Moet je de nieuwe, beste banden voor of achter monteren?

Nina Geuskens
30 sep 2022

Is het tijd voor nieuwe autobanden? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om gelijk een set van vier nieuwe banden aan te schaffen. In dat geval maakt het niet uit op welke as (voor of achter) je iedere band monteert. Maar hoe zit het eigenlijk als je maar twee banden hoeft te vervangen omdat deze versleten zijn? Moet je de nieuwe banden dan automatisch op de plek van de versleten banden plaatsen, of is het slimmer om de voor- en achterbanden om te wisselen? In deze blog geven we je advies over of je de banden het beste voor of achter kunt (laten) monteren.

Nieuwe banden met het beste profiel voor of achter plaatsen?

Je kunt de banden met het beste profiel beter op de achteras plaatsen, om maar gelijk antwoord te geven op de vraag: waar de nieuwe banden gemonteerd dienen te worden? Voor of achter hebben beide zo hun voordelen, maar wat ons betreft heeft achter toch echt wel de voorkeur.

Waarom kun je het beste de banden achter plaatsen?

Achterbanden zijn gevoeliger voor gripverlies. Het is veel lastiger om een achterwielslip (overstuur) te corrigeren dan een voorwielslip (onderstuur). Om deze reden is het beter om de beste banden te monteren op de achteras. Je creëert zo meer stabiliteit en veiligheid.

Stel je komt in een noodsituatie: je rijdt vrij hard op de snelweg en opeens zie je een obstakel op de weg dat je moet ontwijken. Wanneer jij een ruk aan je stuur geeft, wordt de achteras het meest ‘belast’. De achterbanden zijn het meest gevoelig voor gripverlies. Gripverlies op de achterbanden is vrijwel niet meer te corrigeren of onder controle te krijgen. Mochten de voorbanden gripverlies vertonen, dan kun je dit als bestuurder nog redelijk goed onder controle krijgen door het sturen.

Een extra reden om de nieuwe banden niet op de vooras te plaatsen

Als je de beste banden op de vooras zou plaatsen, dan kan het stuur en de pedalen zo veilig en stabiel aanvoelen dat je geneigd bent om te hard te gaan rijden. Harder dan de achterbanden eigenlijk aankunnen. Want zodra je te hard gaat rijden en de achterwielen bij een bocht gaan slippen, is het vaak niet meer mogelijk om de situatie te redden en het voertuig stabiel te krijgen.

Nieuwe banden

Waarom sommigen de banden liever voor plaatsen

De meningen over de vraag of je de beste banden beter achter of voor kunt plaatsen, zijn nog wel eens verdeeld. Waarom is dat zo? Wanneer je de nieuwe, beste banden op de achteras laat plaatsen, dan kan dat sommige zaken iets lastiger maken. Hierbij kun je denken aan remmen en sturen op een nat wegdek in auto’s zonder ESP of weerstand bieden tegen aquaplaning. Wanneer je met een van dit soort problemen te maken krijgt, is het echter veel makkelijker om je auto te stabiliseren dan wanneer je te maken krijgt met gripverlies op de achterbanden. Dit is namelijk veel onverwachter, gevaarlijker en moeilijker onder controle te krijgen. Daarom is ons antwoord volmondig “achter” op de vraag of je banden beter voor of achter kunt plaatsen.

Overige tips bij nieuwe banden (voor of achter) monteren

Nu je weet waarom het slim is om de beste banden voor of achter te plaatsen, geven we je graag nog een paar tips over het monteren. Het allerbelangrijkste is dat je je banden tijdig vervangt wanneer er tussen de banden een groot verschil in profieldiepte merkbaar wordt. Zodra je twee van de vier banden gaat vervangen, dan moeten deze vervangen worden door twee dezelfde of vergelijkbare autobanden. Het is niet per se van belang dat het merk identiek is, maar de kenmerken van de band dienen wel gelijk te zijn.

Banden zelf monteren of laten monteren?

Wanneer jij of iemand in jouw omgeving een beetje verstand heeft van auto’s, kun je er natuurlijk voor kiezen om de autobanden zelf op de auto te monteren. Het is echter raadzaam om dit werk uit te besteden aan een professional. Je zult hier ongeveer 10 tot 25 euro per band aan kwijt zijn, maar je weet dan dat de banden goed en veilig gemonteerd worden. De hoogte van het tarief hangt af van de band inchmaat. Hoe groter de band is, hoe moeilijker het is en hoe langer het duurt om de banden te monteren. De montage van banden duurt echter niet zo lang. Meestal is een band binnen 10 tot 15 minuten al gemonteerd.

Related Posts

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »