Alles wat je moet weten over het oliepeil controleren

Nina Geuskens
24 okt 2023

Het oliepeil van je auto controleren is een van de meest cruciale stappen om ervoor te zorgen dat je voertuig soepel blijft rijden en dat de motor goed blijft presteren. Lees hier meer over belangrijke substanties in je auto. In dit artikel gaan we dieper in op waarom het oliepeil controleren belangrijk is en hoe je het niveau aan olie kunt controleren.

Waarom het oliepeil controleren?

Het controleren van het oliepeil is van groot belang om de gezondheid en prestaties van je motor te waarborgen. Olie vervult namelijk meerdere cruciale functies in de motor. Olie smeert bijvoorbeeld de bewegende delen van de motor, zoals zuigers, nokkenassen en lagers. Dit vermindert wrijving en slijtage, waardoor de levensduur van de motor wordt verlengd. Olie helpt ook de overtollige warmte die wordt gegenereerd tijdens de verbranding in de motor af te voeren. Dit voorkomt oververhitting en beschadiging van de motoronderdelen. Bovendien zorgt het ervoor dat er een goede afdichting tussen de zuigers en cilinderwand plaatsvindt. Dit voorkomt lekkages. Als laatste beschermt olie de metalen oppervlakken tegen roest en corrosie. Heb je een auto gehuurd? Lees dan hier meer over wat er gebeurt bij schade aan de huurauto.

Hoe doe je het oliepeil controleren?

Het oliepeil controleren doe je op deze manier. Parkeer je auto op een vlakke ondergrond. Zet de motor uit en laat deze voor een korte tijd afkoelen. Hierna neem je de peilstok en je veegt deze schoon. Daarna plaats je hem terug en na enkele seconden haal je hem weer eruit. Je ziet nu hoeveel olie je nog hebt. Het oliepeil moet zich tussen de markeringen MIN en MAX bevinden, dan is het olielevel goed. Wanneer de hoeveelheid olie zich onder het minimale niveau bevindt, dan moet je de olie bijvullen.

olie bijvullen

Wanneer is oliepeil controleren noodzakelijk?

Je kunt het beste aanhouden om het oliepeil kortstondig te checken na 2000 kilometer gereden te hebben of vlak, voordat je een lange autorit gaat maken. Voor een langere trip is het sowieso raadzaam even je auto te controleren. Denk bijvoorbeeld ook aan het checken van je autoaccu. Lees hier meer over hoe je deze eventueel kunt opladen.

Bovendien dien je het oliepeil te controleren, wanneer je auto een melding geeft. Wanneer je het oliepeil moet controleren, gaat er een lampje branden. Het ziet eruit als een oliekan waaruit druppels lopen. Wanneer je dit symbool ziet oplichten, dan is er iets met het oliepeil of de druk van de olie. Rijd niet door, wanneer je dit lampje brandt. Het symbool kan geel oplichten. Dit is een teken dat het motoroliepeil te laag is. Het kan echter ook oranje of zelfs rood oplichten en dan is het kritiek om te rijden.

Kun je rijden met een te hoog oliepeil?

Je mag ook geen auto rijden met een te hoog oliepeil, want dit kan eveneens schade brengen aan je motor. Een te hoog oliepeil kan namelijk leiden tot een verhoogde druk in het oliesysteem van de motor. Dit kan de afdichtingen en pakkingen beschadigen en lekkages veroorzaken. Ga langs bij een garage om het peil weer te verlagen. De monteurs kunnen het teveel aan olie laten aftappen.

Hoe doe je olie bijvullen?

Wanneer je oliepeil zich onder de onderste markering bevindt, moet je de olie van je auto aanvullen. Vul geleidelijk de olie bij. Controleer met de peilstok telkens het niveau opnieuw, totdat de olie weer voorbij deze minimale grens is gekomen. Hierna kun je de peilstok opruimen.

Mag elke olie gebruikt worden?

Het heeft de voorkeur olie bij te vullen met dezelfde soort olie, die reeds in het systeem zit. Motoroliën zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende viscositeitsgraden, die worden aangeduid met cijfers zoals 5W-30 of 10W-40. De juiste viscositeit is essentieel om ervoor te zorgen dat de olie bij zowel lage als hoge temperaturen de juiste smering biedt. Auto’s worden bovendien ontworpen om te werken met oliën die voldoen aan de specificaties en normen die door de fabrikant zijn vastgesteld. Het gebruik van de juiste motorolie is essentieel om de prestaties en duurzaamheid van de motor te waarborgen.

 

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »