5 Tips over wat te doen bij aquaplaning

Frits Pieper
10 okt 2022

Het regent behoorlijk en de weg lijkt wat glad. Toch wil je niet te langzaam rijden, want je hebt een belangrijke afspraak op de planning staan waar je niet te laat voor wilt komen. Je was al aan de late kant, dus je besluit om wat meer door te rijden. Opeens voel je dat je geen grip meer hebt op de weg. Ojee! Je hebt te maken met aquaplaning. Wat houdt aquaplaning precies in en wat moet je doen bij aquaplaning? En kun je aquaplaning in de toekomst voorkomen? Lees snel verder om erachter te komen.

Wat is aquaplaning?

Bij regen vormt er zich een laagje water op de weg. Normaalgesproken kan het profiel van je banden het water weggeleiden of ‘wegpersen’, wat ervoor zorgt dat je banden contact blijven houden met de weg. Maar als je te snel rijdt, of als de profieldiepte van je banden niet diep genoeg is, dan kan het water niet weg en zal er een laag water onder de banden komen. Hierdoor rijdt je als het ware op het water en wordt de auto onbestuurbaar. Deze toestand staat bekend als aquaplaning.

Voorbeeld van aquaplaning

Als het flink regent en je ongeveer 100 km/uur rijdt, dan moet iedere band per seconde 4 liter water verplaatsen. En dat terwijl ieder stukje van de band maar 0,02 seconde contact met de weg heeft. In die hele korte tijd zou dus al het water moeten worden afgevoerd om contact met de weg te behouden. Dit is bijna niet mogelijk, waardoor dus aquaplaning ontstaat.

Wat moet je doen bij aquaplaning?

Kom je in de situatie terecht dat je geen grip meer hebt op je auto en de weg? Hieronder lees je wat te doen bij aquaplaning:

  1. Blijf kalm
    Ten eerste is het belangrijk dat je niet in paniek raakt. Je zult uiteindelijk weer grip krijgen op de weg als je auto op een stuk komt waar minder water op de weg ligt.
  2. Neem gas terug
    Wanneer je te maken krijgt met aquaplaning kun je het beste je snelheid verminderen door voorzichtig gas terug te nemen. Probeer niet snelheid te verminderen door plotseling hard af te remmen, anders raak je de controle over het stuur helemaal kwijt.
  3. Handen aan het stuur
    Voel je dat je het contact met de weg verliest? Blijf je handen dan toch stevig aan het stuur vasthouden en probeer voorzichtig mee te sturen en kijken in de richting van waar je naartoe wilt.
  4. Stuur met de sliprichting mee
    Als je merkt dat je echt in een slip terecht bent gekomen, stuur dan met de slip-richting mee totdat je merkt dat je weer grip krijgt op de weg, om vervolgens gelijk in de tegenovergestelde richting te sturen. Op deze manier kun je weer recht gaan rijden.
  5. Gebruik de koppeling
    Een laatste tip over wat te doen bij aquaplaning is om de koppeling in te trappen. Zo zorg je ervoor dat de wielen niet zomaar gaan rollen of plotseling afremmen. Laat de koppeling weer los op het moment dat je geen last meer hebt van aquaplaning.

wat te doen bij aquaplaning

Kun je aquaplaning voorkomen?

Ja, aquaplaning kan voorkomen worden door een aantal maatregelen te treffen, namelijk:

Kies voor goede, niet de dikke banden met de juiste profieldiepte

Je kunt het risico op aquaplaning drastisch verkleinen door te kiezen voor goede banden. Met de juiste banden zou je aquaplaning moeten kunnen voorkomen tot een snelheid van 100 km/uur. Bij het kiezen van de banden is het vooral belangrijk dat de banden niet te dik zijn. Bij dunnere banden is de kans op aquaplaning kleiner, omdat deze meer door het water heen ‘snijden’.

Verder is het zeer belangrijk dat de banden onder je auto de juiste profieldiepte hebben. Hoe dieper het profiel is, hoe meer water de banden kunnen verwerken en hoe minder kans op aquaplaning. Wanneer je merkt dat de banden van je auto nog maar een profiel hebben van 3 mm of lager, dan raden we aan om de banden te vervangen. Bij winterbanden geldt 4 mm diepte als de slijtgrens.

Pas je rijstijl aan op de weersomstandigheden

Je kunt aquaplaning ook voorkomen door voorzichtig te rijden. Het is vooral belangrijk om veilig te rijden in de herfst en winter, omdat er dan meer regenval optreedt. Dus wat moet je doen bij natte weersomstandigheden om aquaplaning te voorkomen? Verminder je snelheid en neem wat meer afstand van je voorganger. Door langzamer te rijden, kunnen je banden meer water verwerken en wordt de kans op aquaplaning kleiner. En mocht het toch misgaan, dan heb je door de extra genomen afstand meer ruimte en tijd om je auto weer onder controle te krijgen.

Controleer regelmatig de bandenspanning

Tot slot is het belangrijk om regelmatig te checken of de bandenspanning van je banden in orde is. Bij de juiste bandenspanning is er een kleiner oppervlakte van de band dat contact heeft met de weg. Ook het gewicht van de auto wordt hierdoor verspreid over een kleiner oppervlakte. Dit verkleint de kans op aquaplaning.


Heb jij wel eens aquaplaning meegemaakt? Ik ben benieuwd naar je ervaringen! 

2 reacties

  1. Jeoffrey Beckers op 28 november 2016 om 18:05

    Goede tips! Altijd eng als je aquaplanning krijgt!

  2. Yvonne op 30 november 2016 om 08:28

    Handig artikel met goede tips voor als het een keer mocht voorkomen. Gelukkig nog nooit zelf meegemaakt!

Laat een reactie achter





Related Posts

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »

gratis parkeren geleen

Waar kun je gratis parkeren in Geleen?

Ben jij regelmatig te vinden in de gemeente Sittard-Geleen? Bijvoorbeeld omdat je in Sittard werkt of omdat je het leuk…

Lees meer »