Aquaplaning

5 Tips bij aquaplaning

Het regent behoorlijk en de weg staat blank.

Ik ben een beetje laat voor mijn afspraak, maar als ik doorrijd, haal ik die nog wel.

Opeens voel ik dat ik geen grip meer heb op de weg.

Help! Wat nu?

Aquaplaning. Wat is dat? Kun je dat voorkomen? En als het je overkomt, wart moet je dan doen?

Wat is aquaplaning?

Als het regent, vormt zich een laagje water op de weg. Dit water wordt door het profiel in je banden weggeperst. Dat zorgt ervoor dat je banden contact houden met de weg. Maar als je te snel rijdt, of als het profiel op je banden te weinig is voor de hoeveelheid water op de weg, zal er voor en onder de banden een laagje water gevormd worden, waardoor de auto als het ware gaat skiën in plaats van rijden. De auto wordt daardoor onbestuurbaar. Deze toestand staat bekend als aquaplaning.

Als het wegdek in orde is, en je rijdt ongeveer 100 km/uur, moet iedere band per seconde 4 liter water verplaatsen. Als je 100 rijdt, maakt elk stukje van je band die de weg raakt maar 0,02 seconde contact met de weg. In die hele korte tijd moet al het water worden afgevoerd om contact met de weg te houden.

Kun je aquaplaning voorkomen?

Met goede banden kun je aquaplaning voorkomen, als er tenminste niet teveel water op de weg ligt en als je niet te hard rijdt. Met goede banden kun je tot 100 km/uur meestal aquaplaning voorkomen. Met slechte banden kan aquaplaning ook bij lagere snelheden optreden.

Wat moet je doen als je geen grip meer hebt?

Als je toch in een situatie komt waarbij je gaat glijden, heb ik 5 tips voor je:

  1. Blijf kalm. Raak niet in paniek. Je auto krijgt weer grip op de weg als je op een stuk komt waar minder water op de weg ligt.
  2. Neem gas terug. Rem niet te plotseling. Anders raak de controle over je stuur helemaal kwijt. Neem liever voorzichtig gas terug en rem af op de motor.
  3. Handen aan het stuur. Voel je dat je het contact met de weg verliest? Kijk in de richting waar je naartoe wilt, en probeer die koers aan te houden.
  4. Pas je snelheid aan. Hoe sneller je rijdt, hoe meer water het profiel van je banden moet afvoeren.
  5. Gebruik de koppeling. Trap je koppeling in om te zorgen dat de wielen niet zomaar gaan rollen of plotseling afremmen. Laat de koppeling weer los als je geen last meer hebt van aquaplaning.

Heb jij wel eens aquaplaning meegemaakt? Ik ben benieuwd naar je ervaringen! 

2 Reacties

  1. Jeoffrey Beckers
  2. Yvonne

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.