Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren?

Nina Geuskens
19 jan 2022

Je hebt net je rijbewijs en je wilt vanaf je 18de verjaardag een auto huren en een roadtrip naar Europa maken, maar mag dit eigenlijk wel? Een huurauto op vakantie heeft de voordelen van comfort en flexibiliteit. Maar wij zien steeds vaker dat er onduidelijkheid bestaat over de mogelijkheden tot het huren van een auto vanaf 18 of 21 jaar in Nederland en in het buitenland. Wij geven jou als ervaren autoverhuurbedrijf in deze blog graag meer duidelijkheid hierover.

Waarom geldt er een minimumleeftijd voor het huren van een auto?

Autoverhuurbedrijven zijn geheel vrij in het vaststellen van de extra vereisten en regels omtrent de leeftijd van hun klanten in een huurcontract. Omdat de verzekeringskosten hoger kunnen oplopen bij jonge bestuurders hanteren autoverhuurbedrijven vaak een minimum leeftijd. De verzekeringsmaatschappijen zijn hierin leidend. Sommige bedrijven hanteren zelfs een maximum leeftijd. Binnen de wettelijk vastgestelde regels mag het verhuurbedrijf dus gewoon verbieden een auto te verhuren tot en met 24 jaar. Autoverhuurbedrijven hanteren in sommige gevallen een toeslag voor het verhuren van een auto aan een huurder die niet aan een leeftijdsnorm voldoet. Met deze zogenaamde Young driver premie verzekert een verhuurder zich als het ware voor het grotere gemiddelde risico dat deze specifieke jonge huurder een ongeval krijgt of schade aanbrengt aan het voertuig.

leeftijd auto huren

Auto huren in Nederland vanaf 18 jaar

Autoverhuurders hanteren in Nederland een minimumleeftijd en verwachten dat je op papier al enige rijervaring hebt. Om in Nederland een auto te lenen moet je minimaal 21 jaar oud zijn en minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Tot en met 20 jaar is het huren van een auto dus niet mogelijk in Nederland. Wanneer iemand 18 jaar is, net het rijbewijs heeft gehaald en 40 rijlessen heeft gehad, zal diegene waarschijnlijk beter kunnen rijden dan iemand die ook met 18 jaar het rijbewijs heeft gehaald, vervolgens 4 jaar geen auto rijdt en pas met 22 jaar een auto gaat huren. Helaas houdt een verzekeringsmaatschappij hier geen rekening mee. De minimale leeftijd verschilt tevens per verhuurder, bestemming en type auto. Onder de 23 jaar heb je bovendien maar een beperkte keuze aan auto’s die je mag huren en voor een huurauto uit een grote categorie dien je zelfs minimaal 25 jaar oud te zijn. Of je nu een grote bestelbus nodig hebt voor het verhuizen van jouw inboedel naar je nieuwe studentenkamer of tijdelijk een betrouwbare shortlease auto nodig hebt voor woon-werk verkeer, het is altijd verstandig vooraf de voorwaarden in je huurcontract goed door te nemen.

Auto huren in het buitenland vanaf 18 jaar

De leeftijdsnormen en toeslagen voor het huren van een auto zijn een wereldwijd fenomeen. Op vakantie in een land buiten Nederland word je hier dus ook vaak mee geconfronteerd. Lees de plaatselijk geldende voorwaarden goed door voordat je een huurcontract op reis afsluit of reserveer je huurauto vooraf bij een buitenlands of Nederlands verhuurbedrijf. Zo kies je met het gemak vanuit je huiskamer en het advies van jouw ouders welk type, merk en grootte auto voor jouw reisgezelschap het handigste is en voorkom je dat er geen comfortabele auto’s meer beschikbaar zijn bij aankomst op je vakantieadres. Vooral in het hoogseizoen worden er namelijk veel auto’s verhuurd aan toeristen. Op deze website van de ANWB lees je 13 handige tips voor het huren van een auto in het buitenland.

 

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »