4 tips om niet zonder benzine te zitten

Frits Pieper
02 feb 2015

Hoe kom je nooit meer zonder benzine te zitten?

Ken je dat verhaal van die mensen die op reis gingen en zonder brandstof kwamen te zitten? Achteraf kun je er vaak om lachen, maar toch lijkt het ons beter dit te voorkomen aan de hand van deze tips.

Uiteraard zul je denken, maar je hebt toch een brandstofmeter? En toch zal het je verbazen hoe vaak het voorkomt dat mensen zonder benzine of diesel komen te zitten. De oorzaken zijn meestal; niet op de meterstand gelet, of een verkeerde inschatting van het aantal nog te rijden kilometers.

Om deze ‘niet-grappige’-situatie te voorkomen hebben we een aantal handige tips voor je opgesteld bij het huren van een auto.

Tip 1: Bestudeer het verbruik en de actieradius van de leenauto

Het verbruik van auto’s kan uitgedrukt worden in kilometers per liter, oftewel km/l. Stel dat je een tankinhoud hebt van 60 liter en het gemiddeld verbruik is 8 km/l, dan kun je (60 x 8 =) 480 km rijden op een volle tank.

Houd rekening met de verschillende rijstijlen. In de bebouwde kom met veel optrekken en afremmen zal een auto altijd meer verbruiken dan wanneer je lange tijd een constante snelheid rijdt op de snelweg.

Vraag gerust naar de maximale afstand, ofwel actieradius, aan de autoverhuurder.

Tip 2: Vraag hoe er melding van een bijna lege tank gemaakt wordt

Het verschilt nogal per auto hoe er aan de bestuurder wordt aangegeven dat de tank bijna leeg is. Veelal is het een (oranje) lampje en als de tank écht leeg dreigt te raken gaan de meeste moderne auto’s ook een piepend geluidsignaal geven.

Wees oplettend in een huurauto, omdat dit dus andere signalen kan geven dan je gewend bent waardoor het niet altijd op hoeft te vallen.

Ons advies is dan ook om de tank niet onder een kwart van de capaciteit te laten komen.

Tip 3: Bestudeer de route en tank op tijd

Het klinkt logisch, maar toch is dit de meest voorkomende reden waarom mensen tot stilstand komen vanwege een lege tank. Ondanks dat het indicatielampje al brandt besluit men toch door te rijden om de tank “zo leeg mogelijk te rijden” en dus minder vaak te hoeven tanken.

Besluit je toch door te rijden bij het zien van een tankstation en wil je het er op gokken, dan kun je maar beter van tevoren bestudeerd hebben (en stressbestendig zijn).

Er zijn apps voor op je smartphone van bijvoorbeeld de Shell en BP, zodat je (passagier) kunt opzoeken waar het eerstvolgende tankstation is. Ook de app van de ANWB is heel handig, aangezien hier alle (!) tankstations in te vinden zijn!

Tip 4: Buitenland

In Nederland is er meestal om de paar kilometer wel een tankstation te vinden. In het buitenland kan dit heel anders zijn. In landen zoals Frankrijk en Duitsland zijn de afstanden veel groter en zijn er dan ook veel minder tankstations per kilometer te vinden. Neem hier dus minder risico dan je in Nederland zou doen.

Extra tip: Waar zit je tankdop?

Je zal zien dat bij je huurauto je tankdop net aan de andere kant zit dan bij je eigen auto. In de meeste auto’s is er een handige indicatie wat je maar net even moet weten.

waar-zit-de-tankdop

Meestal is dit aangegeven aan de hand van een pijltje naast het tank icoontje.

tankdop

Bij andere merken geeft de slang van het icoontje aan waar de tankdop zit.

Met deze tips voorkom je het gênante verjaardagsverhaal: “… dus toen zaten we zonder benzine”.

Meer tips? Lees onze blogs over:

–  veilig auto rijden

– autorijden onder winterse omstandigheden

tips bij het huren van een auto

Redenen om een auto te huren

voorkomen van diefstal van je auto

4 reacties

 1. Jos op 2 februari 2015 om 12:34

  Alleen als ik veel kilometers moet maken, zal ik de tank geheel vullen.
  Vorig jaar heb ik dat voor de laatste keer gedaan.
  Op een nacht in april werd mijn bestelbusje van de oprit gejat.
  Dat heeft mij behoorlijk geraakt zo’n smerige streek.
  Maar wat mij ook goed dwars zat, was dat die dief de eerste 900 km zonder te tanken kon doorrijden.
  Met weinig brandstof had hij dichterbij ergens moeten tanken.
  Dan had een camera de bus al snel kunnen traceren.
  M.v g
  Jos

 2. René op 2 februari 2015 om 15:18

  “Stel dat je een tankinhoud hebt van 60 liter en het gemiddeld verbruik is 8 l/km, dan kun je (60 x 8 =) 480 km rijden op een volle tank.”

  Ik hoop dat geen van de auto’s die bij Adrem te huur zijn 8 liter per km verbruiken. Dan kan je met een tank van 60 liter maar 7,5 km rijden.

  • Frits Pieper op 2 februari 2015 om 17:31

   Haha René,
   Dat is een waardevolle opmerking! Het verbruik stond verkeerd in het artikel, goed opgemerkt! Kilometers en liters moesten worden omgedraaid. Kun je even checken of het nu wel klopt?
   Groeten,
   Adrem Autoverhuur
   Frits Pieper

 3. Anne Marie op 10 februari 2015 om 12:15

  Hallo,

  Goed weer even wakker geschut te worden. Een vriendin van mij had inderdaad laatst deze “genante situatie”. Grappig om te lezen. Misschien handig om dit lijstje (samen met ander tips) mee te geven bij het huren van een auto?

Laat een reactie achter

Related Posts

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »