Parkeerboetes en parkeerbonnen

Frits Pieper
29 mrt 2017

Je staat fout geparkeerd. Of je hebt geen parkeerkaartje gekocht of het is verlopen. Als je terugkomt bij je auto, tref je een prent op je voorruit aan. Vervelend. Maar je kunt altijd nog bezwaar maken.

Parkeerovertredingen

Er zijn in feite twee categorieën foutparkeren. De eerste is stilstaan of parkeren waar dat niet mag. We spreken dan van een (verkeers)overtreding.

  • een straat waar een parkeerverbod geldt
  • in het openbaar groen (berm, plantsoen e.d.)
  • in een blauwe zone zonder parkeerschijf
  • op de rijbaan (dubbel parkeren)
  • op het trottoir of een fietsstrook
  • langs een doorgetrokken gele streep (parkeren)
  • langs een onderbroken gele streep (stilstaan)

Boetes

In bovenstaande gevallen is de boete 90 euro. Tenzij je ernstige hinder of mogelijk gevaar veroorzaakt, bijvoorbeeld door te parkeren op een kruispunt. Dan is de boete zelfs 140 euro. De boete, plus 9 euro administratiekosten, betaal je aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Parkeren op een invalidenparkeerplaats geldt als een zware verkeersovertreding. Die komt je daarom op een nog veel hogere boete te staan. Namelijk 370 euro. Dat geldt ook voor stilstaan. Ook wanneer er nog iemand in de auto zit, je de motor laat draaien en de alarmlichten hebt aanstaan.

Let op! Bij hinderlijk of gevaarlijk parkeren en stilstaan op een invalidenparkeerplaats kan je voertuig worden weggesleept. Naast de boete draai je dan op voor de wegsleepkosten!

Geen of ongeldig kaartje

ParkeerkaartjeOp sommige plaatsen moet je betalen om te parkeren. Als je niet of te weinig parkeergeld betaalt, kan dat je op een bon komen te staan. (Lees: als je geen kaartje koopt of je kaartje verlopen is.) Dat is in feite geen overtreding waar een boete op staat, maar een naheffing van de gemeentelijke parkeerbelasting. Let wel, deze naheffing is hoger dan het origineel verschuldigde parkeergeld.

Bezwaar maken

Als je vindt dat je onterecht een boete of bon hebt gekregen, kun je bezwaar maken. ‘In beroep gaan’, heet dat. Je moet daarvoor natuurlijk wel een goede reden (beroepsgrond) hebben.

Bezwaar maken tegen een verkeersboete, opgelegd door het CJIB, doe je bij de officier van justitie. Ben je het niet eens met zijn beslissing? Dan kun je altijd nog in (hoger) beroep gaan. Dat doe je bij achtereenvolgens de kantonrechter en het gerechthof.

Ben je het niet eens met een parkeerbon (naheffing parkeerbelasting)? Dan dien je een bezwaar in bij de directeur van de gemeentebelastingen. Als je het niet eens bent met zijn beslissing, kun je in beroep gaan bij de belastingkamer van het Gerechtshof.


Heb jij al eens een parkeerboete of -bon gekregen? Waar en waarvoor? Ben je destijds (met succes) in beroep gegaan? Laat het onze volgers weten in een reactie!

Laat een reactie achter

Related Posts

Baby

Wat is duurder: een kind of een auto?

‘Zou je nog een kind willen?’ ‘Weet je wat dat kost? € 120.000 tot ze 18 zijn! Daar kun je…

Lees meer »

Afkoop eigen risico huurauto

Is de afkoop eigen risico huurauto mogelijk?

Een auto huren is vandaag de dag snel en eenvoudig te realiseren. Je huurt bijvoorbeeld een auto voor je vakantie…

Lees meer »

Kun je in de sneeuw rijden zonder winterbanden in het buitenland?

Binnen Nederland is het niet verplicht om in de winter met winterbanden te rijden. Vanwege de veiligheid wordt het wel…

Lees meer »