De vloeistoffen in je auto

Frits Pieper
30 sep 2018

Zonder vloeistoffen rijdt je auto niet. Sommige vloeistoffen moet je enkel bijvullen, terwijl je andere zo nu en dan compleet moet verversen. Een overzicht van de onmisbare vloeistoffen in je auto.

Brandstof

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je moet tanken. Wel is het goed om te weten dat diep in de reserve rijden, schade aan de brandstofpomp kan veroorzaken. Tank dus op tijd en rijd niet in het rood.

Koelvloeistof

Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt door de warmte af te voeren. In sommige auto’s volstaat het bijvullen van de koelvloeistof. In andere moet je de koelvloeistof zo nu en dan verversen. In noodgevallen kun je het koelvloeistofreservoir bijvullen met water. Je moet dan wel zo snel mogelijk de koelvloeistof (laten) verversen. Als je de koelvloeistof regelmatig moet bijvullen, kan dit wijzen op een lekkage.

Motorolie

De belangrijkste functie van motorolie is het smeren van de draaiende delen van de motor. Ook heeft motorolie een koel- en reinigingsfunctie. Het is belangrijk het oliepeil regelmatig te controleren en indien nodig olie bij te vullen. Tijdens de kleine en grote beurt van je auto wordt de motorolie volledig ververst en het oliefilter vervangen. Let er op dat je motorolie gebruikt met de viscositeit die wordt aanbevolen voor jouw auto. Ook hier geldt dat regelmatig bijvullen (>1 l/1.000 km) mogelijk wijst op lekkage of slijtage.

Remvloeistof

Remvloeistof hoef je in principe niet zelf bij te vullen. Je automonteur ververst de remvloeistof gemiddeld een keer in de twee jaar tijdens de grote of kleine beurt. Als je remvloeistof niet meer op niveau is, duidt dit praktisch altijd op een lekkage. Je reminrichting is namelijk een gesloten systeem.

Ruitensproeiervloeistof

Ruitensproeiervloeistof is, na brandstof, de vloeistof die je het vaakst moet bijvullen. De vloeistof is belangrijk voor een helder zicht en veilige deelname aan het verkeer. Zorg ervoor dat je in de winter de blauwe ruitensproeiervloeistof met antivries gebruikt. De gele of roze vloeistof kan ’s winters bevriezen.

Ook met een auto huren in de regio Urmond van Adrem is het belangrijk om de vloeistoffen van de auto te kennen. Uiteraard zorgen we ervoor dat deze vloeistoffen altijd netjes zijn bijgevuld!

Laat een reactie achter

Related Posts

Versnellingspook

Auto schakelt niet meer – wat nu?

Het kan voorkomen dat je tijdens het rijden moeite krijgt met schakelen. Opeens schakelt de auto niet meer. Je wilt…

Lees meer »

parkeren in geleen

Goedkoop en gratis parkeren in Geleen

Ben jij regelmatig te vinden in Geleen? Bijvoorbeeld omdat je er werkt of omdat je het leuk vindt om naar…

Lees meer »

gratis parkeren valkenburg

Waar kun je (gratis) parkeren in Valkenburg?

Als je een auto komt huren bij ons in Sittard om het prachtige Limburg te ontdekken, dan staat er vast…

Lees meer »