Met onze handige tips jouw auto uit sneeuw krijgen

Nina Geuskens
30 mrt 2023

Het winterseizoen kan prachtig zijn, met zijn sneeuw bedekte landschappen en het wintersport gevoel. Rijden in de sneeuw kan echter een uitdaging zijn, vooral als je auto vast komt te zitten in een berg sneeuw na het parkeren of na het van de weg raken. Of je nu op weg naar werk bent of een vakantie in de bergen, het is belangrijk om te weten hoe je je auto uit sneeuw kunt krijgen. In deze blog volgen enkele nuttige tips om je auto uit de sneeuw te krijgen.

Maak omgeving rondom auto sneeuwvrij

De eerste stap om je auto uit de sneeuw te krijgen is om de sneeuw rond de auto weg te scheppen. Gebruik hiervoor een sneeuwschep of een ander soort schep. Heb je dit niet, doe dan handschoenen aan en begin de sneeuw weg te graven. Begin met het verwijderen van sneeuw uit de uitlaatpijp en haal het weg rondom de wielen. Zorg ervoor dat je alle sneeuw verwijdert die het bewegen van de auto belemmert.

Auto uit sneeuw krijgen

Uitzetten tractiecontrole

Wanneer je vast in de sneeuw met je auto staat, dan is het van belang dat je autobanden weer grip krijgen. Het uitzetten van de tractiecontrole kan hierbij helpen. Normaal zorgt dit systeem ervoor dat wielen niet in de slip raken bij te hard optrekken of bij natte wegen. Bij het vastzitten in de sneeuw van je auto werkt de tractiecontrole juist tegenovergesteld. Door deze functie uit te zetten, krijgen de wielen iets meer beweging, waardoor je een betere grip op het wegdek krijgt bij het wegrijden. Als je uit de sneeuw bent, zet dan de tractiecontrole weer aan.

Laagste versnelling

Je auto uit de sneeuw krijgen, lukt niet door flink gas te geven. Op die manier gaan de banden spinnen en graaf je je juist dieper in de sneeuw in. Zet je auto in de laagste versnelling en geef voorzichtig gas. Geef gedoseerd gas, want anders raak je in een wielspin, wat in het extreemste geval kan leiden tot explosie van de band.

Probeer uit eerdere sporen te raken

Lukt het niet om met weinig gas je auto uit de sneeuw te krijgen? Dan kun je aan een of twee personen vragen om je auto heen en weer te schommelen, terwijl jij in de auto blijft zitten en gas bij geeft. Zo kom je uit eerdere sporen vrij, wat het makkelijker maakt om grip te krijgen. Zorg er in ieder geval voor dat je wielen recht staan en rij voor- en achterwaarts tot je grip hebt.

Lukt dit niet, dan kun je ook proberen om matten of stukken karton voor de aangedreven wielen te plaatsen. Ook zout of antivries strooien kan helpen. Beide middelen smelten het ijs rondom je banden. Antivries moet je wel meteen opruimen, omdat dit giftig is voor het milieu.

Auto uit sneeuw krijgen

Automaat werkt iets anders

Een automaat rijdt net weer wat anders dan een schakelbak. Wanneer je een automaat rijdt, schakel je constant tussen de drive en de achteruit. Bij een schakelbak schakel je tussen de tweede versnelling en de achteruit versnelling. Lees in deze blog meer over tips om met een automaat in sneeuw te kunnen rijden.

Laat bandenspanning zakken

Wrijving kun je ook veroorzaken door de bandenspanning te laten zakken. Hierbij laat je wat lucht uit je band ontsnappen. Dit mag je wel alleen doen, wanneer je de banden hierna meteen weer kunt oppompen. Wanneer de bandenspanning immers niet in orde is, als je op weg bent, dan kan dit nare gevolgen hebben voor je banden.

Ga voorbereid op weg

Bij sneeuwval en gladheid is het aan te raden om thuis te blijven, maar soms moet je gewoon op pad gaan. Ga in deze gevallen goed voorbereid op weg. Maak je auto winterklaar door bijvoorbeeld de juiste banden onder je auto te plaatsen. Lees in dit artikel hoe je jouw auto winterklaar maakt. Winterbanden in de sneeuw en in winterse omstandigheden zijn altijd aan te raden. Lees hier over de risico’s van rijden met zomerbanden in de sneeuw. Neem ook altijd iets te drinken en eten mee, zodat je als je stil komt te staan wat kunt eten en drinken. Zorg sowieso ervoor dat je jouw rijstijl aan de winterse weersomstandigheden aanpast. Lees hier onze tips voor rijden in de sneeuw.

Related Posts

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »