Een versleten of kapotte distributieriem herkennen

Nina Geuskens
13 jun 2022

Iedere auto heeft een distributieriem. Deze bevindt zich meestal aan de voorkant van de motor. Distributieriemen staan onder veel stress als ze in beweging zijn. Hierdoor kunnen ze na een tijd verslijten. Autofabrikanten schrijven dan ook voor om de distributieriem na een aantal jaar of na een maximaal aantal afgelegde kilometers te vervangen. Meestal moet dit gebeuren om de 4 of 5 jaar of na 80.000 tot 120.000 afgelegde kilometer. Mocht je te lang wachten met het vervangen van de distributieriem, dan kan dit resulteren in een grote schade aan de motor. En het herstellen van de motor is een duur grapje. Als je dit moet doen, zul je veel meer geld kwijt zijn dan aan de initiële vervanging van de distributieriem. Het is dan ook belangrijk om een versleten distributieriem tijdig te herkennen. We vertellen je daarom graag wat meer over de veelvoorkomende problemen met distributieriemen en de symptomen die kunnen aangeven dat je distributieriem kapot of versleten is.

Problemen die vaak voorkomen met de distributieriem

Er kunnen zich een aantal problemen voordoen met de distributieriem. De meest voorkomende zijn een gebroken distributieriem, een lawaai makende riem, een gebarsten rugzijde, afgebroken tanden, een gebarsten rugzijde, olieverontreiniging door een olievlek, een weggesleten tussenstand vlakte en afgesleten randen. Deze problemen gaan in de meeste gevallen nog gepaard met onderliggende problemen. Dit onderliggende probleem zal grondig moeten worden aangepakt. Het is dan niet voldoende om enkel de distributieriem te vervangen.

distributieriem

Distributieriem kapot – de symptomen

Als de distributieriem kapot of versleten is, dan kun je dit meestal herkennen aan een van de volgende symptomen:

De motor slaat over

Als een distributieriem versleten is, kan de verbranding in de motor in gevaar worden gebracht. In dat geval begint de distributieriem van de tandwielen weg te glijden en valt deze op de nokkenas. Een van de cilinders gaat in dat geval te snel open en dicht en er zal een motorstoring optreden. Mocht je merken dat de motor overslaat, dan moet de distributieriem meteen vervangen worden.

De motor maakt een tikkend geluid

Als de distributieriem aan het verslijten is, kan er een tikkend geluid uit de motor komen. Maar dit hoeft niet altijd te duiden op een probleem met de riem. Het kan ook te maken hebben met een te lage oliedruk of te veel/weinig smeermiddel.

De motor start niet meer

Wanneer de distributieriem vanbinnen gebroken is, zal de motor niet meer in staat zijn om te ontsteken of vallen. Als je de auto start, zal je misschien nog de startmotor horen, maar werkt deze niet meer, maar hij zal niet starten.

Er lekt olie uit de motor

Bij problemen met de distributieriem komt het ook regelmatig voor dat er motorolie uit de distributieriemafdekking lekt. Dit kan ook nog eens leiden tot oververhitting van de motor. Het is dus erg belangrijk om gelijk actie te ondernemen als dit gebeurt.

Maak tijdig een afspraak

Het is vaak lastig om een versleten distributieriem tijdig te herkennen. Bespreek daarom met je monteur om de hoeveel tijd de riem van je auto vervangen dient te worden en plan gelijk een afspraak om problemen met de motor te kunnen voorkomen. En mocht je tijdens de afspraak een vervangend vervoermiddel nodig hebben, dan kun je bij ons tegen een mooi tarief een auto huren voor een dag. Of je nu een auto wilt huren in Geleen, Echt, Maastricht, Heerlen of een andere plek in Zuid-Limburg, bij Adrem ben je aan het juiste adres!

Related Posts

Auto uit sneeuw krijgen

Met onze handige tips jouw auto uit sneeuw krijgen

Het winterseizoen kan prachtig zijn, met zijn sneeuw bedekte landschappen en het wintersport gevoel. Rijden in de sneeuw kan echter…

Lees meer »

Baby

Wat is duurder: een kind of een auto?

‘Zou je nog een kind willen?’ ‘Weet je wat dat kost? € 120.000 tot ze 18 zijn! Daar kun je…

Lees meer »

Afkoop eigen risico huurauto

Is de afkoop eigen risico huurauto mogelijk?

Een auto huren is vandaag de dag snel en eenvoudig te realiseren. Je huurt bijvoorbeeld een auto voor je vakantie…

Lees meer »