Autoschade: wat zijn de voornaamste oorzaken?

Frits Pieper
30 apr 2015

Hoe kun je autoschade voorkomen?

Wat zijn de voornaamste oorzaken van schade aan je auto? En wat kun je hier zelf aan doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen? Bij het huren van een auto kan het verstandig zijn om jezelf goed te verzekeren tegen mogelijke autoschades die er met een huurauto gemaakt kunnen worden buiten jouw toedoen. Toch zijn er genoeg andere maatregelen die je kunt treffen om autoschade zoveel mogelijk te beperken. In dit artikel benoemen we de meest voorkomende autoschades en wat je zelf verder kunt doen om schade te voorkomen.

Bumperschade en krassen en deuken in de auto

Met een huurauto worden regelmatig schades veroorzaakt. Wat zijn nu de meest voorkomende autoschades die met een auto worden gemaakt? De autoschade die het meeste voorkomt, is bumperschade, bijvoorbeeld door het rijden tegen een paaltje. Naast bumperschade zijn krassen en deuken in de auto de andere meest voorkomende schades. Deze schades ontstaan vooral bij het inparkeren van de auto.

Ruitschade

Op nummer 3 staat ruitschade. In de meeste gevallen zijn dit sterretjes die uiteindelijk een barst in de autoruit vormen. Autoverhuurders zijn er meestal op tijd bij om een ster in de ruit op tijd te laten repareren.

Oorzaken van autoschade

Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslag liggen aan de meest voorkomende autoschades. Zo is onoplettendheid een van de grootste oorzaken. Met de introductie van de verschillende manieren van communicatie via de smartphone, speelt social media hierbij de laatste jaren een grote rol. Mensen die tijdens het rijden veel op hun telefoon kijken, hebben een grotere kans op ongelukken en schade aan de auto.

Gebruik van social media tijdens het auto rijden

In Nederland is het verboden om tijdens het rijden te bellen met de telefoon in je hand, maar er bestaat nog geen wetgeving waarbij het ook is verboden om met je smartphone te appen, smsen, of op Facebook te zitten. Vandaar dat ook de overheid hier een campagne tegen gestart is.

gebruik social media in auto

Laat je niet afleiden tijdens het rijden door je smartphone!

Rijden onder invloed

Een andere oorzaak, die gelukkig veel minder voorkomt, is het rijden onder invloed. Dit is volgens de wet ook strafbaar. Mensen onder invloed van alcohol of drugs zijn niet capabel en alert genoeg om auto te rijden. Daarmee raak je al snel de controle over het stuur kwijt en dat brengt de nodige risico’s met zich mee.

Mogelijkheid tot extra verzekeren

Mocht je toch te maken krijgen met schade, dan kun je de nodige maatregelen treffen om de kosten hiervan te beperken. Zo kun je bijvoorbeeld je een groter deel van je eigen risico afkopen. Dit kost je alleen wel een extra premie. Over het algemeen raden wij aan om je eigen risico naar beneden te brengen wanneer je dit kan betalen en wanneer je van jezelf weet dat je hierdoor rustiger en comfortabeler gaat rijden. Informeer ook altijd wat de regelingen zijn wanneer je een bekeuring krijgt met een huurauto.

Ga veilig de weg op en voorkom autoschade

Uiteraard is het belangrijk dat je altijd veilig de weg opgaat. Hier een aantal adviezen die de kans op schades (veroorzaakt door jezelf) verkleinen:

– Ga nooit met teveel alcohol op achter het stuur zitten, want daarmee breng je jezelf in onnodige problemen.

– Let altijd op je snelheid, houd je aan de regels.

– Wees extra alert bij het inparkeren.

– Laat nooit zomaar iemand anders achter het stuur van de huurauto zitten, maar houd je aan de voorwaarden die in het contract beschreven staan. Daarmee voorkom je onnodige schade en financiële problemen

– Kijk tijdens het autorijden niet op je telefoon, dit zorgt voor teveel afleiding.

Naast deze praktische tips over veiligheid, biedt Adrem algemene tips over veilig auto rijden. Voorbeelden zijn rijden tijdens verschillende weersomstandigheden, de zwangerschap en wanneer je erg weinig brandstof over hebt.

Pech onderweg

Het kan ook voorkomen dat je tijdens het autorijden pech hebt. Door een goede voorbereiding kan het snel verholpen worden. Lees daarom meer over het pech onderweg in Nederland en het buitenland. Een andere tip is voorbereid zijn op een lekke band, lees daarom hoe je de lekke band kunt vervangen.

3 reacties

 1. Dirk de roo op 8 mei 2015 om 11:35

  Frits,
  Dank voro deze uitleg. Waar vind ik meer informatie over als het toch fout gaat bij het huren van een bus bij jullie. Wat moet ik bij me hebben behalve rijbewijs.

 2. Eddy Rademakers op 20 juni 2015 om 07:10

  Beste,
  Het is inderdaad noodzakelijk en geen overbodige luxe om het eigen risico af te kopen. Dit ondervond ik toen ik van jullie een geweldig mooie (bijna nieuwe) auto voor een week huurde. Zonder eigen weten en opzettelijke toedoen heb ik voor het inleveren van de auto deze door de wasstraat gehaald. Achteraf bleken (mogelijk door vastzittende steentjes) krassen op de auto. Daarbij bleek achteraf ook nog (alhoewel signaal waarschuwing bij inparkeren) dat ik of wellicht door toedoen anderen bumperschade opgelopen had. Ik schrok enorm, maar was blij dat ik met het voldoen van het eigen risico ‘per gebeurtenis’ de beiden schades af kon kopen. Mensen wees voorzichtig en neem de goede raad hierboven ter harte. Dit voorkomt veel leed en financiële zorgen voor de klant!!
  Nogmaals mijn welgemeende excuses aan AdRem en dank voor de fijne afhandeling in deze.

  • Frits Pieper op 20 juni 2015 om 09:00

   Beste Eddy,

   Bedankt voor je reactie en je goede advies aan andere huurders!

   Ook bedankt voor je excuses en jouw vlotte afhandeling van de schade. Het is overduidelijk dat de schades niet opzettelijk of door onzorgvuldigheid zijn veroorzaakt. Wat ons betreft hoef je je dus niet te excuseren, maar desondanks bedankt!

   Frits Pieper
   Adrem Autoverhuur

Laat een reactie achter

Related Posts

Versnellingspook

Auto schakelt niet meer – wat nu?

Het kan voorkomen dat je tijdens het rijden moeite krijgt met schakelen. Opeens schakelt de auto niet meer. Je wilt…

Lees meer »

parkeren in geleen

Goedkoop en gratis parkeren in Geleen

Ben jij regelmatig te vinden in Geleen? Bijvoorbeeld omdat je er werkt of omdat je het leuk vindt om naar…

Lees meer »

gratis parkeren valkenburg

Waar kun je (gratis) parkeren in Valkenburg?

Als je een auto komt huren bij ons in Sittard om het prachtige Limburg te ontdekken, dan staat er vast…

Lees meer »