De vloeistoffen in je auto

Frits Pieper
30 sep 2018

Zonder vloeistoffen rijdt je auto niet. Sommige vloeistoffen moet je enkel bijvullen, terwijl je andere zo nu en dan compleet moet verversen. Een overzicht van de onmisbare vloeistoffen in je auto.

Brandstof

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je moet tanken. Wel is het goed om te weten dat diep in de reserve rijden, schade aan de brandstofpomp kan veroorzaken. Tank dus op tijd en rijd niet in het rood.

Koelvloeistof

Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt door de warmte af te voeren. In sommige auto’s volstaat het bijvullen van de koelvloeistof. In andere moet je de koelvloeistof zo nu en dan verversen. In noodgevallen kun je het koelvloeistofreservoir bijvullen met water. Je moet dan wel zo snel mogelijk de koelvloeistof (laten) verversen. Als je de koelvloeistof regelmatig moet bijvullen, kan dit wijzen op een lekkage.

Motorolie

De belangrijkste functie van motorolie is het smeren van de draaiende delen van de motor. Ook heeft motorolie een koel- en reinigingsfunctie. Het is belangrijk het oliepeil regelmatig te controleren en indien nodig olie bij te vullen. Tijdens de kleine en grote beurt van je auto wordt de motorolie volledig ververst en het oliefilter vervangen. Let er op dat je motorolie gebruikt met de viscositeit die wordt aanbevolen voor jouw auto. Ook hier geldt dat regelmatig bijvullen (>1 l/1.000 km) mogelijk wijst op lekkage of slijtage.

Remvloeistof

Remvloeistof hoef je in principe niet zelf bij te vullen. Je automonteur ververst de remvloeistof gemiddeld een keer in de twee jaar tijdens de grote of kleine beurt. Als je remvloeistof niet meer op niveau is, duidt dit praktisch altijd op een lekkage. Je reminrichting is namelijk een gesloten systeem.

Ruitensproeiervloeistof

Ruitensproeiervloeistof is, na brandstof, de vloeistof die je het vaakst moet bijvullen. De vloeistof is belangrijk voor een helder zicht en veilige deelname aan het verkeer. Zorg ervoor dat je in de winter de blauwe ruitensproeiervloeistof met antivries gebruikt. De gele of roze vloeistof kan ’s winters bevriezen.

Ook met een auto huren in de regio Urmond van Adrem is het belangrijk om de vloeistoffen van de auto te kennen. Uiteraard zorgen we ervoor dat deze vloeistoffen altijd netjes zijn bijgevuld!

Laat een reactie achter

Related Posts

25 jaar Adrem Autoverhuur én een nieuwe vestiging!

“Daarvoor moet je echt niet bij mij zijn,” staat er op de website van Adrem Autoverhuur onder de foto van…

Lees meer »

milieubewust rijden

Alles over milieubewust rijden

In onze snel veranderende wereld wordt milieubewust rijden steeds belangrijker. De impact van traditionele voertuigen op het milieu is aanzienlijk,…

Lees meer »

auto leasen zonder bkr check

Auto leasen zonder BKR

Bij het leasen van een auto komt vaak een BKR-check om de hoek kijken en je vraagt je misschien af…

Lees meer »