Reizen zonder auto – Thailand

Frits Pieper
28 jan 2017

De afgelopen weken ben ik door het noorden van Thailand op backpackreis geweest met mijn zoon. Een absolute aanrader om eens te doen! Op reis met je zoon of dochter, of met je vader of moeder is een hele gave gelegenheid om elkaar op een totaal andere manier te leren kennen.

Je kunt tegenwoordig goedkoop een vliegticket boeken, in ieder geval een stuk voordeliger dan toen ik 18 was. Toen was zo’n reis ondenkbaar. Des te leuker om zoiets te doen als je 48 bent.

Helemaal leuk wordt het als je zoon eigenlijk te weinig geld heeft gespaard om zo’n reis te maken. Dat betekent slapen op stapelbedden (met keiharde matrassen) in goedkope hostels, goedkoop eten, zo goedkoop mogelijk reizen. Maar dat kan allemaal in Thailand.

Ik voel mee met onze huurders die zelf geen auto hebben, maar van tijd tot tijd een auto huren. Je gaat veel beter nadenken hoe je jezelf wilt verplaatsen. Een lijstje van de keuzes die ik maakte.

Ik kan natuurlijk een auto huren. Maar ja, in Bangkok rijden de auto’s links op de weg. En het is er nogal druk.

Ik weet genoeg van schade en eigen risico betalen. Maar niet doen dus.

Je kunt in Bangkok ook een taxi nemen.

Of de metro.

Of een bus.

Of een tuktuk.

Of een boot, zoals je in onderstaand filmpje kunt zien:

Met de trein naar Chiang Mai

We reizen met de nachttrein naar het noorden. Een reis van ongeveer 10 uur. Ik denk: laten we maar zorgen om op tijd op het station te zijn. Je weet maar nooit hoe stipt de Thaise spoorwegen zijn. Bij aankomst op het station staat al aangekondigd dat de trein een half uur later zal vertrekken. Later komt daar nog een kwartier bij. En nog een kwartier. En dan nog een kwartier.

Ik heb dus alle tijd om mensen te spreken. Mijn vriend O is nog nooit buiten Thailand geweest, maar weet wel iets over Nederlandse voetballers (zoals de meeste Thai trouwens).

Bijna anderhalf uur na de geplande vertrektijd zijn we op weg. En wij maar klagen over onze NS!

De trein stamt ergens uit de jaren 70, schat ik in. Hard gaat hij niet, ik denk ongeveer 50-60 km/uur. Geen wonder dat we 10 uur moeten rijden over 500 km.

Als het bedtijd wordt, worden de banken ingeklapt tot bedden, en worden er keurige gordijntjes opgehangen.

Gelukkig mag ik in onderin een stapelbed, die hebben iets meer ruimte dan de bovenste bedden. Er zit zelfs een stopcontact om je telefoon op te laden!

Maar de reis is absoluut de moeite waard. Na prima te hebben geslapen (ik begin al te wennen aan de keiharde matrassen), is het landschap totaal veranderd.

Scooters huren in Chiang Mai

Chiang Mai is qua grootte de tweede stad van Thailand. Ook druk, maar niet zo druk als Bangkok. Het ligt alleen ingeklemd tussen bergen.

Als je iets wilt doen, is het een goed idee om een paar scooters te huren waarmee je de omgeving kunt verkennen. En dat is erg leuk!

Als verhuurder ben ik natuurlijk benieuwd hoe je in Thailand een scooter huurt.

Reserveren is niet nodig – er zitten genoeg verhuurders in een straat. Naar een rijbewijs wordt niet gevraagd, hoewel het best snelle scootertjes zijn. Maximumsnelheid rond 100 km/u. Apart.

En de schades die er al op zitten? Ons wordt gevraagd om zelf een paar foto’s te nemen.

Ook van de brandstof, die moet je op ongeveer dezelfde stand weer inleveren (de tank was natuurlijk leeg).

En dan rijden! Dat is een hele ervaring. Van de drukte in de stad de bergen in. Veel bochten, maar prima wegen. Een geweldige manier om een ander land zo te leren kennen!

Terug naar de stad. Zoals ik net al schreef, wordt er door de verhuurder niet naar een rijbewijs gevraagd.

Maar ja, als je dan een politiefuik inrijdt, wil natuurlijk wel een agent je rijbewijs zien. En die heb ik niet bij me.

Tsja, dat wordt een bekeuring.

Direct betalen.

Ik vraag wat er zal gebeuren als ik weer word aangehouden. Dan kan ik gewoon de bekeuring laten zien in plaats van een geldig rijbewijs.

En dat voor 400 Bath. Omgerekend 10 euro. Koopje!

Geen bestelbussen

Adrem verhuurt aardig wat bestelbussen. Het verbaast mij dat je in Thailand nauwelijks bestelbussen ziet. Wel een enorm aantal pick-ups. Met deze pick-up auto’s worden vaak mensen (backpackers) vervoerd, maar ook spullen.

