Limburgse plaatsen met een dubbele naam

Frits Pieper
28 jul 2015

Met een routeplanner zit je altijd goed, toch? Nou, niet helemaal. Want stel je voor dat je per ongeluk een gelijkluidende plaatsnaam selecteert en niet je beoogde plaats van bestemming ... Er zijn namelijk heel wat plaatsnamen in Limburg met een dubbele naam, die ook elders in het land voorkomen.

Hier volgt een overzicht van gelijkluidende plaatsnamen in Limburg (Limburgse plaatsnamen met een naamgenoot in Nederland). Let je even op?

Baarlo

Behalve een dorpje in de Limburgse gemeente Peel en Maas, is Baarlo ook een buurtschap in de Overijsselse gemeente Steenwijkerland. Even opletten dus als je deze naam in je routeplanner invoert.

Beek

Beek is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente in Limburg. Maar het is ook de naam van een dorpje in de gemeente Groesbeek in Gelderland én van een dorpskern in Montferland, ook in Gelderland. Beek is verder nog een van de twee kernen die samen het dorp Beek en Donk vormen, in de Brabantse gemeente Laarbeek. Maar het Limburgse Beek wordt misschien nog wel het meest verward met het gelijknamige plaatsje in Belgisch Limburg. Extra goed opletten dus!

Bergen

Bergen is een plaats en gemeente in Noord-Limburg én de naam van een badplaats en gemeente in Noord-Holland. Even uitkijken als je naar de kust wilt, want die ligt mijlenver van Limburg.

Kessel

Kessel is een plaats in de Limburgse gemeente Peel en Maas, maar ook een dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Oss, waarvan je wel zult weten dat het in Brabant ligt. Vergis je niet, want de twee plaatsen liggen een uur rijden uit elkaar.

Oostrum

Veel verder kunnen twee plaatsen in Nederland niet uit elkaar liggen. Behalve in de Limburgse gemeente Venray ligt er ook een Oostrum in Friesland. Een piepklein dorpje met circa 200 inwoners, op ruim twee en een half uur rijden van zijn Limburgse naamgenoot.

Stein

Stein is de hoofdplaats van de gelijknamige Limburgse gemeente, maar er ligt ook een buurtschap in Zuid-Holland dat naar dezelfde naam luistert. Dat laatste is ook wel bekend als Land van Stein.

Valkenburg

Valkenburg is een bekend Limburgs toeristenplaatsje in de gemeente Valkenburg aan de Geul, maar in de Zuid-Hollandse gemeente Katwijk ligt ook een Valkenburg. Net als in de provincie Utrecht (gemeente Rhenen).

Voor zover wij weten, zijn dit alle Limburgse plaatsnamen met een gelijkluidende naam elders in het land. Weet jij er nog één? Laat dan een reactie achter.

Like en deel dit bericht op Facebook zodat anderen niet verdwalen.

Lees hier meer over leuke dagjes uit met Adrem.

6 reacties

  1. roda jc op 30 juli 2015 om 17:06

    Wat dacht je van 2x weert in limburg? Een kennen we allemaal wel maar de andere ligt bij meerssen

  2. Marjan op 31 juli 2015 om 10:32

    Ook Elsloo (in de gemeente Stein als ik me niet vergis), heeft een dubbelganger in Friesland. Het Friese plaatsje ligt vlakbij Appelscha.

  3. Emanuel op 10 april 2016 om 13:51

    Berg (gem. Valkenburg) en Berg tussen urmond en obbicht

Laat een reactie achter

Related Posts

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »