Milieuzones en milieusticker in Frankrijk: hoe zit het precies?

Frits Pieper
04 sep 2017

Ga je binnenkort naar Frankrijk op vakantie? Houd er dan rekening mee dat je in een groeiend aantal steden een milieusticker nodig hebt.

Milieuzones: welke steden?

In de steden Parijs, Lyon, Lille en Grenoble heb je al een milieusticker nodig. In onder andere Bordeaux, Cannes, Montpellier en Toulouse worden zeer waarschijnlijk op korte termijn milieuzones ingevoerd.

Permanente en tijdelijke milieuzones

Je hebt in principe twee soorten milieuzones. Ten eerste een permanente milieuzone, zoals in de binnenstad van Parijs. Deze milieuzone geldt in principe het hele jaar, maar buiten bepaalde tijden heb je ook zonder milieusticker toegang. Ten tweede zijn er ook tijdelijke milieuzones, die worden ingesteld ten tijde van langdurige periodes van extreme vervuiling.

Soorten milieustickers

In zowel permanente als tijdelijke milieuzones heb je een (geldige) milieusticker nodig: de zogenaamde vignet Crit’Air. Er zijn zes soorten stickers: groen, paars, geel, oranje, rood en grijs. Welke sticker je nodig hebt, ligt aan het type, de leeftijd en CO2-uitstoot van je voertuig. De schoonste voertuigen krijgen een groene sticker, de meest vervuilende krijgen helemaal geen sticker. Daarmee heb je dus géén toegang tot een milieuzone. De enige uitzondering daarop geldt voor mensen die in het bezit zijn van een Europese gehandicaptenparkeerkaart.

Boetes bij overtreding

Ook met een buitenlands kenteken – lees: als toerist – heb je een milieusticker nodig. Heb je geen (geldige) milieusticker, dan riskeer je een boete. Dat geldt ook wanneer je de milieusticker verkeerd hebt aangebracht of wanneer deze onleesbaar is. De boetes kunnen variëren van 45 euro (bij directe betaling) tot 450 euro, plus een onmiddellijk rijverbod.

Milieusticker bestellen

Ga je op reis naar Frankrijk? Bestel dan tijdig je milieusticker, want de levertijd bedraagt vier tot zes weken. De milieusticker is uitsluitend online verkrijgbaar. Je betaalt dan 4,80 euro inclusief verzendkosten naar Nederland. Je hoeft deze maar één keer per voertuig aan te schaffen. Let wel: voor betaling heb je een creditcard nodig. Bestel je de sticker via een andere site, dan loop je het risico (veel) meer te betalen! Plak de milieusticker rechtsonder aan de binnenkant van je voorruit.

Is je frans niet zo goed (meer)? Je kunt de Franse milieusticker ook bij deze nederlandstalige site online bestellen: vignetbestellen.nl

Meer informatie over de milieuzones in Frankrijk vind je op de website van de ANWB. Liever in de buurt een auto huren in Sittard en omgeving? Dat kan bij Adrem!

1 reactie

  1. Rene op 7 januari 2023 om 11:07

    Mogguuhh
    Vraagje,heb ik een sticker nodig voor een vrachtwagen uit 2018 in Frankrijk?
    Gr Rene

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »