Veilig rijden in de herfst

Frits Pieper
06 dec 2015

De meeste automobilisten zijn goed voorbereid op de winter, maar ook in de herfst kun je voor verrassingen komen te staan. Stevige regenbuien, de laagstaande zon, vroege duisternis en bladeren op de weg verdubbelen de kans op ongelukken.

Rijden bij hevige regenval

Een zware regenbui kan je zicht flink beperken. Je mag je mistlampen achter dan wel niet ontsteken, maar je kunt natuurlijk wel je snelheid aanpassen en de afstand tot je voorligger vergroten. Check ook regelmatig de rubbers van je ruitenwissers en vervang ze als ze droog aanvoelen voor een optimaal zicht. Het beste kun je je ruitenwissers ieder jaar vervangen.

herfstOok moet je bij zware regenval opletten voor aquaplaning, waarbij je als het ware op de laag water op het wegdek komt te rijden. Daardoor verlies je grip en wordt je auto praktisch onbestuurbaar. Aquaplaning kun je niet altijd voorkomen, maar (regen)banden met een goed profiel en een ideale bandenspanning helpen wel.

Laagstaande zon en schemering

In de herfst en winter wordt het veel vroeger donker dan ’s zomers. Vooral in de schemering gebeuren veel ongelukken. De laagstaande zon verblindt veel mensen en koplampen van tegenliggers kunnen hetzelfde doen. Een zonnebril komt dan erg van pas.

Ook als het pikdonker is, zien veel mensen slecht. Ongeveer een derde van alle mannen en de helft van alle vrouwen ziet slecht in het donker en oriënteert zich op de lijnen of koplampen van een voorligger. In dit geval kan een nachtbril met gele glazen helpen.

Samengevat:

  • pas je rijgedrag aan
  • vervang de rubbers van je ruitenwissers regelmatig
  • zorg voor goede banden en de juiste bandenspanning
  • bewaar een zonnebril en nachtbril in je auto

Wil je meer weten over veilig auto rijden? Lees hier dan onze tips over veilig auto rijden.

Rijd jij in de herfst op winterbanden of speciale regenbanden? Laat het ons weten in een reactie!

Laat een reactie achter

Related Posts

luxe huurauto

Met een luxe huurauto door het heuvelland

De vakanties komen er langzaam aan en dat betekent natuurlijk leuke uitstapjes, dagjes weg en vakanties. Om mooie plekken te…

Lees meer »

rijden met aanhanger

Tips voor het rijden met een aanhanger

Wanneer je op vakantie gaat, aan het verhuizen bent of simpelweg spullen moet vervoeren, kan het wel eens zijn dat…

Lees meer »

distributieriem

Een versleten of kapotte distributieriem herkennen

Iedere auto heeft een distributieriem. Deze bevindt zich meestal aan de voorkant van de motor. Distributieriemen staan onder veel stress…

Lees meer »