Auto wrappen: de voor- en nadelen

Nina Geuskens
20 feb 2024

Auto wrappen is een proces waarbij een speciale vinylfolie wordt gebruikt om de buitenkant van een auto te bedekken. Deze folie kan verschillende kleuren, patronen en afwerkingen hebben, zoals glanzend, mat of metallic. Het wrappen van een auto biedt een alternatief voor het spuiten van de auto en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Je auto wrappen kan verschillende voor- en nadelen hebben. In dit artikel zullen daarom alle voor- en nadelen van je auto wrappen kort de revue passeren.

Auto wrappen voor- en nadelen

Je auto wrappen kan verschillende voor en nadelen hebben. Voordelig is onder andere de tijdelijke look die je voor je auto creëert en de bescherming van de originele lak. Auto wrappen heeft natuurlijk ook zijn nadelen, zoals dat de wasstraat een no go is en de wijziging in kleur bij het RDW aangegeven moet worden.

Bescherming van de lak

Een van de grootste voordelen van een car wrap is dat er een extra folie over de autolak wordt geplaatst, waardoor de autolak beschermd wordt tegen krassen en steenslag. Wanneer de auto zonder schade blijft, wordt de doorverkoopwaarde ook hoger. Zeker voor mensen die een auto leasen, kunnen zich zo ervan verzekeren dat ze de auto zo goed als nieuw inleveren.

Nieuwe look, oude auto

Het kan zo zijn dat je een auto hebt, die nog prima rijdt en die je niet wilt verkopen. Je bent echter wel de look helemaal beu. Wrappen biedt hierbij de ideale oplossing om een nieuw kleurtje aan je voertuig te geven. Je hebt in de wraps meerdere mogelijkheden wat betreft kleur, maar ook in afwerking, zoals glans en mat. Je kunt een wrap daarentegen ook helemaal personaliseren, waardoor je een unieke uitstraling aan je auto kunt geven. Door je auto te wrappen, kun je het uiterlijk van je wagen slechts tijdelijk veranderen. Wanneer je de auto doorverkoopt of je wilt weer een nieuwe look, dan kun je de folie gewoon van de auto af halen.

Auto wrap

Goedkoper en sneller dan auto spuiten

Wrappen is niet goedkoop, maar goedkoper en sneller dan de auto spuiten. Wat je auto wrappen precies kost, is lastig aan te geven, want elke wrap en ieder voertuig is natuurlijk anders. Er zijn verschillende merken van carwraps en type folies mogelijk. Bovendien ben je jouw voertuig minder lang kwijt, wanneer je deze laat wrappen. Dit duurt namelijk hoogstens drie dagen.

Auto wrappen nadelen

Naast bovenstaande voordelen kan het wrappen van je auto ook een aantal nadelige gevolgen hebben.

Wasstraat kan schade veroorzaken

Een nadeel van een car wrap is dat de folie gevoelig is voor de wasstraat, waardoor je de auto zelf met de hand zult moeten wassen. Niet het water veroorzaakt schade, maar vooral de harde borstels in de wasstraat. Deze veroorzaken namelijk krassen op het folie.

Carwash

Aanwezige schade is beter te zien

Door een folie over oneffenheden en aanwezige schade te wrappen, ben je niet op magische wijze van die schade af. Deukjes of krassen die reeds in je autolak zitten, worden juist beter zichtbaar wanneer er een folie overheen geplakt wordt.

Wijziging in autokleur doorgeven bij RDW

Elke keer dat je voor een andere kleur kiest voor je auto, dien je dit door te geven aan het RDW, zodat de juiste gegevens op je kentekenbewijs weer staan. Ofschoon het kosteloos is om deze wijziging door te geven, is het wel elke keer van belang dat je eraan denkt.

Related Posts

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »