7 tips voor autorijden in de winter

Frits Pieper
10 feb 2015

Hoe rijd je zonder problemen de winter door?

Het wordt weer snel donker en de dagen worden korter; een teken dat de winter haar intrede doet. De winter betekent vaak kou, regen, sneeuw en gladheid. Hoe zorg je ervoor dat je ook in de winter veilig de weg op kunt en zo min mogelijk last hebt van het winterweer? Hieronder geven we 7 auto tips om in de winter goed voorbereid de weg op te gaan.

1. Check vooraf de weersvoorspellingen

Ga in de winter altijd goed voorbereid de weg op. Kijk voordat je de weg op gaat naar de weersvoorspelling voor de komende uren, zodat je weet wat je te wachten staat. Wanneer een fikse regen- of sneeuwbui op komst is, kun je de afweging maken deze te ontwijken of kun je een inschatting maken hoe lang het winterweer ongeveer gaat aanhouden.

Door het weer van tevoren te checken, ben je beter voorbereid op wat je mogelijk te wachten staat en kun je met een gerust gevoel de weg op gaan.

2. Maak je autoruiten en autolichten schoon

Een andere tip voor je auto in de winter is dat je er altijd voor moeten zorgen dat de autoruiten en -lichten schoon zijn voordat je de weg op gaat. Is er sneeuw gevallen? Neem dan de tijd om de sneeuw van je ruiten, lichten en dak te verwijderen. Wanneer je dit niet doet, kan het namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen op de weg. De sneeuw die tijdens het rijden van je auto wordt afgeblazen, kan ook voor andere weggebruikers een gevaar zijn.

autorijden in de winter

3. Check de profieldikte van je banden

Het is verstandig om je auto goed voor te bereiden op de winter. Zo kun je voordat de winter begint, controleren of je banden nog voldoende profieldikte hebben. Winterbanden en sneeuwkettingen kunnen jouw auto namelijk veel meer grip op de weg geven.

Winterbanden

Een van de belangrijkste tips voor je auto in de winter is het nemen van winterbanden. Door (nieuwe) winterbanden heb je meer grip op de weg. Zeker met sneeuw of ijzel merk je enorm het verschil in vergelijking met zomerbanden. De profieldikte van 4.0mm is dan ook minstens twee maal zoveel als bij zomerbanden. Hierdoor is bij winterbanden de remweg korter, dit maakt de kans op ongelukken veel kleiner. Ben je van plan om door de sneeuw te rijden met je zomerbanden? Wij vertellen je hier meer over de risico’s daarvan.

Sneeuwkettingen

Ga je op wintersport? Bevestig dan sneeuwkettingen op je banden. Sneeuwkettingen zorgen voor nog meer grip dan winterbanden dat doen. Dit is vooral bij veel sneeuwval of extreme gladheid aan te raden. In Nederland zul je deze dan ook niet zo snel nodig hebben, maar voor sommige skigebieden is het echt aan te raden.

In een andere blog vertellen we meer over hoe jij jouw auto winterklaar kunt maken.

4. Omgaan met vorst

Tref je in de ochtend vorst aan op je autoruiten? Krab dit er dan rustig af met de krabber. Zet tijdens het krabben alvast de motor aan om de auto van binnenuit op te laten warmen. Het is belangrijk dat je niet de weg op gaat voordat je door alle autoruiten kunt kijken. Wat je zeker niet moet doen, is kokend water over je ruiten heen gooien. Hierdoor is de kans groot dat je ruit knapt door de grote warmteverschillen.

autorijden in de winter

5. Warm de auto nooit op in een gesloten ruimte

Heb je een eigen garage en wil je graag je auto opwarmen voordat je vertrekt? Zorg er dan altijd voor dat je de garagedeur openhoudt. De hoge concentratie koolmonoxide die een auto produceert kan een koolmonoxide vergiftiging veroorzaken. Dit kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en zelfs flauwvallen.

6. Auto accu gaat sneller leeg

Een andere winter tip voor jouw auto die je moet onthouden, is dat koud weer ervoor kan zorgen dat de accu van je auto sneller leegloopt. Dit komt voornamelijk doordat je auto meer moeite moet doen om zichzelf voort te bewegen. Ook het gebruik van de verwarming kan de accu sneller leeg laten lopen. Check in de winter je accu dus vaker dan normaal. Een accu-oplader is daarom dan ook geen overbodige luxe.

7. Let op je benzinemeter

Nu is het altijd verstandig om regelmatig je benzinemeter te checken, maar in de winter kan een lege benzinetank al helemaal vervelend zijn. Bij koude weersomstandigheden kan condensatie van vocht in de lucht waterophoping in je benzinetank veroorzaken. Als dit water terechtkomt in je benzinetank, kan dit verstoppingen veroorzaken bij het brandstofverbruik. Tank dus wat vaker in de winter. Laat de wijzer niet de ‘E’ naderen, maar tank op tijd.

Tip: laat de benzinewijzer niet onder een ¼ komen. Ook geven we in een andere blog nog meer tips om ervoor te zorgen dat je niet zonder benzine komt te zitten.

Rijden in winterweer vraagt om andere voorzorgsmaatregelen dan normaal. Heb je een auto gehuurd in de winter bij ons? Check bovenstaande 7 tips om er maximaal gebruik van te kunnen maken en niet in de problemen te komen.

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »