Hoe lang gaan winterbanden mee?

Nina Geuskens
11 aug 2022

Heb jij al een aantal jaren dezelfde winterbanden voor je auto en vraag je je af wanneer deze aan vervanging toe zijn? In deze blog vind je het antwoord op de vraag: “Hoe lang gaan mijn winterbanden mee?”. Ook geven we je een aantal tips waarmee je de levensduur van je winterbanden kunt verlengen. Lees dus snel verder!

Winterbanden – hoe lang gaan ze mee?

De afstand die je kunt afleggen met je winterbanden ligt tussen de 30.000 en 100.000 km. De gemiddelde levensduur van autobanden komt dus uit op ongeveer 65.000 km bij “normaal” gebruik. Het is niet precies te zeggen hoeveel jaar winterbanden meegaan. De één rijdt namelijk meer dan de ander en daardoor liggen deze getallen nogal uiteen. Bovendien zijn er nog andere factoren die samenhangen met slijtage van de banden, zoals rijstijl en de kwaliteit van de banden. Je moet een winterband dus niet vervangen na een bepaalde tijdsduur, maar wanneer je merkt dat de banden beginnen te verslijten.

Wanneer zijn mijn winterbanden versleten?

Oké, je winterbanden zijn dus aan het einde gekomen van hun levensduur wanneer je ziet dat ze versleten zijn. Maar wanneer zijn ze dan precies versleten? Nou, als de inkeping (het profiel) van de autobanden te ver geslonken is. Een nieuwe band heeft een profiel van zo’n 8 à 10 millimeter. Wanneer banden nog maar een profieldiepte hebben van 1,6 millimeter, dan zijn ze wettelijk versleten. Wij raden echter aan om de winterbanden al eerder te vervangen, bij een profieldiepte van 4 mm. Bij een profieldiepte onder de 4 mm verliezen winterbanden namelijk hun unieke eigenschappen om veilig te rijden in de winter.

De auto’s van onze auto verhuur in Sittard worden jaarlijks gecontroleerd op slijtage van de banden. Laat jouw auto ook regelmatig hierop checken. Monteurs van een garage controleren de banden dan op scheuren, droogte en profieldiepte.

Winterbanden

De levensduur van je winterbanden verlengen

Uiteraard wil je je winterbanden zo lang mogelijk goed houden, zodat je geen geld hoeft uit te geven aan nieuwe banden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je banden zo lang mogelijk goed blijven, namelijk:

Rustiger rijden

Je rijgedrag is erg bepalend voor de levensduur van je winterbanden. Wanneer je vaak hard rijdt, vaak optrekt en afremt met de auto, dan zullen je banden sneller slijten. Rij daarom niet te hard en rem ook niet te laat. Wanneer je vaker op tijd remt en de auto af en toe ook laat uitrollen, zul je zien dat je banden langer meegaan.

Regelmatig de bandenspanning controleren

Het is belangrijk dat je winterbanden de juiste bandenspanning hebben. Een te lage spanning kan namelijk leiden tot beschadigingen aan de band en snellere slijtage. Door een verminderde wegligging moet de band namelijk meer moeite doen om de grip op het wegdek vast te houden en zich aan te passen aan het rijgedrag van de bestuurder. Dit zorgt er niet alleen voor dat je banden sneller verslijten, maar ook dat je brandstofverbruik omhoog gaat. We raden je daarom aan om iedere maand de bandenspanning van je winterbanden te controleren.

Banden balanceren voor gelijkmatige bandenslijtage

Om te voorkomen dat je auto begint te trillen of schudden bij hard rijden, is het belangrijk dat de wielen over de gehele omtrek even zwaar zijn. Let er bij de montage van je winterbanden daarom op dat de banden goed gebalanceerd worden. Hiermee verhoog je niet alleen het rijcomfort, maar zorg je ook voor gelijkmatige bandenslijtage.

Tijdig de zomerbanden erop leggen

Is de zomer in aantocht? Dan is het tijd om de winterbanden te vervangen voor de zomerbanden! Winterbanden slijten namelijk 20 procent sneller dan zomerbanden bij temperaturen boven de 15 graden. Dus, verwissel de banden tijdig. Bewaar ze vervolgens op een donkere, droge en koele plek. Dit voorkomt uitdroging en beschadiging van de banden.

Je weet inmiddels hoe je de levensduur van je winterbanden kunt verlengen en wanneer de banden echt toe zijn aan vervanging. Wil je meer weten over de staat van bepaalde auto-onderdelen? Lees dan ook onze blog: ‘Een versleten of kapotte distributieriem herkennen’.

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »