X

Goedkoop en gratis parkeren in Maastricht?

Waar kun je in Maastricht goedkoop of zelfs gratis parkeren? Die vraag krijgen we vaak van klanten. In het centrum van Maastricht en de randgebieden van het centrum geldt overal betaald parkeren. In principe geldt: hoe dichter bij het centrum, hoe meer je betaalt.

Straatparkeren

Op straat parkeren in Maastricht kost € 2,60 per uur in het centrum en € 1,40 per uur in de randgebieden, de gebieden direct grenzend aan het centrum. Daaronder valt bijvoorbeeld ook de Heerderweg, waar Adrem Maastricht is gevestigd. (Tarieven 2016) Van hieruit is het ongeveer 7 minuten lopen naar het centraal station in Wyck. Niet al te ver, toch?

Let op dat in het centrum een maximale parkeertijd geldt van 1 tot 4 uur, terwijl je in de randgebieden voor 6 of 9 euro je auto de hele dag kunt parkeren.

Parkeergarages

Behalve op straat kun je natuurlijk ook parkeren in een van de vele (Q-Park) parkeergarages die Maastricht telt. Hier kun je je auto de hele dag kwijt.

Bij de parkeergarages in hartje stad betaal je ongeveer evenveel als voor straatparkeren, of met 2,72 ietsjes meer. Maar pas op met parkeren in de parkeergarage onder het Vrijthof, waar je liefst 3,53 euro per uur betaalt.

Parkeergarages aan de rand van het centrum (Sphinx-terrein, Plein 1992, De Griend en De Colonel) zijn met een uurtarief van 2,22 euro dan weer betrekkelijk goedkoop. Hier kun je voor 13 euro je auto ook de hele dag kwijt.

Parkeerterreinen

Het goedkoopst parkeer je op de zogenaamde Park+Ride- en Park+Walk-terreinen, waar je je auto gratis of goedkoop kunt parkeren, en je reis met het openbaar vervoer (Ride) of te voet (Walk) vervolgt. P+W-terreinen bevinden zich op maximaal 10 minuten lopen van het centrum.

Aan het P+R Maastricht Noord aan de Hoekerweg parkeer je gratis en kun je voor slechts 1 euro de pendelbus naar de stad nemen. Aan de Meerssenerweg, achter het centraal station, vind je ook een P+R. Daar betaal je 1,89 euro per uur of 13 euro voor een hele dag.

P+W-terreinen bevinden zich bij het Stadspark, de Noorderbrug, de Cabergerweg en het Bonnefanten (die laatste is alleen ’s weekends een P+W). Hier betaal je slechts 6 euro (Stadspark, Noorderbrug) of 9 euro (Cabergerweg, Bonnefanten) per dag.

Gratis parkeren onmogelijk?

Kun je dan nergens (legaal) gratis parkeren in het centrum of de randgebieden? In feite niet, maar als je bereid bent verder dan 10 minuten te lopen, zijn er wel degelijk mogelijkheden.

Als je het P+W-terrein aan de Cabergerweg verlaat, kom je uit op de Lage Frontweg, waar je ironisch genoeg gratis kunt parkeren. Via de Capucijnenstraat is het niet ver lopen naar het Vrijthof en de rest van het stadshart. Let wel, we treffen hier wel eens glas aan op straat, wat duidt op een ingetikt autoraam.

Halfweg de Meerssenerweg, ongeveer ter hoogte van de Mosa, houdt het randgebied op. In de aangrenzende woonbuurt, bijvoorbeeld in de Generaal Corlettstraat en de Generaal Hodgestraat, kun je gratis parkeren. Van hieruit is het precies 15 minuten lopen naar het centraal station. Handig als je in Wyck moet zijn en even de benen wilt strekken.

Nog één van onze ‘geheime’ gratis parkeerlocaties: een van de zijstraatjes van de Koning Clovisstraat (zijstraat Scharnerweg), zoals de Amalbergastraat. In deze woonbuurt kun je gratis parkeren en is het iets meer dan een kwartier lopen naar het centraal station.


Hoewel we de grootste zorgvuldigheid hebben besteed aan het samenstellen van de informatie in dit blogartikel, kun je er geen rechten aan ontlenen. We wijzen elke vorm van aansprakelijkheid dan ook met klem van de hand. Kortom: (dubbel)check altijd zelf waar je parkeert! Want nog duurder dan betaald parkeren, is foutparkeren.

Frits Pieper: @fritspieperFrits Pieper is mede-eigenaar van Adrem Autoverhuur Limburg. Ondernemer met passie voor mooie auto's, maar ook regelmatig de beschouwer die zich afvraagt waarom iedereen elke dag zo ver moet reizen. Ik ben ervan overtuigd dat je eerst moet kiezen of je jezelf wel moet verplaatsen, en als je daarvoor kiest, hoe je dat zo voordelig en comfortabel mogelijk kunt doen.