Het zal wel aan het weer liggen. Als het bijna nooit regent, hoef je je spullen ook niet in een dichte bestelbus te vervoeren.

Met de bus naar Pai

Voor een klein bedragje kun je een bus naar het stadje Pai (in het noorden) nemen. Een weg door de bergen met meer dan 700 bochten. Op sites voor backpackers wordt gewaarschuwd voor misselijkheid als gevolg van de rijstijl van Thaise chauffeurs. Maar dat valt best mee.

Omdat deze personenbussen tot wel 15 personen kunnen meenemen, wordt de bagage op het dak gebonden. Ik hoop dat mijn schoenen nog aan mijn rugzak hangen als we aankomen.

Wel bijzonder vind ik de pictogrammen op de zijkant van de bus. Hier staat op wat je allemaal niet mag.

Fietsen huren in Pai

Het reisbudget van mijn zoon is aardig geslonken. We huren dus geen scooters meer (hij heeft ook een bekeuring voor rijden zonder rijbewijs gekregen), maar allebei een mountainbike. Ook leuk, en beter voor je conditie!

Maar ook Pai ligt ingeklemd tussen bergen. Als je iets leuks wilt doen (naar watervallen, hot springs, of de Pai canyon), zul je dus moeten klimmen. En dat ben ik niet (meer) gewend.

Ik beloof mezelf om nooit meer te klagen over de heuvels in Limburg. Of over het weer. Fietsen in Thailand zorgt soms voor bijna-dood ervaringen. Niet alleen vanwege het klimmen, ook vanwege de onmenselijke temperaturen. Ik krijg een appje van thuis dat het in Maastricht 9 graden vriest. Dat betekent dat het hier 50 graden warmer is!

Tuktuk

Thailand is beroemd om de vele tuktuks die er rondrijden. Naast de het huren van fietsen en scooters, maken we daar natuurlijk ook gebruik van. Wel slim om te onderhandelen over het tarief voordat de chauffeur je ergens heen racet – achteraf heb je geen poot meer om op te staan.

Reizen zonder auto

Als je met het vliegtuig reist, heb je op je bestemming geen auto (behalve als je er één huurt).

Wel avontuurlijk om steeds te kiezen welk vervoer je gaat nemen. Zeker als je geen geld hebt om altijd een taxi te nemen. Het leert mij om ook thuis beter na te denken over welk vervoer ik wanneer zal gebruiken.

Ook als autoverhuurder voel ik mij verplicht om na te denken welke vervoersmanieren wij aanbieden. Als jij ideeën hebt hoe we dat beter kunnen doen, ben ik benieuwd naar je reactie!

Een bestelbus of personenbus huren in Echt en omgeving? Dat kan bij Adrem!

4 reacties

 1. dohmen op 29 januari 2017 om 10:14

  zeer amusant reisverslag; jullie hebben wel genoten; ik zal dat land, ondanks je toelichting, niet bezoeken, daar ben ik nu ,75 jaar, te oud voor

  • Frits Pieper op 29 januari 2017 om 14:36

   Bedankt voor uw reactie! 75, een gezegende leeftijd!

 2. Walter Swinnen op 29 januari 2017 om 17:01

  Beste Frits

  Leuk je verhaal met je zoon te lezen… dat heb ik ook gedaan met mijn dochters toen ik 51 was, bijna 20 jaar geleden, Thailand …ook Chang Mai en Pai erg leuk…. en India ( een graadje primitiever dan Thailand). Mede door die reis ben ik veel relaxter geworden over reizen en heb ik allang ook geen auto meer…er zijn nl vele vormen van transport…..heb vorig week even een poging gedaan om bij jullie een auto te huren…en als gevolg daarvan kreeg ik je reisverslag….maar toch weer afgezegd omdat ik met iemand mee kon rijden….ideetje verhuren in carpooling…..deeleconomie? ….weet niet of het iets uithaalt of het kan, kijk maar, misschien doe je daar inspiratie op bv in de tuktuk, geweldig toch..
  Veel plezier verder
  Groetjes Walter

  • Frits Pieper op 29 januari 2017 om 19:21

   Beste Walther,
   Bedankt voor je leuke reactie! Tijdens mijn reis heb ik veel mensen gesproken – allemaal reizigers die wijzer hopen te worden dan thuis. Indrukwekkende gesprekken, meestal met jongeren die in het algemeen geen eigen auto hebben.
   We gaan dit jaar aan de slag om te kijken of we deelauto’s kunnen gaan inzetten op meerdere plekken in Zuid-Limburg, zodat het makkelijker wordt om even een auto te te gebruiken.
   Groeten, Frits Pieper

Laat een reactie achter

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »