanneer je auto niet meer schakelt.

Ons advies is dus om gelijk hulp van een garage in te schakelen. Heb je een auto gehuurd in Sittard bij Adrem en merk je dat de auto niet meer schakelt, neem dan gelijk contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat jij snel weer veilig de weg op kunt! De medewerkers ons autoverhuurbedrijf in Limburg regelen uiteraard een alternatief vervoersmiddel voor je.

Wil jij graag milieubewuster gaan rijden? Lees dan in deze blog hoe je dat doet!

Related Posts

gratis parkeren geleen

Waar kun je gratis parkeren in Geleen?

Ben jij regelmatig te vinden in de gemeente Sittard-Geleen? Bijvoorbeeld omdat je in Sittard werkt of omdat je het leuk…

Lees meer »

Auto Wrappen

Auto wrappen: de voor- en nadelen

Auto wrappen is een proces waarbij een speciale vinylfolie wordt gebruikt om de buitenkant van een auto te bedekken. Deze…

Lees meer »

Auto band

Een autoband verwisselen in 10 stappen

Het kan iedereen overkomen na een onschuldige botsing met een stoeprand, versleten schokdempers of simpelweg oud materiaal; een lekke autoband….

Lees meer »