Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nina Geuskens
09 jul 2024

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat je volledig kunt genieten van je gloednieuwe voertuig, is er één belangrijke stap die je niet mag overslaan: je nieuwe auto inrijden. Dit proces, vaak over het hoofd gezien in onze haast om de weg op te gaan, is heel belangrijk voor de lange-termijnprestaties en duurzaamheid van je auto. Hoe je dit het beste kunt aanpakken en waarom het inrijden van je auto zo belangrijk is, ontdek je in deze blog.

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Het antwoord op deze vraag is, ondanks alle moderne technieken van vandaag de dag, nog steeds “ja”. Dit komt doordat bij auto’s met een verbrandingsmotor de losse onderdelen op elkaar moeten inwerken. Maak je in een keer te veel toeren, dan veroorzaak je schade. Cilinders en zuigerveren moeten bijvoorbeeld ingewerkt worden, maar zeker ook de remmen. De remmen moet je de eerste paar honderd kilometer een beetje ‘inremmen’ en de schokdempers dien je te ontzien.

Dit inrijden is vooral van toepassing voor auto’s met verbrandingsmotoren en hybride auto’s. Elektrische auto’s hoeven niet ingereden te worden voor de motor. Wel moet je de eerste paar honderd kilometers rustig rijden voor de banden, remmen en schokdempers.

Moet je ook een motorfiets inrijden?

Ook nieuwe motors moeten ingereden worden, omdat dit zowel de prestaties als de levensduur van het voertuig verlengt. Een motor bestaat net als een auto met verbrandingsmotor uit veel verschillende losse onderdelen die je moet laten wennen aan belasting en omstandigheden.

Hoe lang moet je een nieuwe auto inrijden?

Hoe lang je jouw nieuwe auto moet inrijden, is verschillend per onderdeel. De inrijperiode van je autobanden is circa 200 á 300 kilometer. Voor een gelijkmatige slijtage van de banden is het ook raadzaam om na 1200 kilometer je voorbanden met je achterbanden te wisselen. Voor de motor van je auto is het aan te raden om niet harder dan 75% van de maximale snelheid te rijden voor 1500 kilometer. Ook ga je zo lang niet hoger dan 75% van je maximum toerental zitten. Na 1000 kilometer moet je jouw olieniveau als laatste controleren.

auto inrijden

Op deze manier vindt het inrijden van de nieuwe auto plaats

Hoe weet je nu zeker of jij jouw auto op de juist manier inrijdt? Volg deze tips om je auto op de juiste manier in te rijden:

 • Als je motor koud is, dan moet je de toerentallen laag houden. Rijd de eerste duizend kilometer rustig.
 • Rem zachtjes en geleidelijk.
 • Vermijd rijden met zware aanhangers om de motor niet te overbelasten.
 • Rijd over gevarieerde wegen, dus niet alleen maar snelwegen.
 • Ben je verplicht veel over snelwegen te rijden? Gebruik dan niet de cruisecontrol, want zo kunnen je zuigers niet uitschieten tijdens het inrijden.
 • De lak van je nieuwe auto moet uitharden, rijd dus niet meteen door een wasstraat met harde borstels.

Zo rijd je een motor in

Het inrijden van een motorfiets doe je op deze manier:

 • Start de motor rustig.
 • Begin met korte ritjes.
 • Wissel tussen verschillende toerentallen en snelheden.
 • Vermijd overbelasting van je motorfiets.
 • Onderhoud je motor regelmatig en op de juiste wijze.

Met deze tips weet jij hoe je het inrijden van een auto of motorfiets het beste kunt aanpakken, zodat er geen onnodige problemen ontstaan!

Related Posts

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »