Verkeersboete in het buitenland

Frits Pieper
18 jun 2018

Verkeersovertreding begaan in het buitenland? Dan is de kans heel groot dat je bij aanhouding door de politie direct bekeurd wordt. Soms moet je ook gelijk betalen. Word je geflitst? Dan krijg je de bekeuring thuisgestuurd. Maar ook dan kom je niet onder betaling uit.

Aangehouden

Als je wordt aangehouden en je bekeuring direct contant afrekent, moet je weten dat het betalen van je boete neerkomt op het erkennen van schuld. Je kunt dan geen bezwaar meer maken. Het kan ook zo zijn dat je een waarborgsom, meestal gelijk aan de boete, moet betalen. Vraag om een betalingsbevestiging als je in beroep wilt gaan. Mogelijk hoef je de bekeuring niet direct te betalen. Je hebt dan nog de mogelijkheid om in beroep te gaan. Merk op dat vaak geldt hoe vlugger je betaalt, des te lager het boetebedrag is.

Geflitst

Als je bent geflitst en niet wordt aangehouden, wordt de bekeuring naar je huisadres gestuurd. Buitenlandse instanties kunnen volgens de Europese wetgeving aan de hand van je kenteken achter je naam en adres komen.

Na een tijdje nog geen boete ontvangen? Prijs je nog niet rijk, want hier kunnen soms maanden overheen gaan. Op de bekeuring die je thuis ontvangt, staat binnen welke termijn je de boete moet betalen. Ook hier geldt dat vlug betalen vaak goedkoper is. Natuurlijk kun je ook nog in beroep gaan tegen de bekeuring.

Niet zelf gereden?

Krijg je een boete uit het buitenland op je mat en heb je niet zelf gereden, bijvoorbeeld omdat je je auto hebt uitgeleend? Dan kun je vaak onder de boete uitkomen als je kunt aantonen dat iemand anders de bestuurder was. In veel landen geldt namelijk dat de bestuurder en niet de kentekenhouder verantwoordelijk is, zoals in Nederland het geval is.

Denk niet dat je een boete uit het buitenland die je thuis krijgt gestuurd niet hoeft te betalen. De boete kan in Nederland ‘gewoon’ worden geïnd door het CJIB. Als je niet betaalt, beland je bovendien in het buitenlandse opsporingsregister en kun je bij de grens of bij een verkeerscontrole staande worden gehouden. Je zult dan gelijk moeten betalen.

Rijverbod of -ontzegging

Bij bepaalde overtredingen heb je kans dat je naast een boete ook een rijverbod krijgt opgelegd. Dit geldt alleen in het land waar je het verbod opgelegd hebt gekregen.

Een rijverbod is wat anders dan een ontzegging van de rijbevoegdheid, of rijontzegging. Die wordt opgelegd bij zwaardere overtredingen. Bij een rijontzegging dient je je rijbewijs in te leveren. Je rijbewijs wordt dan – meteen of op het moment dat de rijontzegging is opgeheven – opgestuurd naar de RDW, die het opstuurt naar je gemeente. Merk op dat zolang je niet in het bezit bent van een geldig rijbewijs, je ook in Nederland niet mag rijden!

Bezwaar maken

Ben je van mening dat je boete niet terecht is? Dan kun je bezwaar maken. In het bezwaarschrift moet je beargumenteren waarom je vindt dat de boete niet terecht is. Bijvoorbeeld omdat het kenteken onjuist is of dat je niet ter plaatse was. Dat moet je natuurlijk wel kunnen staven met bewijs. Als je in het gelijk wordt gesteld, vervalt de boete. Wordt je bezwaar verworpen, dan kun je nog in (hoger) beroep gaan.


Heb jij al eens een boete gekregen in of uit het buitenland? Ben je toen aangehouden of heb je de boete thuis ontvangen? Heb je gelijk betaald of ben je in beroep gegaan?

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »