Verkeerstekens: een wegwijzer

Frits Pieper
18 okt 2017

Naast verkeersborden en -lichten zijn verkeerstekens op de weg onze belangrijkste wegwijzers in het verkeer. Maar wat betekenen al die lijnen en pijlen eigenlijk?

Strepen

In principe bestaan er twee soorten strepen: doorgetrokken strepen en onderbroken strepen. Deze strepen scheiden wegen of weghelften van elkaar. Een enkele of dubbele doorgetrokken streep mag je niet passeren. Als zich aan ‘jouw’ kant van de doorgetrokken streep een onderbroken streep bevindt, mag je deze wel overschrijden. Ook de kantlijn van de spitsstrook mag je overschrijden.

Ook verdrijvingsvlakken, bestaande uit diagonale strepen of gevuld, worden tot de strepen gerekend. Het overschrijden ervan is verboden en kan je op een boete komen te staan van 230 euro: even hoog als voor het passeren van een doorgetrokken streep.

De groene vulling tussen twee middenstrepen – hetzij doorgetrokken, hetzij onderbroken – betekent dat je op die weg 100 km/u mag. Ontbreekt die vulling? Dan mag je er 80 km/u. Is er van een middenstreep helemaal geen sprake? Dan geldt een maximumsnelheid van 60 km/u.

Pijlen

Pijlen geven simpelweg een (verplichte) rijrichting aan vóór een kruising of rotonde. Volg je de verplichte rijrichting niet, bijvoorbeeld door ‘verkeerd’ voor te sorteren? Dan kan je dit op een boete van 230 euro komen te staan.

Haaientanden

Haaientanden ‘dwingen’ je te stoppen en voorrang te verlenen aan bestuurders op de kruisende weg of rotonde. Het niet verlenen van voorrang kan je 230 euro kosten.

Zebrapad

Ook een zebrapad is een teken op de weg. Het betekent dat je voorrang moet verlenen aan voetgangers en gehandicaptenvoertuigen die hier (willen) oversteken. Doorrijden kan je een fikse prent opleveren van 370 euro.

Fietsstroken en busbanen

Fietsstroken en busbanen zijn ook op de weg gemarkeerd. Alleen de aangewezen doelgroep mag zich hierop begeven. Begeef je je als bestuurder van een auto op een busbaan bijvoorbeeld? Dan kan je dit op een boete van 140 euro komen te staan. Zonde van je geld.


Heb jij nog vragen over verkeerstekens op de weg? Stel ze in een reactie en we laten onze medewerker én rijschoolhouder Ersan ze beantwoorden! Ken je de verkeersregels en wil je een bestelbus huren in Echt en omgeving? Dat kan bij Adrem Autoverhuur!

Laat een reactie achter

Related Posts

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »