Gratis parkeren in Maastricht: lees hier waar

Frits Pieper
15 jan 2024

Maastricht is de hoofdstad van provincie Limburg en is een van de grotere toeristische trekpleisters van Nederland. Wil je een auto huren voor je vakantie in Zuid-Limburg? Ga dan naar deze pagina. Jaarlijks trekt Maastricht vele toeristen, die veelal tegen hetzelfde probleem aanlopen: waar kun je immers gratis parkeren in Maastricht? Zijn er plekken waar je goedkoop je auto kunt neerzetten? Deze blog zal je daarom actuele informatie geven over waar je goedkoop en gratis kunt parkeren in Maastricht.

Waar kun je gratis parkeren in Maastricht?

Gratis parkeren in Maastricht centrum is op straat niet mogelijk. Er geldt in het centrum namelijk beperkt en betaald parkeren op maandag tot en met zaterdag. Bovendien geldt deze regel ook op zondagen in verband met de koopzondagen in het stadscentrum. De maximale parkeertijd op straat is vier uur afhankelijk van waar je auto wilt neerzetten. Wil je liever onbeperkt parkeren? Kies dan voor de parkeergarages in en buiten het centrum.

Gratis parking in Maastricht bij de parkeergarages?

In de stad Maastricht vind je veel parkeergarages. Vooral Q-Park heeft meerdere garages in en buiten het centrum. Ofschoon deze garages modern zijn, zijn ze ook vaak prijzig. Hierbij geldt natuurlijk dat hoe dichter je bij het centrum parkeert, des te hoger wordt je parkeertarief. Het parkeertarief ligt tussen de €1.40 en €3.53 per uur. Dit is bijvoorbeeld duurder dan in Heerlen parkeren. Lees hier meer over parkeren in Heerlen. Wat je maximaal per dag betaalt, kan in Maastricht wel oplopen tot €35. Let bovendien op dat niet alle garages 24/7 geopend zijn.

gratis parkeren maastricht centrum

Goedkoop parkeren in Maastricht

Je kunt goedkoop parkeren in Maastricht op de P+W-terreinen. Dit staat voor Park en Walk en dit zijn parkeerterreinen op ongeveer 10 minuten loopafstand van het centrum van Maastricht. Door de bordjes te volgen met de aangegeven wandelroutes kom je eenvoudig in het centrum terecht. Bekende voorbeelden van P+W-terreinen zijn:

 • P&W terrein Frontenpark Maastricht
 • Stadspark/Kennedybrug Maastricht
 • Bonnefanten Maastricht (alleen in de weekenden)

Hier kun je voor een dagtarief van maximaal €10 de auto parkeren. Bovendien kun je goedkoop parkeren buiten Maastricht, dus buiten het centrum. In de parkeergarages Brusselse Poort, Noorderbrug en Heerderweg kun je jouw auto neerzetten voor ongeveer €1 á €1.50 per uur.

Parkeren bij Maastricht Airport gratis

Je kunt bij Maastricht Airport parkeren op het grote parkeerterrein bij de luchthaven. Kort parkeren kan ook rechts van de terminal op de Kiss & Ride. Hier kun je tien minuten gratis staan, waarna je €10 per uur betaalt. Daarom is langduriger parkeren verstandiger op P1, op loopafstand van de terminal.

Is bij de P+R Maastricht Noord gratis parkeren?

Wil je gratis parkeren? Parkeer dan je auto bij een van de P+R locaties. De P+R Maastricht Noord staat je toe om je auto gratis neer te zetten. Vanaf hier kun je met de trein naar het centrum of je pakt de stadsbus lijn 10 of 30, waarmee je goedkoper naar het centrum kunt rijden. Let wel op dat je bij de P+R bij Maastricht Centraal wel moet betalen met een maximaal dagtarief van €16. Reis je vervolgens verder met de trein naar Valkenburg bijvoorbeeld, dan betalen OV-reizigers slechts een dagtarief van maximaal €5.70. Lees hier ook meer over gratis en goedkoop parkeren in Valkenburg.

Parkeren in Maastricht met een tourbus

Rijd je voor je beroep in een touringcar en vraag jij je af waar je jouw tourbus kunt parkeren? Maastricht is prima uitgerust voor touringcars. Bij de Maasboulevard en Frontensingel heb je een handige ophaal- en uitstaplocatie. Je mag hier een halfuur staan om je passagiers in en uit te laten. Bij normale bushaltes mag je eveneens stoppen, maar hier mag je niet langer dan vijf minuten stilstaan. Bij stadion De Geusselt van de Maastrichtse voetbalclub MVV kun je vervolgens je tourbus parkeren. Hier kun je gratis parkeren in Maastricht met je touringcar.

17 reacties

 1. heinz op 7 november 2016 om 16:35

  daar ik toch gratis reis met ov parkeer ik bij hetstation in Meerssen en neem daar de trein. gratis en voor niets

  • Frits Pieper op 7 november 2016 om 18:51

   Dat is een goed idee Heinz, bedankt voor de aanvulling!

 2. astrid op 6 maart 2017 om 10:49

  Geachte heer Pieper, kun je ook gratis parkeren in de buurt van het MECC? Wij waren er eens vlak bij een klein winkelcentrum, toen konden we daar gratis staan, maar ik weet niet meer of dat in het weekend of door de week was. Ik kan de naam van dat winkelcentrum of de straat (plein) niet meer vinden.

  • Frits Pieper op 6 maart 2017 om 12:19

   Beste Astrid, bedankt voor je reactie!
   Er is een klein winkelcentrum in Heugem, de Beente. Daar kun je gratis parkeren. Verder zijn voor de basisschool OBS de Spiegel gratis parkeerplekken.
   Een laatste mogelijkheid die wij nog weten is bij het autopark bij Heuts – deze plakken zijn voor bezoekers van het autopark.

 3. Norbert Schnitzler op 27 oktober 2017 om 22:35

  Kürzlich habe ich in der Madoerastraat (Nähe Fatimaplein) kostenlos geparkt. Gestern hatte ich westlichere Ziele und fand an Hunnenweg und Prins Mauritslaan parkeermeter! Die habe ich aber erst bei der Rückkehr entdeckt, bin trotzdem ohne naheffingsaanslag davon gekommen.

 4. Norbert Schnitzler op 27 oktober 2017 om 22:41

  östlicher Ziele waren gemeint.
  Im Norden war ich mal in einem Gewerbegebiet (Fort Willemweg)

  Ein Gewerbegebiet war auch am MECC die Rettung: Sint Gerardusweg und Heerderswarstraat.

 5. Smeets op 23 februari 2018 om 12:10

  zondag 04/02/18 even een hamburger halen op de markt ,15min geparkeerd in de bosstraat = boete . blijkbaar is het op een koopzondag ook betaald parkeren en is IEDERE zondag een koopzondag ! Hoe kan ik dit in godsnaam weten?
  Dit is Kafka ten top

 6. Ton op 11 mei 2019 om 13:56

  Een blauwe balk op de stoeprand geeft een parkeerzone van max. 2 uur parkeren aan. Dit is bv het geval in de Röntgenstraat en de Elisabeth Gruyterstraat. Moet je dan ook voor die 2 uur betalen of hoeft dat niet?

 7. Walter Cornips. op 12 oktober 2019 om 08:36

  Geachte heer Pieper,
  Ik heb een parkeerplaats te huur bij de Groene loper te Maastricht; het is een afgesloten parkeerplaats die je alleen kunt bereiken en verlaten met een pasje.
  Weet U misschien hoe ik gegadigden kan vinden voor die parkeerplaats?

  • Mark op 25 januari 2022 om 14:47

   Hoi Walter, ik heb interesse en ben bereikbaar via 0611210493

  • Noa op 28 maart 2022 om 22:00

   Is deze parkeerplaats nog steeds te huur?

 8. Parkeren Maastricht op 9 juli 2020 om 09:55

  Informatie is niet meer up to date.

 9. Bessems op 1 januari 2021 om 12:31

  De winkels zijn nu op zondagen dicht, waarom dan toch betalen rondom het centrum?

  • Frits Pieper op 1 januari 2021 om 13:45

   Dat is een heel goede vraag. Ik zou denken dat parkeren nu gratis zou moeten zijn.

 10. C. Braun-Eerens op 5 januari 2021 om 12:26

  als ik morgen 06-01 een parkeerdagkaart koop in de wijk St. Pieter en ik moet in de middag aan het Oranjeplein zijn, kan ik dan gebruik maken van dezelfde dagkaart?

 11. Paul J op 5 april 2022 om 11:44

  In de randgebieden van Maastricht kun je voor 6,60 euro je auto de hele dag parkeren. Is er ook een plattegrond wat dan die randgebieden zijn?

  • Denise Nebbeling op 21 april 2022 om 21:53

   Wij zijn 24 april middags tot en met 27 april uur of 17u in Maastricht en hebben onze fietsen mee. Frontenpark kan maar 1 dag gereserveerd worden, waar is nog meer een mogelijkheid en veilig voor max. €10 per dag

Laat een reactie achter

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »