Alles over milieubewust rijden

Nina Geuskens
18 sep 2023

In onze snel veranderende wereld wordt milieubewust rijden steeds belangrijker. De impact van traditionele voertuigen op het milieu is aanzienlijk, en daarom is het tijd om na te denken over duurzamere alternatieven. In dit artikel bespreken we milieubewust rijden, waarom het essentieel is, en hoe je als individu kunt bijdragen aan een schonere en groenere toekomst.  

Wat is milieubewust rijden? 

Milieubewust rijden, ook wel groen rijden genoemd, is een rijstijl en benadering van autorijden die tot doel heeft de impact van voertuigen op het milieu te verminderen. Het omvat verschillende praktijken en gedragingen die gericht zijn op het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen en het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van een voertuig. Bovendien gaat het om geld besparingen, want groen rijden bespaart brandstof en dit is voordelig voor uw portemonnee. 

rijden

Voordelen milieubewust rijden voor jou 

Milieubewust rijden vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen zoals koolstofdioxide (CO²), stikstofoxiden (NOx), en fijnstof. Dit draagt bij aan een schonere lucht en een verbeterde luchtkwaliteit, wat de gezondheid van mensen ten goede komt en de negatieve effecten van luchtvervuiling vermindert. Elektrische en hybride voertuigen, die vaak worden geassocieerd met milieubewust rijden, zijn over het algemeen stiller dan voertuigen met verbrandingsmotoren. Dit leidt tot minder geluidsoverlast in stedelijke gebieden. Zuinig rijden kan leiden tot aanzienlijke brandstofbesparingen. Bestuurders die zich bewust zijn van hun rijgedrag en brandstofefficiëntie kunnen genieten van lagere brandstofkosten en een verhoogde kilometerstand per liter brandstof.  

Hoe moet je milieuvriendelijk rijden? 

Milieuvriendelijk rijden vereist een bewuste benadering van autorijden om de impact op het milieu te verminderen. Hier zijn enkele tips over hoe je milieuvriendelijk kunt rijden: 

Het onderhoud van je auto

 • Regelmatig onderhoud: Het regelmatig onderhouden van een voertuig, zoals olieverversingen, luchtfiltervervangingen en bandencontroles, kan de brandstofefficiëntie verbeteren en de uitstoot verminderen. 
 • Speciale banden: er zijn speciale banden op markt die een lage rolweerstand genereren. Lees hier meer over waar je nieuwe banden het best kunt monteren. 

Tijdens het rijden

 • Uitrollen in plaats van op de rem: houd genoeg afstand, zodat u de auto kunt laten uitrollen in plaats van vol op de rem te moeten.  
 • Rijd niet stoterig en in een snelheid: Rustig optrekken en gelijkmatig rijden kan het brandstofverbruik aanzienlijk verminderen.  
 • Accelereer niet in één keer: Vermijd abrupt remmen en versnellen. 
 • Maximumsnelheid in gedachten houden: maximum snelheden zijn onder andere ontworpen om brandstof te besparen en de uitstoot van auto’s te verminderen.  
 • Anticipeer op het terrein: lees het terrein. Als u bijvoorbeeld een helling ziet, laat dan de auto doorrollen en maak gebruik van de zwaartekracht.  
 • In hogere versnelling rijden om zuinig te rijden: houd de toerenteller laag, want hoe lager het aantal toeren des te zuiniger rijd je. Het beste is om met een laag toerental in een hoge versnelling te rijden, waarbij je de snelheid constant houdt.  

Overige tips

 • Laat de motor niet onnodig aan: Laat je motor niet onnodig draaien. Als je langer dan een minuut stilstaat, is het beter om de motor uit te zetten. 
 • Zet niet altijd de airco aan: airco’s vermeerderen uw brandstofverbruik en hierdoor komt er CO² vrij in de atmosfeer.  
 • Rijd met lichte auto: vul je auto alleen met spullen die nodig zijn. Een lichte auto verbruikt minder brandstof.  
 • Parkeer alvast in goede richting: dit zorgt ervoor dat je niet onnodig benzine moet verkwisten met rondjes rijden op de parkeerplaats om weg te komen.  
 • Alternatieve brandstoffen: Sommige milieubewuste bestuurders kiezen voor voertuigen die op alternatieve brandstoffen rijden, zoals elektricitische auto’s met een accu. 
 • Milieuvriendelijke alternatieven: carpoolen, autovrije zondagen of misschien gewoon eens het ov pakken? Wil je een personenbus huren, zodat je met meer mensen tegelijk ergens naartoe kunt reizen? Huur luxe en comfortabele personenbussen hier 

duurzaam rijden

Cruise control 

Het gebruik van cruise control kan zeker bijdragen aan milieubewust rijden, maar het vereist wel een juist gebruik om de maximale milieuvriendelijke voordelen te behalen. Cruise control helpt bestuurders om een constante snelheid te handhaven op de snelweg. Dit voorkomt onnodig versnellen en vertragen. Zet deze functie dus niet aan bij heuvelachtig landschap. Veel voertuigen hebben een optimale snelheid, waarbij ze het meest brandstofefficiënt zijn. Cruise control kan je helpen deze snelheid te handhaven, waardoor je brandstof bespaart en de uitstoot vermindert.  

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »