Goedkoop en gratis parkeren in Maastricht?

Frits Pieper
07 nov 2016

Waar kun je gratis of goedkoop parkeren in Maastricht? Die vraag krijgen we vaak van klanten. In het centrum van Maastricht en de randgebieden van het centrum geldt overal betaald parkeren. In principe geldt: hoe dichter bij het centrum, hoe meer je betaalt. Wij snappen namelijk dat naast het voordelig huren van een auto je auto gratis parkeren in Maastricht ook erg handig is.

Straatparkeren

Op straat parkeren in Maastricht kost € 2,90 per uur in het centrum en € 1,50 per uur in de randgebieden, de gebieden direct grenzend aan het centrum. Daaronder valt bijvoorbeeld ook de Heerderweg, waar Adrem Maastricht is gevestigd. (Tarieven bijgewerkt 2020) Van hieruit is het ongeveer 7 minuten lopen naar het centraal station in Wyck. Niet al te ver, toch? Let op dat in het centrum een maximale parkeertijd geldt van 1 tot 4 uur, terwijl je in de randgebieden voor 6,60 euro je auto de hele dag kunt parkeren. Meestal kun je contactloos met je PIN pas betalen. Vanaf € 0,10 kan dat ook contant. Ook kun je met de meeste parkeer-apps het parkeergeld betalen.

Parkeergarages

Behalve op straat kun je natuurlijk ook parkeren in een van de vele (Q-Park) parkeergarages die Maastricht telt. Hier kun je je auto de hele dag kwijt. Bij de parkeergarages in hartje stad betaal je ongeveer evenveel als voor straatparkeren, of met 2,72 ietsjes meer. Maar pas op met parkeren in de parkeergarage onder het Vrijthof, waar je liefst 3,53 euro per uur betaalt. Parkeergarages aan de rand van het centrum (Sphinx-terrein, Plein 1992, De Griend en De Colonel) zijn met een uurtarief van 2,22 euro dan weer betrekkelijk goedkoop om te parkeren in Maastricht centrum. Hier kun je voor 13 euro je auto ook de hele dag kwijt.

Parkeerterreinen

Het meest goedkoop parkeren in Maastricht doe je op de zogenaamde Park+Ride- en Park+Walk-terreinen, waar je je auto gratis of goedkoop kunt parkeren in Maastricht. Je reist met het openbaar vervoer (Ride) of te voet (Walk) vervolgt. P+W-terreinen bevinden zich op maximaal 10 minuten lopen van het centrum. Aan het P+R Maastricht Noord aan de Hoekerweg parkeer je gratis in Maastricht en kun je voor slechts 2,15 euro per persoon of 5,14 euro voor een groepsretour de pendelbus naar de stad nemen. Aan de Meerssenerweg, achter het centraal station, vind je ook een P+R. Daar betaal je 2,15 euro per uur of 14 euro voor een hele dag. Het maximale dagtarief voor treinreizigers is 5 euro. P+W-terreinen (Park en walk) zijn zich bij het Stadspark, de Noorderbrug, de Cabergerweg en de Kennedybrug. Elk P+W terrein heeft zijn eigen uur- en dagtarieven. Op het P+W terrein bij de Noorderbrug kun je 90 minuten gratis parkeren.

Gratis parkeren in Maastricht onmogelijk?

Kun je dan nergens (legaal) gratis parkeren in Maastricht centrum of de randgebieden? In feite niet, maar als je bereid bent verder dan 10 minuten te lopen, zijn er wel degelijk mogelijkheden. Als je het P+W-terrein aan de Cabergerweg verlaat, kom je uit op de Lage Frontweg, waar je ironisch genoeg gratis kunt parkeren. Via de Capucijnenstraat is het niet ver lopen naar het Vrijthof en de rest van het stadshart. Let wel, we treffen hier wel eens glas aan op straat, wat duidt op een ingetikt autoraam. Halfweg de Meerssenerweg, ongeveer ter hoogte van de Mosa, houdt het randgebied op. In de aangrenzende woonbuurt, bijvoorbeeld in de Generaal Corlettstraat en de Generaal Hodgestraat, kun je gratis parkeren in Maastricht. Van hieruit is het precies 15 minuten lopen naar het centraal station. Handig als je in Wyck moet zijn en even de benen wilt strekken. Nog één van onze ‘geheime’ gratis parkeerlocaties: een van de zijstraatjes van de Koning Clovisstraat (zijstraat Scharnerweg), zoals de Amalbergastraat. In deze woonbuurt kun je gratis parkeren in Maastricht en is het iets meer dan een kwartier lopen naar het centraal station. Wij hopen dat deze tips jou kunnen helpen om vrij parkeren in Maastricht makkelijker te maken.


Hoewel we de grootste zorgvuldigheid hebben besteed aan het samenstellen van de informatie in dit blogartikel, kun je er geen rechten aan ontlenen. We wijzen elke vorm van aansprakelijkheid dan ook met klem van de hand. Kortom: (dubbel)check altijd zelf waar je parkeert! Want nog duurder dan betaald parkeren, is foutparkeren.

Tips goedkoop parkeren Maastricht?

Weet jij nog andere plekken in het centrum waar je (wettig) goedkoop of gratis kunt parkeren in Maastricht? Laat het ons weten in een reactie! Uiteraard kun je voor een auto huren in de regio Maastricht bij ons terecht. Heb je vragen over het huren van een auto in de regio van Maastricht? Neem dan contact met ons op via de website. Wij helpen je graag verder! Op meer plekken gratis of goedkoop parkeren? Lees dan onze blog over gratis en goedkoop parkeren in Heerlen en Sittard!

17 reacties

 1. heinz op 7 november 2016 om 16:35

  daar ik toch gratis reis met ov parkeer ik bij hetstation in Meerssen en neem daar de trein. gratis en voor niets

  • Frits Pieper op 7 november 2016 om 18:51

   Dat is een goed idee Heinz, bedankt voor de aanvulling!

 2. astrid op 6 maart 2017 om 10:49

  Geachte heer Pieper, kun je ook gratis parkeren in de buurt van het MECC? Wij waren er eens vlak bij een klein winkelcentrum, toen konden we daar gratis staan, maar ik weet niet meer of dat in het weekend of door de week was. Ik kan de naam van dat winkelcentrum of de straat (plein) niet meer vinden.

  • Frits Pieper op 6 maart 2017 om 12:19

   Beste Astrid, bedankt voor je reactie!
   Er is een klein winkelcentrum in Heugem, de Beente. Daar kun je gratis parkeren. Verder zijn voor de basisschool OBS de Spiegel gratis parkeerplekken.
   Een laatste mogelijkheid die wij nog weten is bij het autopark bij Heuts – deze plakken zijn voor bezoekers van het autopark.

 3. Norbert Schnitzler op 27 oktober 2017 om 22:35

  Kürzlich habe ich in der Madoerastraat (Nähe Fatimaplein) kostenlos geparkt. Gestern hatte ich westlichere Ziele und fand an Hunnenweg und Prins Mauritslaan parkeermeter! Die habe ich aber erst bei der Rückkehr entdeckt, bin trotzdem ohne naheffingsaanslag davon gekommen.

 4. Norbert Schnitzler op 27 oktober 2017 om 22:41

  östlicher Ziele waren gemeint.
  Im Norden war ich mal in einem Gewerbegebiet (Fort Willemweg)

  Ein Gewerbegebiet war auch am MECC die Rettung: Sint Gerardusweg und Heerderswarstraat.

 5. Smeets op 23 februari 2018 om 12:10

  zondag 04/02/18 even een hamburger halen op de markt ,15min geparkeerd in de bosstraat = boete . blijkbaar is het op een koopzondag ook betaald parkeren en is IEDERE zondag een koopzondag ! Hoe kan ik dit in godsnaam weten?
  Dit is Kafka ten top

 6. Ton op 11 mei 2019 om 13:56

  Een blauwe balk op de stoeprand geeft een parkeerzone van max. 2 uur parkeren aan. Dit is bv het geval in de Röntgenstraat en de Elisabeth Gruyterstraat. Moet je dan ook voor die 2 uur betalen of hoeft dat niet?

 7. Walter Cornips. op 12 oktober 2019 om 08:36

  Geachte heer Pieper,
  Ik heb een parkeerplaats te huur bij de Groene loper te Maastricht; het is een afgesloten parkeerplaats die je alleen kunt bereiken en verlaten met een pasje.
  Weet U misschien hoe ik gegadigden kan vinden voor die parkeerplaats?

  • Mark op 25 januari 2022 om 14:47

   Hoi Walter, ik heb interesse en ben bereikbaar via 0611210493

  • Noa op 28 maart 2022 om 22:00

   Is deze parkeerplaats nog steeds te huur?

 8. Parkeren Maastricht op 9 juli 2020 om 09:55

  Informatie is niet meer up to date.

 9. Bessems op 1 januari 2021 om 12:31

  De winkels zijn nu op zondagen dicht, waarom dan toch betalen rondom het centrum?

  • Frits Pieper op 1 januari 2021 om 13:45

   Dat is een heel goede vraag. Ik zou denken dat parkeren nu gratis zou moeten zijn.

 10. C. Braun-Eerens op 5 januari 2021 om 12:26

  als ik morgen 06-01 een parkeerdagkaart koop in de wijk St. Pieter en ik moet in de middag aan het Oranjeplein zijn, kan ik dan gebruik maken van dezelfde dagkaart?

 11. Paul J op 5 april 2022 om 11:44

  In de randgebieden van Maastricht kun je voor 6,60 euro je auto de hele dag parkeren. Is er ook een plattegrond wat dan die randgebieden zijn?

  • Denise Nebbeling op 21 april 2022 om 21:53

   Wij zijn 24 april middags tot en met 27 april uur of 17u in Maastricht en hebben onze fietsen mee. Frontenpark kan maar 1 dag gereserveerd worden, waar is nog meer een mogelijkheid en veilig voor max. €10 per dag

Laat een reactie achter

Related Posts

parkeren in valkenburg

Waar kun je parkeren in Valkenburg?

Valkenburg, een pittoresk stadje met een rijke geschiedenis en bruisende toeristische activiteiten, staat voor de uitdaging van beperkte parkeerruimte. Wil…

Lees meer »

voor- en nadelen van een private lease

De voor- en nadelen van een private lease

Private lease is een term die steeds vaker opduikt in gesprekken over auto’s. Maar wat houdt het eigenlijk in? In…

Lees meer »

oliepeil controleren

Alles wat je moet weten over het oliepeil controleren

Het oliepeil van je auto controleren is een van de meest cruciale stappen om ervoor te zorgen dat je voertuig…

Lees meer »