Koelkast verhuizen: voorbereiding en handige tips

Frits Pieper
14 jan 2016

Een koelkast vervoeren is een van de lastigste onderdelen van een verhuizing. Het is zwaargewicht met gebruiksaanwijzing. De verhuisbus goed inladen is essentieel voor een veilige verhuizing. Daarom geven we je in deze blog een aantal handige tips.

Dat de koelkast stevig vastgezet moet worden is logisch. Maar er is meer. Zowel in de voorbereiding, als tijdens het vervoeren van de koelkast en na aankomst op het nieuwe adres.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een van de eerste tips heeft alles te maken met een goede voorbereiding. Wil je de koelkast vervoeren, dan moet de koelvloeistof tot rust gekomen zijn. Door de koelkast 24 uur van tevoren uit te zetten, krijgt de koelvloeistof de kans om te stollen. Pas dan is een veilige verhuizing mogelijk.

Bij de verhuizing telt elke gram. Het leeghalen van je koelkast scheelt al in het gewicht en daarmee is veel te winnen. En dan doelen wij niet alleen op de etenswaren. Ook stof en vuil wegen mee. Kortom, een goede schoonmaakbeurt maakt deel uit van een goede voorbereiding. Immers, een schone koelkast vervoeren is veel prettiger en makkelijker.

Voor de veiligheid – zowel van de koelkast zelf, als van de verhuizers – is het zeer raadzaam om laden en planken stevig vast te zetten. Hiervoor kun je tape gebruiken. Maar vooral ook het vastzetten van de deur met spanband is van groot belang. Dit voorkomt onnodige schade aan mens en materiaal.

Hoe behandel je de koelkast met verhuizen?

Tijdens de verhuizing is speciale aandacht nodig om de koelkast te vervoeren. Met een steekwagen kun je een zo groot mogelijk deel van de afstand tussen de staplaats en de verhuisbus afleggen. Dat scheelt in de gezondheidsrisico’s voor de verhuizers.

Mag je een koelkast liggend vervoeren? Deze vragen krijgen we vaak te horen. We adviseren om dit niet te doen. Door de koelkast rechtop te vervoeren in de verhuisbus heeft de verhuizing zo min mogelijk negatieve gevolgen voor de koelkast. De koelkast liggend vervoeren kan defecten veroorzaken, die dus eenvoudig te voorkomen zijn. Daarom is ook bij het tillen van en naar de verhuisbus ‘zoveel mogelijk rechtop vervoeren’ een van onze handige tips.

Als de koelkast tijdens de verhuizing stevig vergrendeld staat in de verhuisbus kan er onderweg niets gebeuren. Mocht de koelkast onverhoopt gaan schuiven, dan is er met zo’n zwaargewicht natuurlijk wel kans op schade. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen!

koelkast verhuizen

Tips voor na de verhuizing: bewaar de rust!

Ben je aangekomen op de plaats van bestemming, dan is de verhuizing nog niet helemaal een feit. De koelkast staat dan wel op zijn nieuwe plek, maar moet nog bijkomen van de rit. Tijdens de rit met de verhuisbus is de olie van de compressor volop in beweging geweest. De pomp kan hierdoor overwerkt zijn geraakt.

Daarom is een van de belangrijkste tips om de koelkast pas na 24 uur weer aan te sluiten. Let wel, het gaat hier om het behoud van je koelkast! Haast en spoed is (ook hier) zelden goed. Neem je deze tips niet in acht, dan ligt oververhitting op de loer en is koeling niet meer mogelijk.

De tips van Adrem Limburg voor het verhuizen van een koelkast op een rijtje

Samenvattend zetten we de belangrijkste tips van Adrem voor de verhuizing van de koelkast nog even op een rijtje:

 • Zet de koelkast 24 uur voor de verhuizing uit.
 • Maak de koelkast leeg en schoon.
 • Zet de deuren, laden en planken vast.
 • Zo veel mogelijk de koelkast rechtop vervoeren, dit is het beste. Lukt dit niet? Je kunt de koelkast ook liggend vervoeren of de koelkast plat vervoeren, maar dit wordt sterk afgeraden.
 • Zet de koelkast stevig vast in de verhuisbus.
 • Schakel de koelkast pas 24 uur na aankomst in.

Naast het verhuizen van de koelkast zijn er ook andere belangrijke onderwerpen. Check het in onze checklist over de voorbereiding van een verhuizing.

Wil je bij de verhuizing van een verhuisbus gebruikmaken? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden!

2 reacties

 1. Frieda Boschman op 13 januari 2022 om 09:00

  Is t mogelijk dat jullie met n busje n grote koelkast ophalen in malden .
  Die moet naar Nijmegen.
  En wat zijn de kosten?

  Groet Frieda Boschman
  Frieda2708@hotmail.com
  0619927249

  • Frits Pieper op 13 januari 2022 om 09:19

   Beste Frieda,
   Je kunt bij ons een bus huren om een koelkast te verhuizen. Voor een grote koelkast die je staand moet vervoeren kun je het beste categorie U reserveren.
   Wij hebben geen chauffeur die dat voor je kan doen, sorry!
   Groet, Frits Pieper

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »