Tips voor veilig rijden in de herfst met de auto

Frits Pieper
06 dec 2015

De meeste automobilisten bereiden zich wel goed voor op het rijden in de winter, maar niet altijd op rijden in de herfst. En dat terwijl je gedurende de herfst in de auto juist te maken kunt krijgen met een aantal verrassingen en wisselvallige weersomstandigheden die voor gevaarlijke situaties op de weg kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan stevige regenbuien, hagel, wind, laagstaande zon, vallende takken en bladeren op de weg. Bovendien wordt het in de herfst al vroeg donker. Hoe kun je ervoor zorgen dat je in de herfst goed voorbereid de weg op gaat? We geven je een aantal tips.

Maak je auto herfst-klaar

Ten eerste is het belangrijk dat je auto goed bestand is tegen de strenge en wisselvallige weersomstandigheden. Maak je auto daarom herfst-klaar. Er zijn een aantal dingen die je goed moet controleren voordat je in de herfst met de auto de weg op gaat, namelijk:

De banden

Controleer zowel de bandenspanning als de profieldiepte van de banden. Als deze beide in orde zijn, heb je veel meer grip op het wegdek en loop je minder risico op aquaplaning of slippen. Ook is het slim om in de herfst al de winterbanden onder de auto te leggen. Winterbanden bieden namelijk veel meer grip op een glad wegdek, bijvoorbeeld bij veel regenval, hagel of gevallen bladeren.

Ruitenwissers en ruitenvloeistof

Om bij stevige regen-, sneeuw- en hagelval een goed zicht op de weg te kunnen behouden, is het zeer belangrijk dat je ruitenwissers goed werken. Merk je dat je ruitenwissers strepen achterlaten of dat de rubbers nogal droog aanvoelen, vervang de ruitenwissers dan door nieuwe. Je kunt ruitenwissers het beste ieder jaar vervangen.

Zorg er ook voor dat de ruitenwisservloeistof van je auto is bijgevuld. In de herfst en winter kun je het beste kiezen voor de wintervariant van ruitenvloeistof, deze is namelijk beter bestand tegen vorst.

Laat de accu en het licht controleren

Mocht je auto al een tijdje geen beurt meer hebben gehad, dan raden we je aan om de auto tijdens of net voor de herfst eens goed te laten controleren. Het is vooral belangrijk dat de accu wordt gecontroleerd, deze is namelijk gevoelig voor lage temperaturen. Als je auto in de herfst een oude accu heeft, dan loop je het risico dat je met pech langs de weg komt te staan.

Ook is het verstandig om in de herfst en winter regelmatig te (laten) checken of de verlichting van je auto goed werkt. Neem ook de remlichten mee in de controle. Zorg er tot slot voor dat de koplampen op de goede manier zijn afgesteld om te voorkomen dat andere automobilisten erdoor worden verblind.

rijden in de herfst

Extra tips om in de herfst veilig met de auto de weg op te gaan

Nu je auto herfst-klaar is, zijn er nog een aantal andere zaken die je kunt doen om de kans op ongelukken met de auto in de herfst te verkleinen. Lees de volgende tips:

Wat te doen bij extreme regen (en aquaplaning)?

Een zware regenbui kan je zicht flink beperken. Je mag je mistlampen achter dan wel niet ontsteken, maar je kunt natuurlijk wel je snelheid aanpassen en de afstand tot je voorligger vergroten. Ook moet je bij zware regenval opletten voor aquaplaning.

Bij aquaplaning ga je als het ware op een laag water rijden, waardoor je de grip op het wegdek verliest en de auto praktisch onbestuurbaar wordt. Banden met een goed profiel en de ideale bandenspanning kunnen helpen om aquaplaning te voorkomen. Mocht je toch te maken krijgen met aquaplaning, volg dan de volgende stappen om aquaplaning het hoofd te bieden.

Zet altijd de verlichting aan

In de herfst ben je (door de laagstaande zon) vaak minder goed te zien voor andere weggebruikers. Zet daarom altijd je lichten aan, ook overdag. Op deze manier ben je veel beter zichtbaar.

Leg een zonnebril in de auto

In de herfst wordt het al vroeg donker en kun je tijdens de schemering last krijgen van laagstaande zon. Voorkom dat je verblind wordt door een zonnebril in de auto neer te leggen. Op deze manier kun je ondanks de felle zon het zicht op de weg blijven behouden en voorkom je onnodige ongelukken.

Schaf een nachtbril aan

Ongeveer een derde van alle mannen en de helft van alle vrouwen ziet slecht in het donker. Heb jij hier ook last van? In dat geval kan een nachtbril met gele glazen uitkomst bieden. Hiermee kun jij ook in het donker goed blijven zien en hoef je je niet te oriënteren op de lijnen of koplampen van een voorligger.

Voorkom beslagen autoruiten

Rijd nooit met beslagen ramen. Dit is niet alleen levensgevaarlijk, maar kan je ook nog eens een hoge boete opleveren. Stap je in de herfst in je auto en merk je dat de autoruiten (deels) beslagen zijn? Zet dan gelijk de airconditioning of verwarming op de hoogste stand aan. Hierdoor zal de condens afnemen. Je kunt de condens ook verwijderen met een schone, droge doek.

Maak schoenzolen droog voor het instappen

We raden je aan om voordat je gaat rijden in de herfst altijd je schoenzolen goed droog te maken. Met natte schoenen kun je namelijk eerder van de pedalen glijden, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Rijd voorzichtig!

Tot slot is het natuurlijk essentieel dat je je rijgedrag aanpast op de weersomstandigheden. Door regen en sneeuw kan de weg namelijk glad zijn en kan de remweg langer zijn dan je gewend bent. Pas daarom je snelheid aan en houd voldoende afstand op je voorganger. Zo heb je nog voldoende ruimte om tot stilstand te komen als je plotseling moet remmen.

Wil je meer weten over veilig auto rijden? Lees dan ook onze blog tips over veilig auto rijden.

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »