Hoe kun je het beste je winterbanden opslaan?

Nina Geuskens
30 aug 2022

Zijn de koude wintermaanden inmiddels achter de rug en is het tijd om de zomerbanden weer onder de auto te leggen? Dan heb je natuurlijk een plek nodig om je winterbanden op te slaan. Maar waar kun je je winterbanden nu het beste opslaan? En waar moet je allemaal rekening bij houden bij de opslag van je banden? Uiteraard wil je je banden zo lang mogelijk mooi en goed houden, zodat je ze elk jaar weer opnieuw kunt gebruiken. Het is daarom belangrijk dat je de winterbanden na het wisselen goed opslaat. Hoe je dit doet, lees je in deze blog!

Waar kan ik mijn winterbanden het beste opslaan?

Je kunt je winterbanden het beste opslaan in een schuur of in een ruimte van jouw bandenspecialist of garage die speciaal hiervoor is bedoeld. Wil je liever geen geld uitgeven voor de opslag van jouw banden of heb je geen schuur tot jouw beschikking? Dan kun je je winterbanden ook opslaan in een andere ruimte. Je moet hierbij wel met een aantal dingen rekening houden. Daar vertellen we hieronder meer over.

Criteria voor ruimte om winterbanden op te slaan

Winterbanden blijven in de beste conditie als deze tijdens de opslag goed beschermd worden tegen invloeden van het weer en temperaturen. Wat houdt dat in voor de ruimte? In andere woorden, waar moet ik op letten bij het uitkiezen van een goede opslagplaats voor mijn banden?

De ruimte moet droog zijn

Kies een ruimte die goed droog is, bijvoorbeeld een kast in een logeerkamer op de eerste etage. Goede ventilatie kan helpen om een ruimte droog te houden. Ga liever niet voor de kelder of een andere vochtige ruimte.

De ruimte moet koel zijn

Wordt het snel warm of benauwd in een ruimte, bijvoorbeeld omdat hier constant de zon op schijnt? Dan is deze ruimte niet zo geschikt voor het opslaan van je winterbanden. Het is ook belangrijk dat je een plek kiest die voldoende verwijderd is van verwarmingsleidingen of warm water leidingen. Want wanneer dit soort leidingen dicht bij de banden liggen, dan zullen de banden sneller uitdrogen of verouderen.

Er moet niet te veel licht zijn in de ruimte

Licht, zeker Uv-licht, heeft een verouderende werking op banden. Daarom is het aan te raden om een kamer of ruimte te kiezen waar niet te veel zon of ander licht komt. Het is niet erg als de ruimte niet volledig donker is.

Winterbanden

Winterbanden opslaan – hoe pak ik ze in?

Nu je een ruimte hebt gekozen voor de opslag van je banden, is het tijd om de banden hier op de juiste manier neer te zetten. We raden je aan om de banden eerst in een bandenhoes te stoppen. Zo worden je banden al beter beschermd tegen licht en andere invloeden en blijft het rubber in een betere conditie. Wanneer de bandenhoezen erg licht of dun zijn, kun je ze eventueel nog inpakken in plastic.

Juiste manier van banden opslaan

Vervolgens ga je de banden op de juiste manier stationeren. Hieronder lees je meer over de juiste manier van opslaan.

De banden op de velgen bewaren

Als de banden nog op de velgen zitten, kun je ze het beste een velgenboom gebruiken. Die zorgt ervoor dat de banden niet tegen elkaar aan komen en niet zo snel vervormen. In een velgenboom (met wielen) kun je de banden bovendien makkelijk verplaatsen. Ook kun je ervoor kiezen om de banden met velgen horizontaal te bewaren. Op deze manier kun je ze gemakkelijk stapelen.

De banden zonder de velgen bewaren

Wanneer je de banden zonder velgen opslaat, kun je ze het beste naast elkaar neerzetten. Hiervoor kun je eventueel een bandenrek gebruiken.

Overige tips bij het opslaan van banden

Tot slot zijn er nog een aantal dingen die goed zijn om te weten:

  • Banden kunnen vervormen wanneer ze lange tijd op dezelfde manier liggen of staan.
    We raden je aan om de (winter)banden regelmatig iets anders neer te zetten of te draaien. Op deze manier blijft de druk niet steeds op dezelfde plek en kunnen de oliën in het rubber zich beter verdelen. Dit is beter voor de conditie van de banden.
  • Banden blijven in betere conditie wanneer ze op de juiste spanning worden opgeslagen.
    Het is raadzaam om voor het opbergen van de banden (als ze op de velg zitten) de bandenspanning te controleren. Op de juiste spanning blijven ze in de beste conditie.
  • Het is belangrijk om de winterbanden tijdig te vervangen.
    Om problemen op de weg te voorkomen, is het essentieel dat je nieuwe winterbanden aanschaft zodra je oude versleten of kapot zijn. Hoe weet je nu wanneer je je winterbanden moet vervangen? Dat lees je in een andere blog van Adrem.

Conclusie, hoe kan ik mijn winterbanden het beste opslaan?

Je kunt je banden het beste opslaan in een schuur of een andere droge, donkere en koele plek. Let op de juiste positie van de banden en draai de banden regelmatig. Door de banden op deze manier op te slaan blijven ze zo lang mogelijk goed.

Auto huren

Als je een auto huurt, dan heb je natuurlijk het voordeel dat je niet zelf de winterbanden hoeft te verwisselen, opslaan en vervangen. Een auto huren nabij Echt doe je bij Adrem.

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »