Wat is een private lease?
Met de groeiende populariteit van private lease in Nederland, is het duidelijk dat steeds meer mensen de voordelen ervan ontdekken. Van financiële besparingen tot de vrijheid om een gloednieuwe auto te kiezen zonder je zorgen te maken over onderhoudskosten, private lease biedt een aantrekkelijk alternatief. Daarom zal dit artikel dieper ingaan op wat private lease nu eigenlijk is en wat de voordelen zijn.
Wat betekent private lease?
Een private lease, wat is dat nu precies? Private lease is een vorm van autolease speciaal ontworpen voor particulieren. Het stelt individuen in staat om een auto te huren voor een langere periode, meestal tussen de 12 en 60 maanden, zonder de auto daadwerkelijk te hoeven kopen. In plaats daarvan betaalt de leasenemer een vast maandelijks bedrag voor het gebruik van de auto, waarin kosten zoals verzekering, onderhoud en belastingen vaak zijn inbegrepen.
Voordelen van een private lease
Private lease heeft verschillende voordelen die het aantrekkelijk maken voor particulieren. Lees hier meer over alle voor- en nadelen. Dit zijn in een notendop de voordelen:
- Maandelijks betaal je een vast bedrag, waardoor je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
- Veel dingen inbegrepen in maandelijkse bedrag: verzekering, wegenbelasting, pechhulp, schade, reparatie, onderhoud en APK.
- Mogelijkheid om nieuwste auto’s te rijden.
- Geen aanbetaling nodig of slotsom.
- Na leasen geen inruilwaarde of gedoe met auto verkopen.
Nadelen
Private lease biedt doorgaans meer voordelen dan nadelen. Toch zijn er zaken die nadelig kunnen uitpakken als je niet eerst de voorwaarden van een aanbieder goed begrijpt. Dit kunnen mogelijke nadelen zijn:
- Aangezien je een financiële overeenkomst aangaat, kun je daar niet altijd even gemakkelijk onderuit.
- Bij een hoger kilometrage volgt logischerwijs een hogere betaling. De betalingswijze varieert bovendien per leasemaatschappij.
- Je bent niet de eigenaar van de auto, dus de restwaarde is ook niet van jou.
- No-claim korting vervalt vaker.
Verschil tussen een private en short lease
Private leasen is niet hetzelfde als een short lease. Een private lease is meestal een langlopend contract, vaak voor een periode van 24 tot 60 maanden. De short lease is bedoeld voor kortere periodes, meestal tussen de 1 en 24 maanden. Wil je ook occasion leasen? Schaf je lease aan op deze pagina.
Verschil met zakelijk leasen en financial lease
Zakelijk leasen lijkt op private leasen, maar het verschil is dat je wel een bijtelling betaalt op basis van de CO² die je uitstoot. Bovendien is de zakelijke lease een vorm van autoleasing die gericht is op bedrijven en ondernemers. In tegenstelling tot private lease, waarbij particulieren een auto leasen, wordt zakelijke lease specifiek aangeboden aan bedrijven. Financial lease is een vorm van financiering, waarbij een bedrijf een auto aanschaft en deze in termijnen afbetaalt. In tegenstelling tot operationele lease, waarbij het eigendom van de auto aan het einde van het leasecontract bij de leasemaatschappij blijft, biedt financial lease de mogelijkheid voor de lessee (het bedrijf) om uiteindelijk eigenaar van de auto te worden.
Hoe werkt een private lease?
Je kiest online een auto die binnen je budget past en voldoet aan je wensen. Dit kan een nieuwe of gebruikte auto zijn, afhankelijk van het lease-aanbod van de autodealer. Bij het afsluiten van het contract bepaal je de looptijd en het aantal kilometers dat je per jaar verwacht te rijden. Deze factoren beïnvloeden de maandelijkse leasekosten. Soms is er een aanbetaling vereist. Daarnaast wordt meestal een BKR-toetsing (Bureau Krediet Registratie) uitgevoerd om je kredietwaardigheid te beoordelen. Lees hier meer over een auto leasen zonder BKR. Aan het einde van de contractperiode lever je de auto in of neem je de auto over. Eventuele extra kilometers of schade die buiten normale slijtage vallen, kunnen extra kosten met zich meebrengen.
Wat kost een private lease?
De kosten van private leasen worden periodiek voldaan via een vastgesteld maandelijks bedrag, variërend tussen 279 en 3125 euro. Deze prijsdifferentiatie is gebaseerd op het gekozen automodel, met de Volkswagen up! gepositioneerd aan de onderzijde van het spectrum en de Audi Q3 aan de bovenzijde. Bovendien is de uiteindelijke prijs beïnvloed door de cataloguswaarde, contractduur, en maandelijks gereden kilometers.
Niet inbegrepen in prijs
Let erop dat volgende zaken niet onder je maandelijkse kosten vallen, zoals:
- Brandstofkosten
- Regelmatig wassen van de auto
- Eventuele boetes
- Eventuele kosten voor tolwegen
Related Posts
Wat kost een auto huren voor je vakantie?
By Nina Geuskens |
Een auto huren voor je vakantie kan veel voordelen bieden: je hebt de vrijheid om op je eigen tempo te…
Je auto valt uit tijdens rijden: wat moet je doen?
By Nina Geuskens |
Het is een van de engste situaties waar een bestuurder mee te maken kan krijgen: je rijdt op de weg…
Rijden zonder kentekenbewijs: mag dat?
By Nina Geuskens |
Het kentekenbewijs is een cruciaal document dat aantoont dat een voertuig officieel geregistreerd is en voldoet aan de wettelijke eisen….