Een tweedehands elektrische auto kopen: doen of niet?

Frits Pieper
25 jun 2019

De populariteit van elektrische auto’s heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Daardoor komen er ook steeds meer tweedehands elektrische voertuigen op de occasionmarkt. Daarmee komt de elektrische auto ook binnen bereik van een nieuwe doelgroep, die de betrekkelijke hoge nieuwprijs van een elektrische auto niet kan of wil ophoesten.

Hoewel een elektrische occasion op het eerste oog misschien aantrekkelijk lijkt – de prijs voor een tweedehands elektrisch voertuig is ongeveer gelijk aan de prijs voor een vergelijkbare nieuwe auto op benzine – moet je bij de aanschaf wel met een aantal zaken rekening houden.

Afnemende prestaties batterijpakket

Er is natuurlijk een reden dat tweedehands elektrische auto’s betrekkelijk goedkoop zijn. Hun waardedaling komt vooral op het conto van de afnemende prestaties van de accu. De toch al beperkte actieradius van een volledig elektrische auto neemt tijdens de levensduur verder af. Wie wil profiteren van de voordelen van elektrisch rijden, zal dit nadeel dus op de koop toe moeten nemen en vaker tussentijds moeten opladen. Bovendien verstrijkt de garantietermijn op de accu in een elektrische auto binnen vijf of acht jaar, waardoor de wat oudere elektrische occasions aan aantrekkingskracht verliezen. Een nieuw batterijenpakket is immers een dure grap, waardoor het vervangen hiervan bij een oudere auto praktisch geen zin heeft.

Actieradius neemt gestaag toe

De afstanden die nieuwe elektrische auto’s aan één stuk kunnen afleggen, nemen langzaam toe. Op het moment dat deze voertuigen over vijf tot tien jaar als tweedehands beschikbaar komen, zal de occasionmarkt wel een vlucht nemen. Het is nog maar de vraag of de ontwikkelingen snel genoeg zullen gaan om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen.

Elektrisch rijden is goedkoper dan rijden op fossiele brandstoffen en het is natuurlijk goed voor het milieu. Daardoor is de relatief goedkope tweedehands elektrische auto een aantrekkelijk alternatief voor een nieuwe auto op benzine of diesel. Bovendien is een elektrische auto goedkoper in onderhoud en stiller dan een ‘gewone’ auto. Plus elektroauto’s beschikken over een enorme koppel, waardoor ze vlot accelereren.

Occasionmarkt komt nog niet van de grond

De keus voor een elektrische auto is heel persoonlijk. Hoewel steeds meer mensen de aanschaf van een elektrische auto – nieuw of gebruikt – overwegen, kiest het gros toch nog voor een zuinige hybride of benzineauto. Naast de beperkte actieradius vormt het aantal oplaadpunten in Nederland, hoewel het hoogste in Europa, een struikelblok. Elektrisch rijden wordt pas écht aantrekkelijk met een eigen laadpaal [link naar eerder blogartikel] voor je deur, liefst gekoppeld aan je zonnepanelen.

Elektrische occasion kopen? Opletten!

Als je een tweedehands elektrische auto gaat kopen, is het belangrijk om een goede inschatting te maken van de staat van de accu. Kilometrage zegt in dezen lang niet alles. Het laadgedrag van de vorige eigenaar(s) is van grote invloed op de conditie van het batterijenpak. Zo is het bijvoorbeeld niet goed voor de accu om deze bij te laden als hij nog nagenoeg voel is. Aan de andere kant is het ook slecht om hem bijna helemaal leeg te rijden alvorens op te laden. Ook door frequent snelladen gaat de conditie van de accu achteruit.

Proefrit

Maar hoe krijg je nu een goed beeld van de staat van het batterijenpakket van de elektrische occasion die je op het oog hebt? Het beste kun je de accu laten testen. Maar ook met een proefrit kun je je een vrij goed beeld vormen van de conditie van de accu. Het beste kun je de accu bijna helemaal leegrijden, wat gezien de beperkte actieradius niet zo heel lastig is. Laad de accu vervolgens op met een snellader, om te kijken hoe vlot dat gaat.


Overweeg jij een elektrische occasion aan te schaffen? Waarom wel of niet? Deel je overwegingen met onze volgers! Een bestelbus huren in de regio Echt? Of een verhuisbus huren in de regio Sittard? Bij Adrem Autoverhuur ben je aan het juiste adres!

Laat een reactie achter

Related Posts

gratis parkeren geleen

Waar kun je gratis parkeren in Geleen?

Ben jij regelmatig te vinden in de gemeente Sittard-Geleen? Bijvoorbeeld omdat je in Sittard werkt of omdat je het leuk…

Lees meer »

Auto Wrappen

Auto wrappen: de voor- en nadelen

Auto wrappen is een proces waarbij een speciale vinylfolie wordt gebruikt om de buitenkant van een auto te bedekken. Deze…

Lees meer »

Auto band

Een autoband verwisselen in 10 stappen

Het kan iedereen overkomen na een onschuldige botsing met een stoeprand, versleten schokdempers of simpelweg oud materiaal; een lekke autoband….

Lees meer »